Tips&Tricks

10 skrivnosti, ki bi jih stevardese in stevardi raje zadržali zase

datum objave | 31. maja 2019
13458

Se kdaj sprašuješ, kaj vsakodnevno spravlja ob živce stevardese in stevarde? Predstavljamo ti 10 skrivnosti, ki bi jih vsak izmed njih zagotovo najrajši zadržal zase!

1. Piloti na letalu uživajo drugačno hrano kot potniki

Medtem ko se ti morda mučiš z tipičnim letalskim obrokom, ki mnogokrat spominja na hrano, postreženo v bolnišnici, se v pilotski kabini vrši pravo kulinarično doživetje! Obroki, ki jih uživajo piloti, namreč niso le slastni, temveč tudi premišljeno sestavljeni iz tistih sestavin, ki so za telo posebej hranljivi in zdravi. Pa še to – ali veš, da pilotu in kopilotu zmeraj postrežejo različna obroka, da bi se izognili morebitni zastrupitvi s hrano? To je posebni varnostni ukrep, ki se ga letalsko osebje mora držati.

2. Voda na letalu ni pitna

Vsa voda, ki se nahaja na letalu, mora biti zaščitena pred bacilli. Zato je običajno obdelana z ogromnimi količinami kemikalij, ki poskrbijo za ustrezno razkuževanje. Te kemikalije zagotovo niso zdrave za telo, zato se izogibaj vsej vodi, ki ni postrežena neposredno iz steklenice in si tako prihrani nepotrebne nevšečnosti na potovanju!

3. Znak za obvezno uporabo varnostnega pasu včasih laže

No, pravzaprav ne laže – vendar je pogosto prižgan zaman. Stevardese in stevardi so namreč priznali, da piloti velikokrat preprosto pozabijo ugasniti znak in tako ta opozarja potnike, da morajo ostati pripasani tudi takrat, ko let poteka brez kakršnih koli turbolenc. No, naj te to ne opogumi na naslednjem letu – opozorilni znaki so vendarle zato, da jih upoštevamo! 🙂

4. Vpliv alkohola na telo je večji, ko letiš

Stevardese in stevardi pravijo, da se večina potnikov ne zaveda, da je vpliv alkohola na telo veliko močnejši, ko se nahajamo na višji nadmorski višini. In ker so prav oni odgovorni za vedenje vseh potnikov na letalu, opazno vinjene potnike ukanijo tako, da jim ob postrežbi zmešajo manj alkoholne in več brezalkoholne pijače.

5. Ni dokazano, da uporaba elektronskih naprav dejansko vpliva na delovanje letalskih sistemov

Navkljub izrecnim navodilom, ki jih dobimo pred vsakim vzletom, do danes znanstveniki še zmeraj niso našli nikakršnega trdnega dokaza, da elektronske naprave resnično motijo delovanje letala. To velja tako za mobilne telefone, kot za tablice, prenosne računalnike, predvajalnike glasbe in ostale elektronske naprave. Gre torej zgolj za varnostni ukrep, ki sicer v letalstvu velja že lep čas, letalsko osebje pa priznava, da se ga velikokrat ne drži, “ko so vsi potniki pripravljeni na vzlet, velikokrat poiščem svoj telefon in pričnem pisati sporočila,” priznava stevardesa mednarodne letalske družbe.

6. Stevardese in stevardi sovražijo dietno Coca-Colo

Pa ne zato, ker jim ne bi bil všeč njen okus – dietna Coca-Cola je pijača, za katero traja najdlje, da jo natočijo v kozarec! Zaradi nadmorske višine se namreč njeni mehurčki tako penijo, da je ob natakanju potrebno biti izredno previden in počasen. Če bi rad torej svoji stevardesi ali stevardu prihranil živčno vojno, le izberi drugo osvežilno pijačo – že običajna Coca-Cola bo zadostovala.

7. Resnica o maskah s kisikom

Če se maske s kisikom spustijo nad potnike, imajo ti le 15-30 sekund, da si jih nadanejo, sicer skoraj zagotovo zaradi pritiska v letalski kabini izgubijo zavest. Količina kisika, ki se sprošča skozi maske, pa zadostuje le nekje za 15 minut dihanja. Sliši se malo, kajne? No, brez skrbi – teh 15 minut naj bi bil več kot zadosten čas, da pilot spusti letalo na nižjo višino, kjer se pritisk spusti in dihanje za potnike ni več oteženo.

8. Stranišča na letalu se da odkleniti tudi z zunanje strani

Za znakom, ki prepoveduje kajenje, se običajno nahaja majhna ročica, s katero lahko letalsko osebje zlahka odklene stranišče z zunanje strani, če bi bilo to potrebno. Zanimivo, kajne? In da ti odgovorimo še na vprašanje, ki ti sedaj zagotovo roji po glavi – članstvo v “Mile High Club” sicer ni nezakonito, zapomni pa si, da če te stevardesa ali stevard prosi, da stopiš s stranišča, ga po zakonu moraš ubogati.

9. Piloti veliko časa med letom prespijo

Morda je ta skrivnost presenetljiva, vendar je kljub temu resnična: polovica pilotov med letom veliko časa prespi in tretjina njih se običajno zbudi ob kopilotu, ki prav tako spi! Brez skrbi, to si lahko privoščijo zaradi avtopilotskih sistemov letenja, ki so sestavni del vseh sodobnih letal. Sicer pa: dobra služba, kajne?

10. Slušalke, ki jih prejmeš na letalu, so običajno rabljene

Četudi na čezoceanskih letih vsak potnik prejme slušalke, ki so lično zapakirane v nove majhne pakete, so stevardese in stevardi priznali, da pravzaprav v večini primerov gre za že uporabljene slušalke, ki jih temeljito očistijo ter ponovno spakirajo v plastične vrečke. Na prihodnje potovanje zagotovo vzamemo s seboj lastne slušalke, pa ti?

Prepričani smo, da po branju tega zapisa nobeno tvoje potovanje ne bo več enako kot poprej! Da bi čim prej preizkusil in na lastne oči preveril, ali zgoraj navedene skrivnosti v resnici držijo, pa se oglasi v naši agenciji ali na spletni strani in si že danes rezerviraj letalsko karto na tvojo naslednjo “to-do” destinacijo. Pssst, morda pa se spoprijateljiš s svojo stevardeso, ki ti bo zaupala še kakšno skrivnost več? 😉

 

Oddaj povpraševanje