NajNajNaj

10 mest, ki jih preprosto moraš obiskati

datum objave | 08. junij 2020
924

Če bi imeli na voljo neomejena sredstva in ogromno časa, bi prepotovali ves svet, kajne? Žal te možnosti večina nima, zato si pripravimo sezname najlepših in najzanimivejših mest, ki jih moramo obiskati vsaj enkrat v življenju.

Če potrebuješ kakšno idejo za podaljšanje svojega seznama potovalnih želja, smo pripravili kratek izbor mest, v katera moraš odpotovati.

1 Atene, Grčija

Glavno mesto Grčije, nekdanji mogočni polis, zibelka zahodne civilizacije in rojstni kraj demokracije te na svojo zgodovino opozarja na vsakem koraku. Priporočamo, da se odpraviš na organiziran pohod po mestu, ki te popelje do vseh najpomembnejših ostalin: Akropole, Partenona, olimpijskega stadiona Panatinaikosa in mnogih drugih.

2 Rio de Janeiro, Brazilija

Verjetno je eden najbolj znanih prizorov iz Ria de Janeira pogled na znameniti kip Jezusa Odrešenika, ki pogleduje proti mestu ter gori Sladkorni stožec, na katero se lahko povzpneš z gondolo. O slavnih plažah in vsakoletnem karnevalu pa najbrž ni treba izgubljati besed, kajne?

rio de janeiro 1963744 1920 1

3 Lizbona, Portugalska

V Lizboni ne moreš narediti niti koraka, ne da bi se spotaknil ob nekaj lepega. Oglej si opečnate strehe Alfame ali neoklasicistično arhitekturo rečnega obrežja Praça do Comércio. Ampak privlačnost Lizbone je najlažje povzeti z eno besedo: ploščice!

4 Vancouver, Kanada

Tretje največje kanadsko mesto, ki so ga nekoč opisali kot »vasica na robu deževnega gozda«, bo prepričalo marsikaterega popotnika. Svetovljansko mesto je obdano z neverjetno naravno lepoto: na eni strani zasnežene gore, na drugi strani pa Tihi ocean. Če si dovolj pogumen, se odpravi na 136 metrov dolg in 70 metrov visok viseči most Capilano, sicer pa obišči pokrito tržnico na polotoku Granville Island ali obale English Baya.

vancouver 2613994 1920

5 Talin, Estonija

Talin je s svojimi pisanimi stavbami, gradovi s stolpiči in prekrasno lokacijo ob Baltskem morju, kot bi bil iz pravljice. Obišči eno od najbolje ohranjenih zgodovinskih središč mesta z mnogimi srednjeveškimi cerkvami ter trgovskimi hišami. Z gradu Toompea se odpirajo najlepši razgledi na središče mesta – ne glede na letni čas.

6 Benetke, Italija

Kanali, labirint tlakovanih ulic brez avtomobilov, skrivne uličice, ki so kot nalašč za pohajkovanje – in vse to prav blizu nas, v Benetkah. Z vodnim taksijem ali romantično gondolo se odpravi opazovat mesto, in če imaš čas, skoči še na katerega od bližnjih otočkov.

7 Peking, Kitajska

Peking je seveda krasno izhodišče za obisk velikega kitajskega zidu, enega od novih sedmih čudes, nikar pa ne pozabi obiskati Prepovedanega mesta, Poletne palače in Nebeškega templja.

8 Kjoto, Japonska

Obisk nekdanje cesarske prestolnice je kot potovanje s časovnim strojem. Okrog 1600 budističnih templjev in 400 šintoističnih svetišč bo očaralo obiskovalce. Med sprehodom po mestu morda srečaš kakšno gejšo. Če pa bi rad opazoval cvetoče češnje, je kjotski botanični vrt eden od najbolj priljubljenih krajev za hanami na Japonskem.

architecture 1869398 1920

9 Cape Town, Južnoafriška republika

Prekrasna narava v Cape Townu in okoli njega ponuja priložnosti za mnoga doživetja na prostem. Odpravi se na Mizasto goro (ja, lahko se povzpneš z gondolo) ter narodni park, ki jo obdaja. Na plaži Boulders boš verjetno lahko srečal tudi prijazne pingvine.

10 New York, New York, ZDA

New York ponuja neskončno izbiro zgodovinskih, kulturnih in naravnih znamenitosti – od Kipa svobode do Centralnega parka in legendarne gledališke četrti Broadway. Tu te pričakujejo visoke stolpnice, ogromni muzeji ter galerije, najbolje založene trgovine in najbolj nenavadni klubi – za vsak okus najdeš nekaj.

new york nomago travel

 

Si že obiskal našteta mesta? Katera bi ti uvrstil na seznam mest, ki jih je treba obiskati? Na svojih mestnih raziskovanjih ne pozabi tudi na udoben hotel. Rezerviraš ga lahko enostavno prek spletna na nomago.si/booking.