Vodniki

10 razlogov, zakaj se mora Kazahstan letos znajti na tvojem potovalnem seznamu

datum objave | 26. junij 2019
6301

Azija je vse bližje – tudi zato, ker lahko v vse več držav potuješ brez vizuma. Ne potrebuješ ga niti za Kazahstan, če se boš tam zadrževal do 30 dni. In če te to še ni prepričalo, smo zbrali še 10 razlogov, zakaj se moraš odpraviti v to manj neraziskano deželo.

Razburkana zgodovina, zanimiva in raznolika pokrajina ter prijazni in gostoljubni domačini. Le kaj bi ti še lahko ponudila dežela, ki je najbrž najbolj znana po filmskem liku Boratu?

kazakhstan 2726987 1280

1. Porisani kamni

Ena najbolj nenavadnih zanimivosti so gotovo kamni z vrezanimi budističnimi simboli in podobami bodhisatve. Nahajajo se pri Tamgaly Tas (kar pomeni popisani ali porisani kamni), na obrežju reke Ili, kakšnih 170 km severno od Almatija.

2. Smučanje v mestu

Smučarko središče Šimbulak je od središča Almatija oddaljeno le 30 minut z avtom, kar pomeni, da je popolna lokacija za hiter izlet na smučišče. Sezona smuke traja od decembra do aprila. Šimbulak je najbolj moderno tovrstno središče v srednji Aziji, tako da lahko pričakuješ tudi brezžično omrežje Wi-fi in kavarne.

3. Azijski »Veliki kanjon«

Nadvse fotogenični ogromni kanjon Čarin te bo s svojimi oranžnimi odtenki prepričal, da je odlična konkurenca ameriškemu Velikemu kanjonu (pomembna prednost: na ogled Čarina se vsekakor ne zgrinjajo takšne množice). V Čarin se lahko na celodnevni izlet odpraviš kar iz Almatija.

4. Nenavadni muzeji

Če so ti všeč nekoliko neobičajni muzeji, boš tudi v Kazahstanu našel nekaj zase. V Almatiju, natančneje v parku Panfilov, lahko obiščeš muzej kazahstanskih ljudskih glasbil, v katerem je razstavljenih več kot 1000 eksponatov. Že stavba, v kateri se nahaja, je zanimiva – je namreč lesena in spominja na tradicionalne ruske hiše.

5. Mošeja Nur-Astana

V Nur-Sultan, glavnem mestu Kazahstana, si lahko ogledaš eno največjih mošej v srednji Aziji – prelepo mošejo Nur-Astana z zlato kupolo.

6. Idilično jezero Kaindi

Jezero, ki je nastalo kot posledica potresa v letu 1911, se skriva v gorovju Tien Shan. Čudovito turkizno jezero je obdano s slikovitimi drevesi, ki poganjajo iz vode in tako ustvarjajo neverjetno pokrajino. Do jezera je kakšnih pet ur vožnje iz Almatija, vendar je cilj vreden vsake ure na poti.

7. Turkistan

Turkistan je starodavno mesto v Kazahstanu in eden izmed najstarejših krajev na svetu. Je tudi sveto muslimansko mesto, kamor romajo mnogi verniki.

8. Stolp z jajcem

Stolp Bayterek je nenavaden skoraj 100-metrski stolp v kazahstanski prestolnici Astani. Njegov vrh je okronan z zanimivim zlatim jajcem. Na stolp se seveda lahko povzpneš – dvigalo te bo popeljalo do višine 86 metrov, od koder se odpirajo izjemni razgledi na mesto in skrbno urejene vrtove.

9. Zabaviščno središče Khan Shatyr

Khan Shatyr je ogromen prosojen paviljon v Astani. Zgrajen je v značilnem neofuturističnem slogu, vanj pa bi lahko spravili približno 10 nogometnih igrišč. Pod šotorom so notranji park, nakupovalno ter zabaviščno središče, reka, notranje kopališče, minigolf … Pravo malo mesto.

10. In morda še do zvezd …

No, ne ravno do zvezd in tudi v vesolje ne, ampak če imaš srečo in prave prijatelje ali pa veliko denarja, si morda lahko ogledaš kozmodrom Bajkonur, od koder je v vesolje poletel Jurij Gagarin. Ta kozmodrom zaenkrat še uporabljajo Rusi, saj novega še gradijo.

Deset razlogov za obisk Kazahstana smo že našteli, pa sploh nismo omenili zanimivih divjih živali, izjemne kulinarike in vse bolj priljubljenega ekoturizma … No, kakšno skrivnost lahko odkriješ še sam.

Kazahstan--konji

Kdaj se torej odpravljaš v Kazahstan? Obišči nas v eni izmed poslovalnic Nomago Travel ali nas pokliči na 080 47 42 in uredili ti bomo vse, kar potrebuješ za potovanje!

Oddaj povpraševanje