Okusi sveta

10 najlepših vinorodnih regij in krajev leta

datum objave | 11. november 2018
6755

Izbrali smo 10 destinacij, ki so poznane po odličnem vinu in so to jesen vredne obiska. Za vse ljubitelje vina in potovanj.

1. Montrachet vinograd, Burgundija, Francija

Če si pravi poznavalec vina, potem veš, da je tole verjetno najbolj pomemben kos zemlje na svetu. Vinograd Montrachet je posajen samo z eno sorto grozdja – Chardonnayem. Ta ikonični vinograd v Burgundiji, ki ga ni lahko najti (sledite kamnom z inskripcijo MONTRACHET), je po izgledu skromen, a cene za steklenico se ponavadi gibljejo severno od tisoč evrov. Ko jo boste enkrat odprli in poskusili to vino, boste vedeli zakaj.

2. Vinska klet Robert Mondavi, Napa Valley, California, ZDA

Brez Roberta Mondavija kalifornijska vinska kultura ne bi bila to, kar je danes. Vinska klet je zgrajena v španskem stilu in je rojstni kraj novega življenjskega sloga, ki ne promovira samo vin, ampak tudi umetnost in kulturo. Tu se je porodila ideja o kolaboraciji z bordojsko ikono Mouton Rothschild, Opus One. Tukaj se je začela ameriška vinska revolucija. Klet ima široko ponudbo različnih vrst vin, okušanj in vodenih ogledov po bogati zgodovini Mondavijev.

Vinska klet Robert Mondavi, Napa Valley, California, ZDA

3. Baskija, Španija

Baskija ali Pais Vasco, pokrajina v severni Španiji, vključuje mesti, ki jih morate obiskati – San Sebastian in Bilbao. Razburkano in pestro zgodovino, ki se vidi z neodvisnim duhom na vsakem koraku, je moč občutiti tako v baskovski hrani, kot vinu. V obalnih mestih ob tlakovanih ulicah počivajo moderne arhitekture strukture, ob njih pa ne smemo pozabiti nešteto barov, ki ponujajo pintxos, majhne krožničke različnih predjedi, ki vsakega pospremijo z odličnim kozarcem vina. Najbolj znana in priljubljena je s tremi Michellinovimi zvezdicami okitena restavracija Arzak, sredi hrastovega gozda v Erenteriji. Priporočamo, da prespiš v prekrasen hotelu Maria Cristina, ki se nahaja v centru San Sebastiana, opremljen v stilu Belle Epoque. Baskijo obišči spomladi ali jeseni, ko je vse bolj umirjeno in ni tolikšne gneče. Odpravi se v vasico Laguardia in sodeluj pri tradicionalni pokušini vin pri Bodega El Fabulista.

4. MUVIT vinski muzej, Torgiano, Italija

Ustanovljen leta 1974 v zgradbi iz 17. stoletja se muzej spopada z 5000 letno vinsko zgodovino. Zasluge gredo družini Lungarotti, eni izmed najstarejših vinskih družin v regiji Umbria, manj obljudeni in prav tako lepi toskanski sosedi. Na ogled so starinski pripomočki pri pridelavi vina, prav tako stare vinske čaše. Trgovinica v muzeju ponuja odlično izbiro lokalnih vin, oljčnega olja in tradicionalnih tkanin.

5. Stellenbosch vinska pot, Južna Afrika

Vsak, ki se je vrnil iz te Južno Afriške vinske pokrajine, ne more prehvaliti prekrasnega gorovja, ki jo obdaja. S središčem v univerzitetnem mestu Stellenbosch, ki se nahaja manj kot uro vožnje iz Cape Towna, s hladnejšim podnebjem in vplivom tako Atlantika kot Indijskega oceana, je regija idealna za Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc, Syrah in druge vinske sorte. Tukaj pridelujejo vino že od 17. stoletja. Z Relais & Chateaux Graff Lodges and Spa in legendarno Rust en Verde vinsko kletjo, je regija must-go destinacija za vse ljubitelje vina.

 Stellenbosch vinska pot, Južna Afrika

6. Heitz Martha’s Vineyard, Napa Valley, Kalifornija, ZDA

Pravi vinski poznavalci vedo, da Martha’s Vineyard, otok ob obali Massachusettsa, kjer dopustuje ameriški predsednik Barrack Obama, ni najbolj pomembni Martha’s Vineyard, pač pa je to posestvo zahodno od doline Napa. Poimenovana po prvotni lastnici Marthi May, je posest znana po Cabernet Sauvignonu, ki raste samo tu in ima značilne note evkaliptusa in mete, verjetno zaradi velikih dreves evkaliptusa, ki rastejo na posestvu že od leta 1966. To vino še vedno pridelujejo in je zelo cenjeno s strani zbiralcev vin, saj je naredilo dolino Napa to, kar je danes.

7. Križarjenje po reki Ren, Nemčija

Porenje je z razlogom na UNESCO-vem seznamu kulturne dediščine. Spektakularna gorska pobočja, porasla z rizlingom, ki se terasasto spuščajo do mogočne reke, ki se vije preko Nemčije. Viking River Cruises on Avalon Waterways sta dve podjetji, ki se ukvarjata z lagodnimi križarjenji po najbolj znanih vinskih regijah. Nenazadnje je Ren tisti, zaradi katerega so nemška vina to, kar so. Pozimi jih ravno prav greje, poleti pa hladi, da je rizling ravno prav živahen.

8. Alentejo, Portugalska

S kilometri vinogradov in starih hrastov, zgodovinskimi mesteci na vrhu hribov in opuščenimi plažami, je Alantejo največja pokrajina Portugalske, ki pokriva tretjino države. Severno in vzhodno od Lizbone, znana tudi kot žitnica Portugalske, z ogromnimi polji žit na jugu. Tukajšnja tipična hrana so ogromne porcije mesa in zelenjave, pripravljene na preprost način. Na voljo imaš tudi portugalske verzije tapasov, imenovane „petiscos“, ki se pojavljajo povsod. Obišči bivši zapor v A Cadeia Quinhentista in si privošči kozarec Alicante Boucheta, trenutno najbolj „vročega“ vina na Portugalskem. Regija je najbolj znana po raznih mešanicah vin, nekatere vinarne pa so se specializirale tudi v klasičnih sortah, kot so Syrah, Cabernet Sauvignon in Sauvignon Blanc. Izogni se vročini in Alentejo obišči spomladi ali jeseni.

9. Alto Adige, Italija

Nedaleč stran od slovenske meje se nahaja najbolj severna italijanska vinska regija. Umeščena med Avstrijo in Švico, znana kot Dolomiti. Prepoznavna predvsem kot smučarska destinacija, je Alto Adige znana tudi po odlični kulinariki in izvrstnih vinih. Bolj kot rdeča, prednjačijo sveža z minerali prepojena bela vina, kot so sivi Pinot, Sauvignon in Chardonnay, ki odlično uspevajo na visoki nadmorski višini. Aromatični Kerner hitro postaja najbolj popularno belo. Večerjaš lahko v znani La Stua de Michil v Corvari, kjer srežejo tradicionalno hrano z inovativnim pridihom. Alto Adige je meka za športe v naravi, od vseh zimskih športov pa kolesarjenja, pohodništva in plavanja do jadranja na številnih jezerih v regiji. Južno tirolska vinska pot (Weinstrasse) je odlična priložnost za obisk te vinske dežele. 66 različnih vinarjev ob poti prav kliče, da jih obiščeš.

10. Margaret River, Avstralija

Pokrajina znana pod imenom Margaret River je na samem jugozahodu Avstralije, tri ure vožnje iz Pertha. Osemdeset kilometrov od rta Naturaliste na severu, do rta Leeuwin na jugu, se razteza pokrajina Margaret River, kjer najdeš najboljše surf spote daleč naokoli. V samo 50 letih je regija postala pridelovalka enih najboljših Cabernet Sauvignonov in Chardonnayev na svetu. Lahko jih celo primerjaš z Bordojskimi in tistimi iz Doline Nape. Obisk planiraj novembra, kar sovpada s festivalom Margaret River Gourmet Escape, kjer lahko poskušaš vina na raznoraznih vinskih dogodkih in uživaš v hrani svetovno znanih kuharjev. Obiščeš lahko tudi razne majhne in velike vinograde, od najstarejšega Vasse Felix pa do butičnega Grace Farm.

Ko smo že pri okušanju vina, naj te opomnimo, da kadar piješ, ne vozi! 😉

Vino, grozdje

Potrebuješ pomoč pri načrtovanju potovanja? Te zanima, kako bi lahko prišel do izbrane regije po čim bolj ugodni ceni in si tam privoščil še ugodno prenočišče z razgledom na vinograde?

Pokliči v našo agencijo med ponedeljkom in petkom (med 8. in 17. uro) in se posvetuj z enim od naših izkušenih agentov. Uporabi brezplačno telefonsko številko 080 47 42.