NajNajNaj

10 krajev, ki jih ne smeš izpustiti med popotovanjem po Kaliforniji

datum objave | 26. september 2018
4305

Prostranstva Amerike lahko zares doživiš šele, ko po njej potuješ z avtom. Kalifornija je s svojimi znamenitimi mesti, neverjetnimi narodnimi parki in sanjskimi obalami ena od tistih zveznih držav, ki jih preprosto moraš prepotovati in raziskati.

Ko ti bo dovolj ceste, pa si privošči postanek – izbrali smo 10 krajev, ki jih ne smeš izpustiti.

1. Plaža El Matador

V Los Angelesu se čudovite plaže kar ne končajo – včasih se ti bo zdelo, da se lahko po obali sprehodiš prav do Mehike. No, vendarle je v Malibuju ena peščina, ki te bo povsem prevzela. Ko boš obiskal plažo El Matador, ti bo hitro jasno, zakaj slovi kot ena najboljših plaž na ameriški zahodni obali. Razišči jame in neverjetne skalne stopnje ter si privošči piknik z razgledom na ocean.

2. Slap Sturtevant Falls

Če te mika pobeg iz losangeleškega mestnega vrveža, imamo namig: soteska Big Santa Anita skriva stezo Sturtevant Falls Trail, ki vodi na pravljično pustolovščino. Približno 5-kilometrska steza te bo ob potoku popeljala skozi čaroben gozd do jezerca, od koder se odpira veličasten razgled na slap.

3. Plaža Marshall’s Beach

Če bi si rad ogledal slavni sanfranciški most Golden Gate od blizu, a se hkrati izognil množicam, je plaža Marshall’s Beach prava izbira. Je namreč majhen in skrit košček peščine ob vznožju najslavnejšega mosta. Plažo najdeš, če se odpelješ po bulvarju Lincoln in poiščeš majhen znak za pot »Batteries to Bluffs« – stezica te bo odpeljala do plaže, kjer lahko v miru poziraš z legendo v ozadju. Ampak, pssst!, tole ostane med nami. 😉

4. Most Bixby Creek

Le nekaj ur vožnje iz San Francisca proti jugu te v soteski Bixby Creek pričakuje še en znamenit kalifornijski most. Visok je 79 metrov in s svojo lepoto zapeljuje popotnike že od leta 1932. Z razgledne točke Castle Rock Viewpoint si boš lahko ogledal prekrasno okoliško pokrajino, nikakor pa ne smeš izpustiti opazovanja sončnega zahoda z južnega konca mostu – ne pozabi rezervnih baterij za fotoaparat. 😉

5. Narodni park Joshua Tree

Če uživaš v soncu, plezanju, opazovanju zvezd in fotografiranju izjemnih prizorov, potem je narodni park Joshua Tree tvoj mali raj. Opremi se s šotorom in fotoaparatom in že si na poti proti veličastni pustolovščini. Najprej se odpravi do Elephant Rock, ki je videti kot slon. Pravih slonov sicer ne boš našel v parku, lahko pa srečaš kakšno od puščavskih želv. Za ogled dreves, ki so parku dala ime – Joshua tree oz. posebna vrsta juk, priporočamo sprehod po stezi Indian Cove, ki jo obdajajo skale, po katerih boš lahko tudi plezal. Dan zaključi pri Keys View – v bližini postavi šotor in uživaj v spektakularnem zahodu.

6. Slap McWay Falls

Ta slikoviti 24-metrski slap se nahaja v soteski McWay Creek sredi parka Julia Pfeiffer Burns. Če se odpraviš po poti Waterfall Overlook Trail, boš nagrajen z izjemnimi razgledi na skalnate pečine ter slapove. Na koncu poti je nekoč naseljena stavba Waterfall House, v kateri je zdaj na ogled razstava o slapovih. Z nekaj potrpljenja in sreče boš v zalivu morda zagledal tjulnje, pelikane in celo sive kite.

7. Jezero Tahoe

Bi rad smučal, planinaril ali plaval? Jezero Tahoe ti izpolni vse želje. Poleti se moraš sprehoditi po poti Rubicon Trail. 4-urna pot ob obali vodi od Rubicon Pointa vse do znamenitega zaliva Emerald Bay. Ni treba prehoditi celotne poti, ampak pojdi le tako daleč, da boš videl Emerald Bay z majcenim otočkom – to pa je približno dve do tri ure hoje od Rubicon Pointa.

8. Glacier Point

Popotovanja po Kaliforniji si pač ne moreš predstavljati brez obiska narodnega parka Yosemite. Najlepši razgled se odpira z razgledne točke Glacier Point. Čeprav je na prvi pogled videti, da se bo treba vzpenjati kar nekaj ur, preden boš lahko užival v razgledu, se lahko po vijugasti cesti, ki pelje skozi gozdove ter travnike, povzpneš prav do razgledišča. Seveda pa se lahko tja odpraviš tudi peš – iz doline boš po poti Four-Mile Trail potreboval kakšnih 8 ur.

9. Morro Rock in zaliv Morro Bay

Zalivu Morro Bay pravijo tudi tihooceanski Gibraltar, saj veličastno skalovje Morro Rocka res spominja na gibraltarsko skalo. Če najameš kajak, lahko res temeljito raziščeš zaliv in srečaš tudi katerega od morskih levov ter vider, ki živijo tam. Odpravi se tudi na pohod po poti Black Hill Trail, ki jo prekriva cvetje, na vrhu pa boš nagrajen z najlepšim razgledom na Morro Rock ter zaliv.

10. Plaža Pfeiffer Beach

V parku Pfeiffer Big Sur State Park se skriva prekrasna plaža, ki je zaradi svoje odmaknjenosti posebej priljubljena med domačini (do plaže prideš po ozki cesti, na voljo pa je le 60 parkirnih mest). Čudovito skalovje in rdečkaste peščine so res razgled, ki ga ne gre zamuditi. Tu je tudi ena najboljših kalifornijskih točk za opazovanje sončnega zahoda.

Postanke na poti smo splanirali, zdaj pa potrebuješ le še vozovnico do Kalifornije in ugoden najem avtomobila. Oboje lahko uredimo zate, zato ne odlašaj in se čim prej oglasi pri nas v naši poslovalnici na Ajdovščini ali pokliči na brezplačno telefonsko številko 080 47 42.

Oddaj povpraševanje