Okusi sveta

10 najbolj čudnih jedi na svetu

datum objave | 12. september 2021
17031

Katera je bila najbolj čudna oziroma najbolj nora jed, ki si jo kdaj poskusil? So to živi morski ježki, surovo jajce ali morda omaka iz polžev? Če se ti zdi, da si poskusil že vse, beri dalje in se seznani z desetimi nam najbolj čudnimi jedmi na svetu. Nekatere lahko preizkusiš tudi na vodenih turah po lokalnih tržnicah, kjer z lokalnim vodičem preizkusiš najboljše pa tudi najbolj bizarne specialitete.

1. Escamole

V Mehiki so ličinke mravelj prava poslastica. Včasih jih imenujejo kar “kaviar iz insektov”. Pravijo, da so slastne in baje imajo okus po maslu.

Najbolj čudne jedi na svetu, ličinke

2. Možganski sendvič

To je na žalost točno tako, kot zveni – možgani, postreženi v štručki. Če je rek: “Si, kar ješ” dejansko resničen, potem lahko pričakuješ, da se ti bo po tem obroku IQ bistveno povečal. No, vsaj možgani v sendviču niso človeški, ampak telečji. Hvala Bogu.

3. Krvavi tofu

Ne, tofu še ne pomeni, da gre za vegi hrano. Tukaj so tofu pravzaprav le grudice prašičje krvi, ki so videti kot žele. Na Kitajskem se za ta namen uporablja račja, ovčja, piščančja in kravja kri.

4. Balut

Balut je razvijajoči se račji zarodek, ki ga skuhajo živega in postrežejo v lupini. Ne, hvala. A če bi te morda zanimalo, to jed najdeš v jugovzhodni Aziji in baje se najbolje prileže v družbi ledeno mrzlega piva.

5. Smalahove

Smalahove je tradicionalno le ovčja glava, ki jo na Norveškem servirajo pred božičem. Od leta 1998 pa ta jed ne sme več biti pripravljena iz glave odrasle ovce (zaradi strahu pred možnostjo prenosa degenerativne bolezni živčnega sistema, ki se imenuje praskavec), in jo zato sedaj pripravljajo iz glave jagnjeta.

6. Polži à la Bourguignonne

Ta odlična jed prihaja iz Francije. Gre za polže, kuhane v omaki iz belega vina, česna, masla in peteršilja. Polži so servirani v lupinah in pravijo, da imajo podoben okus kot školjke.

Najbolj čudne jedi na svetu, polži

7. Casu marzu

Se imaš za ljubitelja sira? Potem moraš preizkusit to poslastico: gnil sir, obogaten z ličinkami insektov. Ne, ne gre za pomoto, ta sir je namerno pokvarjen in puščen zunaj, da lahko muhe v njem izležejo jajčeca. Le zakaj pa ne?

8. Ocvrta tarantela

V Kambodži je zelo priljubljena jed ocvrt pajek Tarantela, ki ga pred serviranjem namočijo z omako iz soli, česna in čilija. Nekateri pravijo, da nekoliko spominja na lignje, drugi, da je okus podoben kombinaciji piščanca in polenovke. Kako mikavno!

9. Haggis

Haggis je fina škotska poslastica, pripravljena iz mletega ovčjega srca, jeter in pljuč, zmešanih s čebulo, ovseno kašo in maščobo ter začinjena s soljo in začimbami. Kuhana je v ohišju, ki je običajno narejeno iz živalskega želodca. Njam njam.

10. Krokodil

Ok, po vsem zgoraj neštetem se krokodil zdi še kar sprejemljiv obrok.

A le zakaj bi potovali in odkrivali nove kraje in nove kulture, če tam ne bi bilo moč odkriti nič nenavadnega in norega. Na vsakem potovanju pa je hrana precej pomembna izkušnja, po kateri ti bo kraj ostal v odličnem ali nekoliko manj odličnem spominu.

Če si gurman in kamorkoli se odpraviš želiš preizkusiti le najboljše, ti v določenih krajih ponujamo tudi različne ture, na katerih lahko preizkušaš same najbolj slastne jedi pod vodstvom strokovnjakov. Se morda odpravljaš v Pariz in bi želel preizkusiti le najbolj priznane francoske sire? Morda za Valentinovo svojo boljšo polovico pelješ v Italijo, kjer se želita razvajati v okusih domačih italijanskih specialitet? Ali pa če si namenjen v Španijo in bi enega izmed večerov želel preživeti v dobri družbi ob preizkušanju vrhunskih vin?

Odvisno od tvojega potovanja in želja ti ponujamo zate najprimernejše ture. Pošlji nam povpraševaje na travel@nomago.si ali pokliči naše agente na brezplačno številko 080 47 42.

Oddaj povpraševanje