Ali ste vedeli?

10 najbolj nenavadnih božičnih tradicij po svetu

datum objave | 23. december 2019
1259

Najbolj vesel in bleščeč čas v letu je končno tu. V pričakovanju božičnih in novoletnih praznikov zažarijo v lučke odeta mesta, ulice pa zadišijo po kuhanem vinu in slastnih piškotkih. Ponekod pa božič praznujejo nekoliko drugače. Med prazničnimi tradicijami recimo najdemo tudi skrivanje metel in uživanje v ocvrtih gosenicah.

nenavadne božične tradicije

Božič je krščanski praznik in po svetu ga kot takšnega načeloma tudi praznujemo. A toliko, kot je na svetu ljudi, toliko je med nami razlik. V nekaterih državah so nekaj povsem običajnega božične tradicije, na katere pri nas ne bi pomislili niti v najbolj norih sanjah. Katera je najbolj nenavadna?

Venezuela – vsi na kotalke

Imaš zelo rad božič, ampak misliš, da bi bili prazniki lahko še lepši, če bi jim dodali kotalke? Ja, kotalke. V venezuelskem Caracasu se številni prebivalci na jutro pred božičem v cerkev odpravijo na kotalkah. Edinstvena tradicija je tako priljubljena, da je zaradi zagotavljanja varnosti takrat celo zaprtih kar nekaj cest. Zakaj to pravzaprav počnejo, ni čisto jasno.

islandija

Islandija – pazi se ogromne mačke

Ena od najbolj nenavadnih in morda celo čudaških z božičem povezanih zgodb je zagotovo tista na Islandiji. Pravijo namreč, da se v času božiča po tamkajšnjem zasneženem podeželju potika ogromna mačka. Prežala naj bi predvsem na poredne otroke, a pred njo menda nisi varen, ne glede na starost. Da bi se mački izognil, moraš pred božičem dobiti nov kos oblačila. Dovolj je že ena nogavica in ogromna mačka bo, če se slučajno srečata, proti tebi le prhala.

Norveška – skrij vse metle

Na Norveškem je običajno, da ljudje na božični večer skrijejo metle. Tradicija izvira iz časa, ko so ljudje verjeli, da na ta večer na plano pridejo čarovnice, ki iščejo metle, na katerih bi poletele. Čeprav se je to vraževerje pojavilo že pred več stoletji, mnogi Norvežani metle še vedno skrijejo na najvarnejše mesto v hiši. Za vsak primer.

nemčija božič

Nemčija – s kumarico na drevo

Tradicija, povezana s krašenjem jelke, kakršno poznamo danes, izvira iz Nemčije. Tam je menda navada, da je med veje drevesca skrita tudi kumarica, otrok, ki jo najde, pa dobi darilo. Nekateri sicer pravijo, da običaj s kumarico izvira iz Španije, kjer sta bila dečka ujeta v sodu s kumaricami, rešil in oživil naj bi ju sveti Nikolaj.

Avstrija – zlobni parklji

Pri nas smo vajeni, da Miklavža, ki obdaruje v začetku decembra, spremljajo tudi parklji. Pri Avstrijcih je ta tradicija še kanček bolj strašljiva. Parklju tam rečejo Krampus, prirejajo pa številne festivale, povezane z zlobnim spremljevalcem svetega moža. Pred nekaj leti so na enem od festivalov organizatorjem stvari nekoliko ušle iz rok – vsaj eden od moških, našemljenih v parklje, je namreč po obiskovalcih začel udrihati s palico. Ideja je sicer enaka kot pri nas – Miklavž obdaruje pridne, Krampus pa straši in kaznuje poredne otroke. Med parkljevo obvezno opremo sodijo verige, nase pa obesijo tudi kravje zvonce.

ukrajina

Ukrajina – pajkova mreža kot okrasek

Če pajki niso ravno tvoji najboljši prijatelji, ti ta tradicija zagotovo ne bo všeč. V Ukrajini namreč na jelko dajo okraske v obliki pajkove mreže. To početje izvira iz zgodbe o vdovi, ki je želela pričarati praznično vzdušje za svoje otroke, a si okraskov ni mogla privoščiti. Legenda pravi, da se je ženska zasmilila hišnemu pajku, ki je zato ponoči čez drevo napletel mreže. Tako je na božično jutro otroke vseeno pričakala okrašena jelka.

Južna Afrika – gostija gosenic

Ko pomisliš na praznično hrano, ti zagotovo dišijo piškoti, pečen puran in potica. No, v Južni Afriki se veselijo ocvrtih gosenic. Ja, prav si prebral. Gosenic. Obrok nestrpno pričakujejo, saj velja, da se tistim, ki gosenico pogoltnejo, v novem letu obeta kanček več sreče. Nekaj sreče pa vedno pride prav, kajne?

japonska

Japonska – praznični ocvrti piščanec

V 70. letih prejšnjega stoletja je ameriška veriga s hitro hrano KFC v marketinški kampanji na Japonskem svojo hrano promovirala s sloganom »Kentucky za božič!«. Božič tam ni povezan z religijo, vpliv omenjenega oglaševanja pa je tako močan, da se številne tamkajšnje družine za božič še vedno odpravijo v bližnji KFC na »praznični« obrok. Če se boš tam znašel ravno v tem času, pričakuj, da boš za ocvrtega piščanca odštel nekaj več denarja.

Nizozemska – korenčke v čevlje

V začetku decembra otroci na Nizozemskem ob peč postavijo svoje čevlje in upajo, da bodo zjutraj v njih našli darilca. Tradicija veleva, da je v čevljih pred spanjem treba pustiti nekaj korenčkov. Ti so namreč poslastica za belega konja po imenu Amerigo, ki spremlja Sinterklaasa – zavetnika otrok, katerega pojava je osnovana na ideji o svetem Nikolaju.

finska

Finska – savna s predniki

Na Finskem je domača savna nekaj običajnega. V božičnem času je z njo povezana prav posebna tradicija, saj savna takrat postane prostor, povezan s pokojnimi predniki. Na božični večer Finci tako najprej goli sedejo v savno, ko pa se odpravijo na večerna praznovanja, naj bi na njihovo mesto v razgretem prostoru sedli pokojni predniki.

So te nenavadne božične tradicije spodbudile, da bi praznike letos preživel kje drugje? Ali pa obiskal vsaj kakšen božični sejem? Preizkusi nekaj novega ali pa uživaj v božičnem duhu, kakršnega si vajen, na Dunaju, v Zagrebu, Salzburgu ali Gradcu. Oglasi se v poslovalnici Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.