Nomago nasveti

Pobegni iz množice: 10 evropskih mest, ki jih moraš obiskati letos poleti

datum objave | 07. julij 2021
374

A ni super živeti v Evropi, kjer so skoraj vsa mesta na dosegu roke – no, ali pa nekajurne vožnje z vlakom ali celo kratkega poleta? Letos se lahko na dopust odpraviš na potep po Evropi. V bistvu se lahko vsako leto odpraviš na podoben potep in vsakič doživiš nekaj novega.

Da bo načrtovanje nekoliko lažje in se izogneš najbolj turističnim lokacijam, pa smo izbrali nekaj najbolj zanimivih lokacij, ki te bodo očarale letos poleti.

1. Reykjavik, Islandija

Islandska prestolnica je odlična izbira, če si želiš aktivnega raziskovanja neukročene narave, vendar se želiš po celodnevnem pohodu hitro vrniti v udobje civilizacije. Na dnevnih izletih lahko spoznavaš prelepo in samotno islandsko pokrajino, kasneje pa si lahko privoščiš razvajanje v katerem od reykjaviških zdravilišč – na Islandiji vrelcev kar mrgoli.

reykjavik 892480 640

2. Kotor, Črna Gora

To prekrasno mesto ob Boki Kotorski na jadranski obali je obkroženo z zgodovino – dobesedno. Obdaja ga beneško obzidje in s tem zaznamuje mestno arhitekturo. Srednjeveško mestno središče, obeležja 2. svetovne vojne, ostanki Napoleonove dobe … Kotor je res prijetno umirjeno mestece z bogato dediščino, ki jo preprosto moraš raziskati.

kotor

3. St. Moritz, Švica

St. Moritz je sicer bolj znan kot pomembno švicarsko zimskošportno središče, zato je poleti manj oblegan. Ker se nahaja na 1856 m.n.v., tu kljub veliko sončnim dnem ni nikoli prevroče. Če si ljubitelj preživljanja prostega časa v naravi, se lahko odpraviš na katero od pohodnih poti, če pa ti bolj ustreza sproščujoče razvajanje, lahko izbiraš med različnimi zdravilišči.

st moritz 1147612 640

4. Bergen, Norveška

Če si želiš ogledati norveške fjorde, je Bergen pravo izhodišče. Očarljivo mestece te vabi z nezahtevnimi pohodniškimi potmi do bližnjih naravnih znamenitosti, hkrati pa je že samo po sebi zanimivo – pisane hiške in prijetno vzdušje te bodo prepričali, da se boš udobno namestil in si privoščil skledo okusne ribje juhe. Mesto je namreč znano po svojih ribičih.

bergen 2068798 640

ODDAJ POVPRAŠEVANJE

5. Göteborg, Švedska

Göteborško otočje je sestavljeno iz množice otokov – nekateri so večji, drugi pa tako majhni, da bi nanje lahko postavil le eno hišo. Če te torej mika popotovanje med otoki, je Göteborg prava izbira. Obvezno obišči še zabaviščni park Liseberg za nekaj adrenalinskih voženj z vlakcem smrti in ne zamudi priložnosti, da doživiš nekaj slavne göteborške glasbene scene.

6. Dubrovnik, Hrvaška

Dubrovnik je eno od desetih najbolje ohranjenih srednjeveških mest na svetu, vendar – kot vemo – slovi predvsem po svojem obalnem čaru. Gotovo boš z veseljem veliko časa preživel na plaži, v botaničnih vrtovih in Arboretumu Trsteno, ki je najstarejši arboretum v teh krajih. Oh, in ne pozabimo na vse oboževalce serije Igra prestolov – tu se nahaja King’s Landing 😉

dubrovnik 601941 640

7. Tenby, Wales

To prisrčno in slikovito valižansko mestece te bo prepričalo, če si želiš doživeti mirno angleško poletje ob morju. Obišči mestne plaže, nato pa razišči prečudovite mestne galerije ter muzeje. Priporočamo Glass Gallery – galerijo, kjer si lahko ogledaš različne moderne ter tradicionalne vitraže, ter muzej Tenbyja. In ne pozabimo na bližnji srednjeveški grad Pembroke (valižansko Castell Penfro), kjer je bil rojen Henrik VII.

8. Antwerpen, Belgija

Antwerpen je pravi kraj za ljubitelje renesančne umetnosti. Obvezno si oglej Rubensovo hišo in ostale zanimive galerije ter muzeje (Kraljevi muzej lepih umetnosti ravnokar prenavljajo in je zaprt za obiskovalce do leta 2019), za ljubitelje hortikulture pa bo zanimiv botanični vrt, ki je bil ustanovljen leta 1825. Mesto pa lahko raziščeš kar s kolesa, saj je Antwerpen prijazen kolesarjem in so redno organizirane ture po mestu.

9. Talin, Estonija

Talin je res glavno mesto Estonije, a je vseeno ohranil mirno vzdušje ter občutek, da se sprehajaš skozi zgodovino. Poleti njegovo obali zasedejo obiskovalci plaž. Bližnji park Kadriorg, ki je nastal po ukazu ruskega carja Petra I., pa bo očaral s svojimi jezerci in mnogimi muzeji.

tallinn 584127 640

Če nimaš časa obiskati nobenega od naštetih mest, pa si lahko privoščiš potep po našem glavnem mestu, ki je vse bolj priljubljeno tudi med tujimi turisti.

Vsekakor pa pokliči na 080 47 42 ali se oglasi v eni izmed naših poslovalnic Nomago Travel v Ljubljani ali Novi Gorici, če potrebuješ pomoč pri pripravi svojega naslednjega potovanja!