NajNajNaj

10 držav v Afriki, ki jih preprosto moraš videti!

datum objave | 31. januar 2017
21377

Ko pomislimo na Afriko, pomislimo na eksotiko, pa tudi na nevarnost. Vendar Afrika niso le vojne, lačni otroci in nevarne živali, to je tudi kraj neskončne raznolikosti, bogate kulture in gostoljubnih ljudi.

Afrika

1. Gambija

Gambija

Gambija je idealna država za začetek potovanja po Afriki oz. za prvi stik s to celino, saj je tu uradni jezik angleščina. Poleg tega je v Gambiji ritem življenja počasnejši kot v drugih afriških deželah, kar omili t. i. kulturni šok, ki te lahko doleti, ko se prvič odpraviš v državo v razvoju. Gambija je odlična destinacija, če si želiš jeseni ali pozimi doživeti prijetno toplo poletje. In čudovite peščene plaže so skoraj prazne! Nastaniš se seveda lahko v hotelih različne kvalitete, imajo pa tudi eko turizem in na reki Gambia tudi plavajoče koče. Pa še jet laga ne boš doživel, saj je med nami in Gambijo le 1 ura časovne razlike.

2. Bocvana

Bocvana

Ena najvarnejših držav v Afriki je Bocvana. Ta nekdanja britanska kolonija ima stabilno demokracijo, vsi ljudje govorijo angleško in kriminala ni veliko. Tukaj greš lahko na posebno vožnjo s kanujem, imenovano mokoro, in opazuješ slone, zebre in nilske konje. Tu je tudi raj za opazovanje ptic. Bocvana je zelo ekološko osveščena, kar 38 % ozemlja je zaščitenega zaradi divjih živali.

3. Namibija

Namibija

Sosednja Bocvani je prav tako varna Namibija, ki ima samo 2 milijona prebivalcev. Namibija je prva med afriškimi državami varovanje narave uvrstila v svojo ustavo. Tu ne smeš spregledati narodnega parka Etosha, kjer lahko najameš terenca in si od blizu ogledaš leve in številne druge vrste (ta park se ponaša s kar 114 družinami sesalcev in več kot 300 vrstami ptic). Nasploh je v Namibiji najbolje najeti svoje vozilo, se voziti naokrog in kampirati, zelo priljubljeno pa je tudi pohodništvo. Pa super pivo imajo!

4. Sejšeli

Sejšeli

Sejšeli so pravi dragulj s čudovitimi plažami in resorti, kjer si res lahko spočiješ oči in dušo. Znana sta recimo Mahe in Petite Anse. Majhne otočke so preuredili v muzeje in narodne parke in tako ohranili njihovo lepoto ter jo hkrati postavili na ogled ljudem.

5. Madagaskar

Madagaskar

Madagaskar je 4. največji otok na svetu in zato mu včasih pravijo tudi 6. kontinent. Je pravi raj za ljubitelje narave, saj lahko tu najdeš številne endemične rastlinske vrste in ogromno orhidej ter baobabov. Tukaj je dom ljubkih lemurjev, ki so postali znani z risanko Madagaskar, ter številnih drugih živalskih vrst, ki jih drugje ne najdeš. Tudi kultura je na Madagaskarju izredno zanimiva, saj prevladujejo plemenska verstva in njihovi običaji, sicer pa je na otoku mešanica arabske, afriške in indijske kulture.

Razišči Afriko

6. Tanzanija

Tanzanija

Tanzanija velja za najprijaznejšo in najbolj gostoljubno med vsemi afriškimi državami. Je pa tudi država z največjo biološko raznovrstnostjo, kar pomeni, da lahko tu opazuješ ogromno različnih živali, tudi “velikih pet”, in tu je tudi dom ogroženega črnega nosoroga. Ko si v Tanzaniji, moraš seveda obiskati Krater Ngorongoro, največji nedotaknjeni krater na svetu, ki je pod zaščito Unesca. Tanzanija je tudi dom masajske kulture, ki jo lahko doživiš pod okriljem masajske butične agencije. Tukaj je tudi slavni Kilimandžaro s svojimi 5895 metri. In po vseh razburljivih doživetjih si lahko spočiješ v Zanzibarju, kjer te čakajo perfektne peščene plaže.

7. Malavi

Malavi

Malavi imenujejo toplo srce Afrike, saj je klima tukaj zmerna, ljudje pa izredno topli in gostoljubni. Če si želiš videti pravi afriški sončni zahod (tak, kot so na kičastih “afriških” slikah), se moraš obvezno ustaviti v tej sicer pogosto spregledani državi. Tu najdeš tudi tretje največje afriško jezero (in 9. največje na svetu), jezero Malawi, v katerem živi kar 1000 vrst rib in je pravi raj za potapljanje.

8. Ruanda

Ruanda

Ruanda je kljub žalostni preteklosti ena najvarnejših držav Afrike. Je pa tudi zelo napredna: je namreč prva država na svetu, kjer so prepovedali plastične vrečke! Glavno mesto Ruande, Kigali, je vsekakor vredno ogleda, saj je zelo živahno in polno inovativnosti. Tu je tudi zelo pestra umetniška scena, deloma zaradi dobre ekonomske podpore, deloma zaradi terapevtske potrebe predelati travmatično zgodovino skozi umetnost. Poleg tega najdeš v Ruandi tudi vulkane, deževni pragozd, safari in gorske gorile. Oh, in zelo dobro kavo pridelujejo!

9. Etiopija

Etiopija

Etiopija je dežela z zelo kontrastno pokrajino, bogato zgodovino in pregovorno prijaznimi ljudmi. Tu lahko najdeš neverjetno mesto Lalibela, kjer so cerkve dobesedno izklesane iz skale. Etiopija je ena prvih držav, kjer so sprejeli krščanstvo, a ima tudi veliko muslimanskih cerkva. Ravna se po koptskem koledarju, kar pomeni, da imajo v Etiopiji kar 13 mesecev – in to 13 mesecev sonca! V muzeju v Adis Abebi lahko vidiš najstarejšega človečnjaka – Lucy.

10. Maroko

Maroko

Nekoč priljubljena destinacija hipijev, danes pa ena najvarnejših držav severne Afrike je res nepozabna destinacija. Gorovje Atlas, Sahara, Casablanca, čudovita arhitektura mošej in riadov (tradicionalne maroške hiše z notranjim dvoriščem), fantastična kulinarika, začimbe … V Maroku moraš vsekakor popiti veliko maroškega metinega čaja in si privoščiti obisk v javnem kopališču, imenovanem hammam.

Ti je že všeč ideja Afrike? Mislimo, da je to vsekakor celina, ki jo moraš obiskati vsaj enkrat v življenju. Ne bo ti žal! Poleg tega so trenutno karte do Maroka res poceni – le 139 evrov iz Benetk do Casablance!

Zagotovi si vozovnico