Nomago nasveti

9 razlogov, da se letos odpraviš na popotovanje med grškimi otoki

datum objave | 21. maj 2020
13374

Ali sploh potrebuješ razlog za obisk grških otokov? No, če te je res treba še prepričevati, smo zbrali nekaj izjemno dobrih razlogov, da se odpraviš tja.

1. Razgledi

Ni pomembno, ali govorimo o malih ribiških vasicah, zgodovinskih ruševinah ali popolnih peščenih plažah – Grčija je preprosto fotogenična.

2. Kikladi

Grčija ima več kot 200 poseljenih otokov in vsak je bolj zanimiv in nenavaden kot prejšnji. Ko pa razmišljaš o obisku več otokov v tednu ali dveh, bo verjetno najbolje izbrati Kiklade.

Bele cerkvice na vrhu pečin, azurno modro nebo, zavite uličice, vrata, s katerih se lušči barva … in nekatere od najlepših plaž v Evropi zaznamujejo to skupino otokov, ki so videti kot razglednica Grčije.

Namig: Butični Santorini in hedonistični Mikonos sta zelo mamljiva, priporočamo pa tudi Naksos in Paros, kjer te čakajo čudovite plaže, oljčni nasadi in očarljiva mestna jedra, ali pa Ios, nekoč otok hipijev, zdaj pa priljubljen žurerski otok.

3. Grško vino

Lokalno grško vino je prav zares dobro. Če te ne zanimajo podrobnosti o njegovem izvoru, si ga lahko privoščiš po dokaj ugodni ceni. Pazi le na peklenskega alkoholnega mačka, ki te lahko pričaka naslednji dan.

4. Hrana

V Grčiji pač ne moreš biti lačen, ne glede na svoje prehranjevalne navade. V grški kulinariki prevladujejo kozje in ovčje meso, ribe, sir, oljčno olje in raznovrstne začimbe. Najbrž poznaš giros, tzatziki, sir feta in grško solato, ki bodo v svojem domačem okolju še bolj okusni, seveda pa poskusi še kakšno novo jed.

Če se odločiš za skok na katerega od manj obljudenih otokov, si lahko privoščiš obilno kosilo v restavraciji (s pijačo vred) za manj kot 20 €.

5. Podnebje

Grčija je skoraj vse leto vroča, sončna in brez oblačka. Če boš po letošnji neskončni zimi želel res temeljito pogreti svoje premražene kosti, je torej toplo, sončno grško podnebje prava izbira.

6. Zgodovina

Hja, Grčija ni dobila vzdevka »zibelka zahodne civilizacije« kar tako. Četudi nisi največji navdušenec nad zgodovinskimi podatki, te bodo mogočni ostanki starodavnih grških zgradb prevzeli. Privošči si vsaj kakšen dan v Atenah, četudi niso na otoku, in si oglej Akropolo s Partenonom ter bližnjo Agoro, od muzejev pa priporočamo predvsem Akropolis.

Za vrnitev v sodobnost pa se odpravi na potep po soseski Gazi, kjer si lahko privoščiš večerjo v tradicionalni družinski restavraciji ali kraft pivo v sosednjem lokalu. In ne pozabi fotografirati grafitov.

7. Prelepe plaže

Grčija slovi po prečudovitih plažah, ki jih je toliko, da zlahka preživiš prav vsak dan na drugi. Razišči različne plaže in uživaj v kristalno čisti vodi in toplem pesku pod stopali.

Naj naštejemo le nekaj plaž, ki so vredne ogleda: Plaka na Naksosu, Faraga na Parosu, Navagio – Zaliv tihotapcev na Zakintosu, Zaliv svetega Pavla na Rodosu.

8. Nočno življenje

Grški otoki so znani po zabavah do jutranjih ur. Različni klubi in lokali z odlično glasbo, prijetno atmosfero in, priznajmo, poceni pijačo so odprti do jutra. Po drugi strani pa se lahko odpraviš na obalo, kjer boš spoznal ljudi z vsega sveta in v prijetnem vzdušju do jutra kramljal o smislu življenja, vesolja in sploh vsega. Grčija pač ima tak vpliv.

9. Ljudje

Grki so res izjemno prijetni in njihovo gostoljubje je gotovo eden od najpomembnejših razlogov za obisk Grčije. Zaznamujejo jih prijaznost, sproščenost in umirjen, zadovoljen stil življenja. Popotniki so vselej toplo sprejeti.