Tips&Tricks

10 nasvetov za brezskrbno poslovno potovanje

datum objave | 29. april 2021
3798

Ko se odpravite na dopust, na spletu mrgoli nasvetov, kako poskrbeti, da bo vaše potovanje čim boljša izkušnja. Vendar je zgodba povsem drugačna, če potujete poslovno. Predstavljamo 10 nasvetov, ki bodo prišli prav vsakemu podjetju in poslovnežu, ki se v tujino odpravlja na sestanek ali konferenco.

1) Izogibajte se letom s prestopi!

Če je le mogoče, izberite let, ki vsebuje čim manj postankov. Z vsakim prestopom si podvojite verjetnost za nevšečnosti zaradi zamude ali izgube prtljage, ki si jih na poslovni poti vsekakor ne morete privoščiti. Predstavljajte si, da se na pomemben sestanek odpravite brez sveže srajce in utrujeni zaradi zmede na letališču. Kaj šele, da bi sestanek zamudili! Naj bo vaše pravilo, da izberete let brez postankov, če je le mogoče, saj imate tako boljše možnosti, da boste prispeli pravočasno. Čeprav je karta lahko dražja, je vredno! Pri nas bomo vedno poskrbeli za čim boljše opcije, ki bodo ustrezale vašemu urniku ter se potrudili, da tudi najbolj direktna povezava ne bo spraznila vašega budgeta.

2) Potujte zgolj z ročno prtljago.

Če ne boste prijavljali prtljage, se boste izognili morebitnim dodatnim stroškom ter možnosti, da letalska družba izgubi vašo prtljago. Na skoraj vsako poslovno potovanje se lahko odpravite zgolj z oblačili, ki jih stlačite v ročno prtljago. Prihranili boste tudi na času, saj na končnem letališču ne boste živčno čakali ob tekočem traku, ampak se boste lahko direktno odpravili kar do taksija ali avta, ki si ga boste izposodili.

Seveda včasih brez dodatne prtljage ne gre. V tem primeru priporočamo kovček s ključavnico (naj bo TSA approved), po možnosti označen in zapet s barvnim pasom, da boste lažje prepoznali svojo prtljago. In še ektra nasvet: pred odhodom slikajte svoj kovček, kar bo precej v pomoč v primeru, da ga izgubite.

3) Bodite pozorni na bližnja letališča.

Včasih lahko prihranite, če letite na letališča v bližini vaše destinacije, vendar bodite pozorni. Določena letališča so lahko precej oddaljena od vašega dejanskega cilja in možnosti javnega prevoza in najema avtomobila niso vedno optimalne. Za vsa podjetja, ki sodelujejo z nami, dobro preverimo vse možnosti in vam ponudimo urnik, ki najbolj ustreza vašim željam. Nekatera mesta imajo tudi manjša letališča skoraj v centru mesta, kar je lahko enkratna izbira, saj prihranite na času in stroških prevoza. Manjša letališča vam vzamejo manj časa za varnostne preglede, v center mesta pa boste prišli precej hitreje. Dober primer sta letališče Billy Bishop v Torontu (YTZ) ter London City v Londonu (LCY).

4) Preverite razdaljo med hotelom in lokacijo sestanka ali konference.

Bi radi izgubili eno uro za prevoz po mestu, ki ga ne poznate? Zagotovo ne! V naši agenciji vedno preverimo, katera je končna destinacija potnika v mestu, in v skladu s tem pripravimo ponudbo hotelov, ki so tej lokaciji čim bliže. Hotel na Upper East Side v New Yorku ne bo dobra izbira, če imate dogodek v Javits Centru (W 34th and 11th) in zahodni del Londona vam vsekakor ne bo všeč, če se morate odpraviti na konferenco v ExCel centru.

5) Izkoristite “brezplačno” potovanje na novo destinacijo.

Če imate sestanek v Parizu ali konferenco v Moskvi, vam mesta ponujajo veliko več kot samo poslovne priložnosti. V New Yorku obiščite Metropolitanski muzej ali si oglejte predstavo; v Berlinu preizkusite ulično hrano. Vsak poslovnež, ki veliko potuje, vam bo svetoval, da si vzamete čas zase ter se tako izognite pretirani utrujenosti. Lahko gre le za kavo na tržnici sredi Londona ali koktajl v enem od barov na Market Streetu. Za nasvet vedno lahko vprašate naše agente, saj smo skupaj prepotovali že več kot pol sveta.

6) Ne naročajte dragih večerij na službene stroške.

Imate poslovno kreditno kartico, vendar to še ne pomeni, da si lahko privoščite jastoga, flambirano sladico ter tri runde viskija. Priporočamo obroke v srednjem cenovnem razredu. Če boste razsipali za potne stroške, bo to hitro postal vaš ugled v podjetju. Želite napredovati? Bodite skromni!

7) Na socialnih medijih NE delite slabih mnenj o hotelu ali mestu, kjer imate sestanek.

Če ste še tako razočarani nad hotelom ali mestom, kamor ste potovali, tega ne delite na Facebooku ali Twitterju. Poslovni partnerji, s katerimi se boste srečali, morda spremljajo vaše objave. Javno objavljeno negativno mnenje o njihovem domačem kraju ni najbolj dobra podlaga za začetek sodelovanja.

Če s hotelom niste zadovoljni, bomo veseli, če nas na to opozorite. Vsa mnenja, tudi negativna, so vedno dobrodošla.

8) Dan pred sestankom potrdite čas in lokacijo.

Neizmerno nerodno je, če se izgubite na poti do sestanka, zato še enkrat preverite lokacijo in jo poiščite na zemljevidu. Vzemite si dovolj časa, da na cilj prispete pravočasno. Z nasveti glede javnega in zasebnega prevoza vam lahko pomagamo tudi mi.

Če pri svojih strankah ali partnerjih ne potrdite sestanka, bodo morda na vas pozabili. Predstavljajte si, da pridete polni zagona na sestanek, konferenčna soba pa je prazna. Vedno potrdite čas in lokacijo 24 ur vnaprej, da ne izgubite pomembnih strank.

9) S seboj vzemite dodatno srajco.

S seboj vedno vzemite dodatno srajco, četudi potujete samo en dan. Na avionu se namreč zelo hitro polijete s kavo ali pa se popackate z omako iz sendviča. Bi res radi začeli sestanek s packo na srajci?

10) Ne napijte se.

Če se ga boste napili, boste zagotovo prekršili še kak nasvet, ki ga ni na seznamu. Naj bo to vaš glavni “must-not-do”. Marsikdo si je že uničil sijajno kariero z enim samim pijanim večerom. Vemo, da je brezplačno vino na dogodkih zelo vabljivo in kdo šteje pijače, ki jih spijete ob večerji. Nasvet: po drugi pijači preklopite na vodo. Vaša kariera vam bo hvaležna, zjutraj pa ne boste mačkasti hodili na sestanke.

Poslovne poti so lahko zelo naporne. Od načrtovanja, dolgih letov, do stresa, ki spremlja vsak pomembnejši sestanek. Za bolj brezskrbno pot poskrbijo naši svetovalci, ki bodo poskrbeli, da bo pot čim krajša, let udoben ter izkušnja v tujini pozitivna. Prepustite organizacijo potovanj nam; vi zgolj poskrbite, da boste blesteli na sestanku.

Za informacije o svetovanju za poslovna potovanja nam pišite ali nas pokličite na 01 439 16 99.