NajNajNaj

10 destinacij za družinske počitnice po izboru Lonely Planet-a

datum objave | 23. junij 2015
16840

Kaj pravite na raziskovanje gradov iz pravljic, gozdov iz zgodb bratov Grimm, skrivnih otokov in na njih stanujočih živali, plaž, na katerih lahko zgradite svoje peščene gradove in še in še.

1. Kent, Anglija, Velika Britanija

Kent
Slika: Thierry

Levenq / Moment Open / Getty Images

Če je vse, na kar pomislite ob kraju Kent Dartfordski prekop, P&O trajekt in Canterbury-jski nadškof, je čas, da se ponovno seznanite, kaj vse ponuja in po čem je prepoznaven tako imenovani “vrt Anglije”. Gre za vedno bolj priljubljen počitniški kraj, ki bo vaše radovedne otroke popeljal na potovanje skozi čas. Ne pozabite na vedro in lopatko za nekaj zabave na peščeni plaži Broadstairs, ki vas bo popeljala v viktorjansko vzdušje Charlesa Dickensa. Popeljite svoje klan v srednji vek, med potjo pa uživajte v slastnem sendviču. Lahko pa jih osupnete z razgledom na Rokavski preliv, ko se boste sprehajali vzdolž belih klifov Dover.

2. Dežela Kerry, Irska

Dežela Kerry
Slika: Kwiatek7 / Shutterstock

Skrivnostni otoki s skalnato obalo, z meglo okrašene gore in jezera, gradovi in druge ruševine, ki so na voljo za raziskovanje… Ni čudno, da je dežela Kerry zanimiva in zbuja domišljijo potnikov vseh starosti. Ta divji del Irske je kot nalašč za otroke (in tudi odrasle), ki obožujejo avanture. Če boste deželo obiskali v poletnih mesecih, priporočamo tudi, da se odpravite s trajektom do otoka Great Blasket ali pa – za starejše mornarje – najemite čoln in se odpravite na Skelligs, kjer boste med konjsko vožnja vzdolž obale Rossbeigh občudovali moč Atlantskega oceana. Ljubitelji valov in športnih aktivnosti se lahko vpišete v šolo surfanja. Odpravite se tudi na epsko potovanje skozi krajinski park Killarne. Oh, in ko boste tam, ne pozabite na otrokom tako prijeten izlet, na ogled Fungie – divjih delfinov, ki so gostje zaliva Dingle že več kot 30 let.

3. Črni gozd, Nemčija

Črni gozd
Slika: chbaum / Shutterstock

Otroci se bodo v črnem gozdu neznansko zabavali. Nudi namreč neskončne sprehajalne poti, dobro označene kolesarske steze, bazenčke, smučišča – skratka vse kar si zaželite, boste v gozdu v jugozahodni Nemčiji tudi dobili. Se na dopust odpravljate ekonomično? Izberite Konus – kartico, s katero prejmete ugodnejše cene lokalnih prevozov. Za prenočišče izberite katero izmed samotnih kmetij, kjer vas bo zjutraj zbudilo ptičje petje. Obvezno obiščite kavarno Schäfer, saj slovi po slastnih Schwarzwald tortah. Odpravite se tudi na najvišji Nemški slap in opazujte rdeče veverice ali pa se okopajte v ledenih jezerih. Za konec se odpravite proti severu do Gingerbready vasi v Kinzigtal-u.

4. Budimpešta, Madžarska

Budimpešta
Slika: Li Kim Goh / Moment Mobile / Getty Images

Znana predvsem po svoji zgodovini in nočnem življenju je prestolnica Madžarske presenetljivo družini prijazno mesto – tako zelo, da bodo vaši otroci neznansko srečni (če se boste le držali naših nasvetov). Začnite pri bazenih. Budimpešta se nahaja na vrhu vročih vrelcev, zato je bogata s številnimi notranjimi in zunanjimi bazeni in zdravilišči, kjer boste odrasli lahko negovati svoje tegobe (ali mačka) v zdravilnih vodah, medtem ko bodo vaši malčki uživali v poletnih vodnih radostih. Za popoldanske prigrizke za utrujene male vojake je na voljo madžarskih pecivo – sladkosnedi bodo še posebej prišli na svoj račun. Kaj sledi? Živalski vrt, cirkus, lutkovna predstava, ali potovanje po otroških železnicah.

5. Vorarlberg, Austria

Vorarlberg
Slika: Paul / Shutterstock

Vorarlberg, dežela na pobočju Tirolske je čudovita, polna pašnikov in tihih dolin, rajski počitek za celo družino, poleg tega pa je cenovno precej bolj dostopen kot veliko bolj priljubljeni avstrijski deli. Otroci bodo tukaj doživeli zanimivo izkušnjo, se zbližali z naravo in izkusili kmečki način življenja. Na razpolago je tudi veliko različnih troških delavnic, obisk mlekarne, opazovanje kravic. Povzpnite se severozahodno do Bregenz-a na vožnjo z gondolo in na 1064 metrih uživajte ob pogledu na ne daljne Alpe. Morda boste srečal jelene, divje svinje, kozoroge in svizce. Bregenz se nahaja na obali Bodenskega jezera, kjer so dobro označene kolesarske steze, lahko pa tudi uživate v vožnji s kajaki.

6. Åland Archipelago, Finska

Aland
Slika: BMJ / Shutterstock

Ob finski zahodni obali se nahajajo samoupravni, švedsko govoreči otoki, ki sestavljajo Åland Archipelago in so priljubljena destinacija za obisk s trajektom iz finske celine ali iz Švedske. Gre za najbolj sončnem kraj v severni Evropi, kjer se nahajajo idilične plaže. Narava je prekrasna in nudi nešteto kolesarskih poti po zelenih livadah, rdečem granitu in ob penečem morju.

7. Ibiza, Španija

Ibiza
Slika: Lukasz Janyst / Shutterstock

Ibiza, legenda zabav in žurov do jutrnajih ur v 80-ih in 90-ih je sedaj prerasla žurersko dobo. Prvotni žurerji so namreč odrasli in večina je ustvarila svoje družine. Tako je nekdaj žurerski otok sedaj preplavljen z družinami in otroci.

Ibiza nudi veliko prekrasnih in otrokom prijaznih plaž v lepih zalivih obale Santa Eularia d’es Ri. Otok prijazno pozdravlja male ljudi – tako tukaj uživanje hrane zunaj in na plaži ne bo problem, ambienti kmečkih turizmov pa so prilagojeni divjim in razigranim malčkom. Zahodna obala še vedno ohranja klubsko sceno, drugod pa ta Balearski otok zdaj preplavlja nežnejši ritem.

8. Normandija, Francija

Normandija
Slika: JaySi / Shutterstock

Normandija je odlična izbira za družinske počitnice, tako če gre za željo po akcijskih počitnicah, rustikalnem pobegu kot počitku na plaži. Ta kot Francije bo zbudil zanimanje vseh starostnih skupin. Vožnja s kajakom ali kanujem po reki, plezanje po krošnjah dreves ali jahanje po zanimivih gozdnih poteh, vsako zase predstalvja zanimivo avanturo. Obiščite živalski vrt, izgubite se v labirintu koruze ali pa se zabavajte v največjem zabaviščnem parku v Normandiji. Če ste ljubitelji morja, regija se ponaša tudi z lepo plažo, primerno za otroke in družine.

9. Skomer in Marloes Sands, Wales, Velika Britanija

Skomer
Slika: mthaler / iStock / Getty Images

Otok Skomer se nahaja v morskem rezervatu obale Pembrokeshire v Walesu in bo zagotovo očaral mlade obiskovalce. Pol milijona ptic tukaj navidezno pozablja na prisotnost človeka in tako jih lahko nemoteno občudujete in spoznavate različne vrste. Zanimiva izkušnja in odlična počitniška izbira.

10. Bohinj, Slovenija

Bohinj
Slika: Andrew Mayovskyy / Shutterstock

Bohinj je idealen kraj za aktivne počitnice. Bohinjsko jezero, ki ga obdajajo Julijske Alpe z mogočnim Triglavom – najvišjo točko Slovenije – je prekrasna lokacija, v kateri boste uživali tako vi kot vaši mali nagajivčki. Športniki po duši se bodo lahko spuščali s kajaki, odpravili na gorsko kolesarjenje, pohod do slapov, vožnja z gondolo in na koncu še plavanje. Poleti lahko v gorah obiskovalci pričakujete nižje temperature kot na obali, tako vam v Bohinju ne bo pre vroče.