Vodniki

10 razlogov, da se odpraviš v Kijev in se vanj zaljubiš

datum objave | 21. avgust 2019
8357

Prestolnica Ukrajine s skoraj tremi milijoni prebivalcev je izjemno mesto z magičnim vzdušjem, zanimivo zgodovino in divjim nočnim življenjem. Če Kijeva še nisi obiskal, je zdaj pravi čas, da se odpraviš tja in … se vanj zaljubiš. Če potrebuješ še nekaj prepričevanja, pa smo zbrali 10 razlogov za obisk.

1. Cene

Ukrajina je ena najcenejših držav v Evropi, zato je tudi Kijev ena najcenejših prestolnic naše celine. V Ukrajini je uradna enota ukrajinska hrivnija (UAH), 1 evro pa je trenutno vreden dobrih 30 hrivnij. Ugodne cene podzemne železnice (4 hrivnije), taksijev (pozor, tu te lahko poskusijo ogoljufati, ker si turist) in hrane prepričajo tudi najbolj varčne popotnike.

Namig: sicer napitnine niso obvezne, bodo pa domačini zelo zadovoljni, če dobro postrežbo nagradiš.

2. Zanimiva arhitektura

Veličastne zgradbe v izjemnih odtenkih ustvarjajo pravljično podobo mesta. Prelepe barve dopolnjuje svetlikajoča se pozlata, ki daje mestu posebej razkošen videz, in tudi skozi stavbe lahko začutiš nemirno zgodovino mesta in Ukrajine. Oglej si kijevska zlata vrata, znamenito rdečo stavbo kijevske univerze in obišči najglobljo postajo podzemne železnice na svetu (postaja Arsenalna je kar 105,5 m globoko pod zemljo).

3. Živahno nočno življenje

Kijev se ponoči prebudi. Zabave se začnejo opolnoči in trajajo do poldneva naslednjega dne. Izbiraš lahko med mnogimi pivnicami, bari in neverjetnimi nočnimi klubi. Nizke cene pijač in prijetni domačini pa te bodo prepričali, da se noč še ne more končati. Khm, seveda … Po pameti! 😉

Namig: če najameš lokalnega vodnika, ti bo poleg mestnih znamenitosti priporočil tudi najboljše žurerske kotičke.

4. Odprti ljudje brez predsodkov

Ukrajinci so res neverjetno prijetni, prijazni in prav nič ne komplicirajo. Zlahka boš našel nove prijatelje, saj so Ukrajinci odprt narod in radi spoznavajo nove ljudi. Ukrajinke slovijo kot ena najlepših deklet na svetu.

5. Spomenik Mati domovina

Ogromni spomenik je visok kar 102 metra. Nastal je leta 1982, izdelan je iz nerjavnega jekla, del ščita pa so morali odrezati, saj je bil višji od križa pečerskega samostana. Na vrh ogromnega kipa se lahko tudi povzpneš – za to pa potrebuješ zasebnega vodnika, saj je vzpon na vrh dnevno dovoljen le peščici obiskovalcev. Z vrha se ti odpre neverjeten razgled na mesto.

Zanimivost: spomenik lahko opaziš tudi v postapokaliptičnem filmu Svetovna vojna Z.

6. Podzemne tržnice

Če želiš prečkati katero od večjih kijevskih cest, se moraš spustiti v podhod. In kakšni podhodi so to! Sprehodil se boš skozi pravo tržnico, na kateri lahko opraviš vse vrste nakupov in se tudi naješ. Oblačila, elektronika, hrana (tudi stojnice s hitro prehrano), knjige in še kaj, kar seveda nujno potrebuješ, te čakajo pod cesto.

7. Pop-up kavarne

V Kijevu najdeš nešteto pop-up kavarn in barov – seveda pa ti točne lokacije ne moremo opisati. Odpravi se v kateri koli popularen del mesta in opazil boš, da so ulice obrobljene s pop-up kavarnami, ki so najpogosteje videti kot pografitani avtomobili. Vsaka kavarna ima svoje vzdušje, pijača pa je povsod poceni.

8. Čistoča

Kijev je res čisto mesto, za kar se trudijo tudi prebivalci: smeti ne odmetavajo po cestah in zelo vzdržujejo čistočo stavb.

9. Staro in novo

Kijev združuje občutek starega in novega. Mnoge stavbe v mestnem središču so nastale pred stoletji, hkrati pa v bližini opaziš nove, moderne zgradbe iz 21. stoletja.

10. Odlična hrana

Ukrajina je znana po odlični hrani in pijači. Od tradicionalnih jedi je seveda najbolj znan boršč (izhaja prav iz Ukrajine), privoščiš pa si lahko še različne cmoke in palačinke, polnjene s sladkimi ali slanimi polnili. Mesto kot Kijev pač ne more brez svojih specialitet: najbolj znana sta kijevski kotlet in kijevska torta, Kyivska Perepichka pa je slavna restavracija s hot dogi. Med ukrajinskimi pijačami so najbolj znani uzvar (neke vrste kompot iz suhega sadja), nalyvka (sadni liker) in medovukha (medica).

Verjamemo, da smo te prepričali že s temi namigi, gotovo pa tudi sam najdeš kaj, ker te bo povsem prevzelo. Če želiš spoznati tako Kijev, kot tudi druge konce Ukrajine – med drugim tudi Černobil in zapuščeno mesto Pripjat – pridi z nami na organizirano potovanje in v 5 dneh spoznaj to deželo.

Si ljubitelj slavne serije Černobil? Spoznaj Ukrajino na svoje lastne oči.

Država Ukrajina
Trajanje 5 dni
Stil potovanja Avantura
Starostna omejitev 16+