Vodniki

10 lokacij iz TV serij, ki jih dejansko lahko obiščeš

datum objave | 17. april 2020
8609

Vsi smo že kdaj sanjarili, da bi lahko vstopili v omaro Carrie Bradshaw ali popili kakav na kavču v kavarni Central Perk, stalnem zatočišču Prijateljev. Tokrat ti predstavljamo 10 »TV kulis«, ki jih dejansko lahko obiščeš na svojem naslednjem potovanju.

1. Holsten iz Sopranovih

Če si privrženec slavne mafijske družine Sopranovi, boš zagotovo prepoznal tipični ameriški diner Holsten, ki se nahaja v Bloomfieldu v New Jerseyju. Ko je James Gandolfini, glavni igralec v TV-nadaljevanki (Tony Soprano), leta 2013 preminil, so v omenjenem baru njemu na čast za dober mesec rezervirali separe, kjer je sedela slavna družina. Zdaj je ta spet prost in če ga obiščeš, po fotografiranju nikakor ne pozabi poskusiti domačega sladoleda.

2. Stanovanje Monice in Rachel iz Prijateljev (Friends)

Stanovanje Monice in Rachel, dveh izmed šestih junakov TV serije Prijatelji, se v tudi resnici nahaja v Greenwich Village, živahnem predelu New Yorka. In čeprav se je zgradba, pod katero se nahaja restavracija Little Owl, večkrat pojavila kot kulisa v omenjeni nadaljevanki, so bili vsi posnetki iz notranjosti stanovanja pravzaprav posneti na odru pred živim občinstvom (se še spomniš devetdesetih?). Če si želiš stavbo ogledati, jo mahni na vogal ulic Grove Street in Bedford Street.

3. Cafe Grumpy iz serije Punce (The Girls)

Ko boš že v New Yorku, se nikakor ne pozabi pokloniti kultni seriji današnjega časa, Punce (The Girls). Ko se je glavna junakinja Hannah Horvath v začetku nadaljevanke zaposlila kot barista v kavarni Cafe Grumpy, je tej verigi kavarn nenadoma poskočil obisk zaradi vseh navdušencev nad serijo Punce in izjemno ustvarjalko nadaljevanke, Lene Dunham. Če želiš obiskati originalno kavarno, se z Manhattna podaj v Brooklyn, natančneje v Greenpoint, kjer si lahko ogledaš originalni Cafe Grumpy ter Hannino sosesko.

4. Grad iz nadaljevanke Downton Abbey

Najbolj prepoznavna in zgodovinska lokacija na našem seznamu je grad Highclere, ki se nahaja v West Berkshire v Angliji, in je služila kot glavna snemalna lokacija za priljubljeno nadaljevanko Downton Abbey. V omenjeni zgodovinski drami je grad rezidenca glavnega junaka (Earl of Grantham) in njegove družine ter v sodobnem svetu služi precej podobni funkciji: v njem namreč prebiva premožna družina, ki za 60 do 70 dni na leto odpre svoja vrata za vse radovedne obiskovalce. Če načrtuješ obisk gradu Highclere, ne pozabi predhodno preveriti njihovega odpiralnega časa.

5. Sherlockovo stanovanje

Legendarno stanovanje Sherlocka Holmesa in Dr. Watsona, ki se tradicionalno nahaja na naslovu 221B Baker Street, je bilo dejansko (od zunaj) posneto na ulici 187 North Grower Street v Londonu. Kot v nanizanki se tudi v realnosti pod stanovanjem nahaja (sedaj izredno priljubljena) kavarna Speedy’s Cafe, kjer lahko kaj prigrizneš, kupiš spominke ali pa – če imaš res srečo – ujameš Benedicta Cumberbatcha in Martina Freemana med snemanjem!

6. Kingsroad iz Igre prestolov (Game of Thrones)

Lord Eddard Stark, ki ga v TV-seriji igra Sean Bean, je nekoč dejal »te dni je še morje varnejše od Kingsroada«. Čeprav to velja v svetovno znani seriji Igra prestolov, vsekakor ne velja za dejanski Kingsroad, prijetno avenijo okoli Dark Hedges na Severnem Irskem. Obiščeš jo lahko kadar koli in brezplačno, ogledaš pa si lahko tudi elegantni drevored dreves, ki so ga posadili že v osemnajstem stoletju.

trees 3464777 1280

7. Kamp preživelih iz Skrivnostnega otoka (Lost)

Po mnenju nekaterih najboljša serija vseh časov, Skrivnostni otok, je bila v celoti posneta na Havajih. Plaža, ki so jo tisti, ki so preživeli let 815, klicali dom, se imenuje Police Beach in se nahaja na havajskem otoku Oahu. Čeprav na njej ni več nikakršnih sledi snemanja, oboževalci serije trdijo, da se TV-kulise na omenjeni plaži prepozna v trenutku.

8. Pisarna Olivie Pope iz Škandala (Scandal)

Stavbo, v kateri se nahaja pisarna »gladiatorke« Olivie Pope, je moč videti v skoraj vsakem delu serije Škandal in je pravzaprav zgornje nadstropje gledališča Palace Theatre, ki se nahaja na ulici 630 Street Broadway v Los Angelesu, in ne v Washington DC, kot je to prikazano v seriji. Ker to gledališče še zmeraj gosti redne predstave, lahko v zgradbo celo vstopiš, vendar so zgornja nadstropja žal zaprta za obiskovalce.

9. Woodbury iz Živih mrtvecev (The Walking Dead)

Navidez popolno mesto Woodbury, post-apokaliptična soseska, ki jo nadzira skrivnostni lik Guverner, je v večini posneto na ulici Main Street v mestu Senoia, v Georgiji. Čeprav gre za isto okolje, ga morda ne boš prepoznal zaradi manjkajočih vrat, ki v televizijski seriji zapirajo pot zombijem.

10. Hiša umorov iz Ameriške grozljivke (American Horror Story)

Kdo bi lahko pozabil čudovito – in naravnost strašljivo – vilo, v kateri se je začela grozota v seriji Ameriška grozljivka? V »Hiši umorov« je prebivalo kar nekaj zamerljivih duhov, ki so se znašali nad vsemi novimi stanovalci, ki pa so se vanjo vselili zaradi izjemno nizke cene. No, situacija v realnem svetu je precej drugačna: luksuzna vila sredi Los Angelesa se je nedavno prodala za 3,5 milijone ameriških dolarjev in ker je sedaj privatna lastnina, si jo lahko ogledaš le od zunaj. Najdeš jo na naslovu 120 Westchester Place v Los Angelesu.