NajNajNaj

10 najbolj obiskanih narodnih parkov v ZDA

datum objave | 28. marec 2019
14275

Združene države Amerike niso zgolj gomazeča mesta, nebotičniki in avtoceste, tam najdeš tudi nekaj najbolj neokrnjenih kotičkov narave. Če se odpravljaš čez lužo, res poskusi najti čas za obisk katerega od ameriških narodnih parkov. V nadaljevanju predstavljamo nekaj najbolj obiskanih, da bo izbira lažja.

1. Great Smoky Mountains

Na prvem mestu najdemo Narodni park Great Smoky Mountains, ki je lani privabil 11 milijonov obiskovalcev (kar je skoraj dvakrat toliko kot drugi najbolj priljubljeni park). Večina obiskovalcev si park ogleda z razgledne ceste Trail Ridge Road (znane tudi kot Route 34), mnogi pa se odpravijo na pohod – v parku namreč najdeš več kot 1200 km poti, ki se razprostirajo po Severni Karolini in Tennesseeju.

2. Veliki kanjon – Grand Canyon

Leta 2016 je kar 5,9 milijonov ljudi doživelo čudesa enega največjih kanjonov na svetu. Veliki kanjon, ki se nahaja v Arizoni, je globok skoraj 2000 m in na nekaterih mestih širok 29 km. Njegovih 446 km dolžine je nemogoče videti v celoti, ne glede na to, kako dobro razgledno točko si izbereš.

Grand Canyon

3. Yosemite

John Muir, ki mu grejo glavne zasluge za obstoj parka Yosemite in za nastanek narodnih parkov v Ameriki, je o Yosemiteju zapisal, da se z njim ne more kosati noben tempelj, ki so ga ustvarile človeške roke. Vsako leto ta naravni tempelj obišče več kot 5 milijonov ljudi, od tega se jih večina zadržuje v kanjonu Yosemite Valley. Ta 7 milj dolg in miljo širok kanjon je izdolbla reka, nato pa so ga poglobili in razširili ledeniški premiki.

yosemite 1785317 1280

4. Skalno gorovje – narodni park Rocky Mountain

Koloradski narodni park te bo očaral z izjemnimi, odprtimi razgledi. V parku najdeš 150 jezer in več kot 700 kilometrov rek in potokov. Zajema tudi širok nabor ekosistemov – od mokrišč do borovih gozdov, goratih območij ter alpske tundre.

5. Zion

V zvezni državi Utah je reka Virgin River izdolbla svojo pot s Koloradske planote skozi kanjon Zion Canyon do puščave Mojave. Zion je posebej znan po svojih kamnitih stolpih, kanjonih iz peščenjaka in ostrih pečinah. Lani ga je obiskalo več kot 4 milijone obiskovalcev.

6. Yellowstone

Prvi narodni park na svetu je lani privabil več kot štiri milijone obiskovalcev – in res so imeli kaj videti: park, ki obsega skoraj 9000 km2 in se razteza skozi Wyoming, Idaho in Montano, se lahko pohvali z gorami, gejzirji, jezeri, gozdovi in premnogimi divjimi živalmi – med njimi so bizoni, medvedi, losi in volkovi.

yellowstone

7. Olympic

V zvezni državi Washington se nahaja narodni park Olympic, ki ga letno obišče tri milijone obiskovalcev. Skozi park ne vodi nobena cesta, zato je narava v njem še posebej neokrnjena. V parku najdeš raznolike pokrajine: pragozd, podalpski gozd, cvetlične travnike in obale Tihega oceana.

8. Acadia

V mainskem narodnem parku Acadia se srečajo morje in gore. Večina parka leži na otoku Mount Desert Island, kjer se prepletajo parkovne površine, zasebna posestva ter obmorske vasi.

9. Grand Teton

Vrhovi gorske verige Teton Range, ki se kraljevsko dvigajo skoraj 2000 metrov nad dnom Wyominške doline, so eden najbolj zanimivih geoloških pojavov Skalnega gorovja. Park je s svojimi prelepimi jezeri, modrimi in belimi ledeniki ter granitnimi vrhovi lani privabil več kot tri milijone obiskovalcev.

grand teton 1728536 1280

10. Glacier

Narodni park Glacier, ki se nahaja na meji med Montano in Kanado in obsega več kot 4000 km2, je lani obiskalo skoraj tri milijone obiskovalcev. Skozi park pelje cesta Going-to-the-sun Road (Cesta Na-poti-k-soncu), ki med vožnjo odpira neverjetne razglede. Simbol parka je prelepa snežna koza.

Smo te prepričali? Ameriški narodni parki so res nekaj posebnega, kajne? Pripravi torej svoje pohodne čevlje ter fotoaparat in gremo! Pokliči nas na 080 47 42 ali nas obišči v poslovalnicah Nomago Travel in priskrbeli ti bomo ugodno letalsko karto. Lahko pa se le prepustiš norim doživetjem in se odpraviš na potovanje po narodnih parkih ZDA.

Od mest duhov in Velikega kanjona (Grand Canyon) do obcestnih lokalov s hamburgerji in živahnih ulic San Francisca – ta regija zagotovo ponuja veliko zanimivega in neverjetnega.

Država ZDA
Trajanje 8 dni
Stil potovanja Klasičen
Starostna omejitev 12+