Vodniki

10 razlogov, da se na svoje naslednje potovanje odpraviš v Čile

datum objave | 14. julij 2019
8544

Čile je še ena od tistih držav, ki se pogosto znajdejo na seznamih želja popotnikov. Ni le ena najožjih držav na svetu (v povprečju meri v širino le 160 km), ampak je tudi dežela nasprotij – tu najdeš tako puščave kot ledenike, morsko obalo in gore, ki segajo blizu 7000 metrov, svetovljanska mesta na eni strani in neokrnjeno naravo na drugi.

Če res še ne veš, zakaj se odpraviti v Čile, smo pripravili seznam, ki te bo gotovo prepričal.

1. Patagonija

Patagonija zavzema celotno južno konico južnoameriškega polotoka. Vzhodni del leži v Argentini in se dotika Atlantika, zahodni del pa v Čilu, kjer se dotika Tihega oceana. Zavzema južni del Andov, puščave, savane in ledenike ter je eden bolj redko poseljenih krajev na Zemlji.
Če potuješ v Patagonijo, ne moreš mimo najnovejšega, osmega čuda sveta, parka Torres del Paine. Masiv Paine, ki se strmo dviguje nad prostranimi dolinami, predstavlja izjemno gorsko kuliso. Visokogorska jezera, kristalno čiste reke, ledeniki in divje živali – raj za vsakega pohodnika. Park je dom tudi približno 50 pumam, enim najveličastnejših in najredkejših plenilcev na svetu, in če boš imel srečo, jih boš lahko uzrl. V nasprotnem primeru se boš pač moral zadovoljiti »le« z enim najbolj osupljivih razgledov na svetu. Odpraviš se lahko tudi nekoliko severneje, do »ledene pošasti« –ledenika Brüggen (znanega tudi pod imenom Pío XI), ki ni le najdaljši ledenik južne poloble, ampak je tudi svojevrsten fenomen, saj se za razliko od večine svetovnih ledenikov ne krči, temveč celo raste.

2. Puščava Atacama

Puščava Atacama je s 15 mm padavin na leto najbolj suh nepolaren kraj na Zemlji. Nekatere vremenske postaje v vsej zgodovini sploh še niso zaznale dežja! Ko pa dež vseeno pade (vsakih 5–7 let), boš lahko občudoval pravi spektakel, saj bo več kot 200 vrst cvetlic tvorilo neskončne cvetoče preproge vseh barv. Če si astronom ali pa samo romantik, bo zate zanimiv podatek, da je Atacama zaradi nadmorske višine, čistega neba in velike oddaljenosti od vseh okoliških svetlobnih onesnaževalcev idealen kraj za opazovanje zvezd.

chile atacama desert shutterstock 522879949 big

 

3. Smučaš lahko poleti

Zamenjaj Alpe za Ande in odkrij nekatere izmed najvznemirljivejših prog na svetu. Visoki vrhovi, zavite ceste in še nekaj vulkanov in kraterjev za dobro mero postavljajo smučišča v Čilu ob bok največjim. Sezona traja od sredine junija do sredine oktobra – idealno za pobeg z vročine na hladen pršič. Za kratek skok na bele strmine je idealno smučišče letovišča Valle Nevado, ki je od Santiaga oddaljeno le dobrih 50 km.

4. Barve Valparaisa

To fotogenično obalno naselje na vrhu klifa bo s svojimi barvitimi fasadami in vzpenjačami pričaralo nasmeh na obrazu vsakega popotnika in bo prava poživitev za tvoj profil na Instagramu. Mesto, ki ga mnogi imenujejo tudi »mali San Francisco« in pa »dragulj Pacifika«, s svojim pristaniščem že od nekdaj igra pomembno vlogo za Čile. Med drugim je znano po prvem prostovoljnem gasilskem društvu na celotnem kontinentu, najstarejšem časopisu v španskem jeziku na svetu ter najstarejši borzi in prvi knjižnici v Čilu. Center mesta je pod Unescovo zaščito.

5. Odpravi se na konec sveta

Rt Horn je najjužnejši del Južne Amerike in najbolj južna kontinentalna točka katerega koli kraja na Zemlji poleg Antarktike. Rt je del pokrajine, imenovane Ognjena zemlja, in je zaradi notorično slabega vremena, ki je posledica mešanja Atlantika in Pacifika, že od nekdaj predstavljal velikanski izziv za vse pomorščake. Na pot okoli rta se lahko podaš s helikopterjem, kar ti bo vzelo en dan, za tiste bolj pogumne in odporne na morsko bolezen pa ga je možno tudi obpluti z gliserji ali križarkami. Pričakuj visoke valove in razgled na skalnato gorovje na eni in ledene gore na drugi strani. Vsekakor razgled, ki ga ne vidiš vsak dan.

6. Velikonočni otok

Velikonočni otok je eden najbolj prepoznavnih krajev na Zemlji in visoko na seznamu želja marsikaterega popotnika. Če te več kot 800 kamnitih skulptur, ki naj bi jih med 11. in 14. stoletjem izklesali polinezijski naseljenci, ne prepriča, da je ta osamljeni otok sredi Pacifika vreden obiska, te bodo zagotovo njegova nenavadna, z vulkani prepredena pokrajina in peščene plaže. S sabo vzemi senčnik, ker na otoku ni dreves. 🙂

rapa nui easter island chile.three of seven ahu akivi moaionly moai facing the sea

7. Treking okoli vulkana

Vzpetina, ki je od daleč videti kot popoln, na Fuji spominjajoč stožec na obzorju, je aktiven vulkan Villarrica, ki je nazadnje izbruhnil leta 2015. Takrat so območje okoli njega začasno zaprli, zdaj pa je ponovno odprto – tako za tiste, ki bi se na vulkan radi povzpeli, kot za tiste, ki bi ga radi obhodili in se tako naužili vse lepote nenavadne vulkanske pokrajine, bogate z rastlinjem in divjimi živalmi. Idealen čas za obisk je med novembrom in februarjem, ko je narava najbolj v razcvetu.

8. S kolesom po cesti Carretera Austral

Carretera Austral je 1240 km dolga cesta, ki povezuje redke naselbine ruralne Patagonije. Zgrajena je bila v 20. stoletju po ukazu slovitega generala Pinocheta, gradilo pa jo je več kot 10000 pripadnikov čilske vojske. Po cesti se lahko zapelješ s kolesom in doživiš vse lepote Patagonije kar s svojega sedeža. Zapeljal se boš mimo prostranih gozdov, fjordov, ledenikov in gora. Pot te bo vodila mimo mest Purto Montt, Chaitén, Coyhaique, Cochrane in Villa O’Higgins, nacionalnih parkov Hornopirén, Pumalín in Queulat ter naravnih znamenitosti, kot so jezeri Yelcho in General Carrera ter gora Cerro Castillo.

9. Ujemi valove

Plaže Pichilema so znane kot eden izmed najboljših krajev za deskanje v Južni Ameriki. To malo pacifiško mestece s 13000 prebivalci se vsako leto prelevi v gostitelja številnih deskarskih festivalov in tekmovanj. Če si zaželiš jezdenja na hladnih valovih Pacifika, je to pravi kraj zate.

10. Pa dober tek!

Santiago nikoli ni veljal za prav posebej kulinarično mesto, zadnja leta pa se je to precej spremenilo in mesto je postalo pravi raj za vse ljubitelje dobre hrane. Če si zaželiš pristne čilske kuhinje, te bo navdušila restavracija Bellavista v centru Santiaga, ki streže tradicionalno čilsko hrano.

Čile je še mnogo več kot to, kar smo opisali – najbolje, da preveriš kar sam! Oglasi v agencijah Nomago Travel ali pokliči na 080 47 42 ter razišči deželo neskončnih doživetij.