NajNajNaj

10 najlepših grških otokov za sanjski dopust

datum objave | 09. junij 2021
36970

Morje, ki sega v neskončnost, bogata zgodovina na vsakem kotičku, vroče sonce in mediteranski vetrič. Ležerno otoško življenje na grških otokih ti bo pokazalo, da se bistvo življenja skriva v majhnih stvareh. Med več kot 200 grškimi otoki je težko izbrati le enega, morda pa ti bomo vsaj olajšali izbor popolne destinacije za nove dogodivščine.

Kreta

Največji grški otok združuje čudovite peščene plaže, zgodovinske znamenitosti in sprehajalne poti. Kreta je bila nekoč središče minojske kulture, o kateri pripoveduje palača Knosos, danes arheološko najdišče, povezano z miti o Dedalu in Ikarju ter o labirintu z Minotavrom. Kreta je tudi eden izmed najcenejših grških otokov. Cene hotelov so zagotovo nižje kot na Santoriniju in Mikonosu, prav tako velja za okusno hrano v tavernah po vsem otoku. Med obiskom Krete pa nikakor ne smeš izpustiti plaže Balos, ene izmed najlepših plaž na svetu!

kreta avio karte hoteli

Lefkada

Lefkado obdaja turkizno Jonsko morje, s kopnim pa jo povezuje cesta. Zahodna obala je znana po plažah Porto Katsiki in Egremni z ostrimi klifi, mesto Vassiliki na jugu pa privlači predvsem deskarje in druge športne navdušence. Na seznam stvari, ki jih moraš obiskati, dodaj slapove Nidri. Da se izogneš gneči, se do njih odpravi že zgodaj zjutraj.

lefkada grčka

Santorini

Santorini je utelešenje vsega čarobnega, kar se govori o grških otokih. Znan je po strmih pečinah, nad katerimi se dvigajo bele hiše in cerkve s tipično modrimi strehami, zaradi svoje romantike je priljubljena destinacija za medene tedne. Santorini pa ponuja mnogo več od lepih razgledov: presenetile te bodo pohodniške poti, okusna kulinarika in vino, okus češnjevih paradižnikov, vinske poti in dih jemajoči sončni zahodi.

santorini hoteli 1

Paros

Čeprav je Paros večji kot Santorini, ima manj obiskovalcev, zato je ozračje na njem bolj sproščeno, prav tako naj bi imel lepše plaže. Občuduješ lahko tudi prijetne vasice, mesta s čudovitimi kamnitimi tlakovanimi ulicami, starimi cerkvami, majhnimi trgovinicami in značilnimi belimi hišami. Je tudi stičišče trajektov, zato se lahko preprosto odpraviš na enodnevni izlet.

paros

Naxos

Če se v Grčijo odpravljaš z družino, ti priporočamo obisk otoka Naxos. Tu te čakajo odlične plaže za otroke, razočarale te ne bodo niti taverne, v katerih strežejo nekaj najboljših jedi na grških otokih. Naxos je eden najbolj zelenih kotičkov otočja Kikladov, zato ga imenujejo tudi ”grški Havaji”.

naxos

Rodos

Ta grški otok je prav tako priljubljena destinacija za družine, predvsem zaradi kilometrov in kilometrov zlatih peščenih plaž na vzhodni strani otoka s plitvim morjem, odličnim za majhne otroke. Hoteli prav tako ponujajo številne dejavnosti za otroke, od vodnih športov do otroških klubov ter celo varušk, tako da si starši lahko privoščijo počitek v wellnessu in okusno večerjo. Rodos bo očaral tudi ljubitelje zgodovine, saj tu najdeš toliko starodavnih ostankov, da je celotno mestno središče Rodosa od leta 1988 pod Unescovo zaščito.

Rodos

Zakintos

Bele pečine, nebesno modro morje in ostanki nasedle ladje sredi plaže. Zagotovo si že slišal za plažo Navagio, poznane tudi pod imenom ”Shipwreck”. Na tej priljubljeni točki je bilo posneto že neskončno fotografij, v živo pa naj bi bila še bolj čudovita. Drugi dve znamenitosti otoka, ki morata biti prav tako na tvojem seznamu, sta plaža Gerakas, kamor želve prihajajo, da odložijo jajca, in Tsilivi, ki ga mnogi ljubijo zaradi obilja vodnih športov.

zakintos

Mikonos

Glavno mesto otoka krasijo bele hiše z modro pobarvanimi okni in vrati, ozke kamnite tlakovane uličice in cerkve z modrimi kupolami – idilična slika grškega otoka. Ta luksuzna destinacija pa ni znana le po lepih razgledih, temveč tudi po najbolj norih zabavah v Sredozemlju.

mikonos

Krf

Mnogi so Krf obiskali že v času maturantskih in absolventskih izletov, zdaj pa imaš čas, da spoznaš še drugo plat tega otoka. Za povsem drugačno doživetje se odpravi na severovzhod otoka in obišči najstarejšo vasico na otoku ob vznožju gore Pantokrator, obkroženo z vinogradi in starodavnimi ruševinami. Če želiš pobegniti pred turistično gnečo, ti priporočamo plažo Rovinijo, do katere lahko prideš le s čolnom ali po težje dostopni poti.

krf

Kos

Najbolj znana destinacija na tem otoku je mesto Kos, kjer lahko obiščeš grad, pa tudi številne restavracije, trgovine in bare. Med raziskovanjem otoka se ustavi tudi v Asklepionu, starodavnem središču in kompleksu templjev zunaj mesta Kos. Otok ne bo razočaral niti ljubiteljev plaž. Mesto Kefalos je obkroženo z najboljšimi plažami, najdaljšo in najbolj obiskano plažo na otoku pa najdeš v mestu Marmari.

kos grcija greece

Razmišljaš, da bi v času jesenskih počitnic obiskal enega izmed teh otokov? Poletiš lahko iz Ljubljane, ponudbe pa vključujejo povratno letalsko karto, 7 nočitev z zajtrkom in prevoz od letališča do hotela.