Vodniki

10 stvari, ki jih lahko v San Franciscu počneš zastonj

datum objave | 21. avgust 2018
7445

Ne glede na naše finančno stanje je včasih res super naleteti na kaj brezplačnega – sploh na potovanjih. Celo največja in najdražja mesta skrivajo kar nekaj takih zanimivosti – festivalov, sprehodov, muzejev in samostojnih ogledov.

Kaj torej lahko počneš v San Franciscu zastonj?

1.Oglej si morske leve na pomolu 39

Je sploh kaj bolj zabavnega od opazovanja lenih in tudi igrivih morskih levov med sončenjem? Na pomolu 39 domuje velika družina teh veličastnih divjih bitij. Njihovi trzajoči nosovi ter pegasti obrazi te bodo zares očarali.

morski levi san francisco

2. Opazovanje papig blizu razglednega stolpa Coit Tower

V celinskem delu ZDA boš le redko naletel na papige, zato boš – sploh če si ljubitelj ptic – navdušen nad papigami v soseski Telegraph Hill. Srečaš jih lahko predvsem v okolici razglednega stolpa Coit Tower, menda pa se zadržujejo tudi v parku Golden Gate National Recreation Area.

Jata je pretežno sestavljena iz rdečeglavih conur, ki sicer domujejo na majhnem področju v Ekvadorju in Peruju. Kako so se znašle v San Franciscu, ni čisto jasno, možno je, da so ušle (takrat še legalnim) prodajalcem ali pa so jih izpustili lastniki.

Pozor: hranjenje ptic v San Franciscu ni dovoljeno!

3.Muzej tramvajev

Značilni sanfranciški tramvaji seveda morajo imeti svoj muzej – nahaja se kar v nekdanji garaži za tramvaje. Tam si lahko ogledaš, kako delujejo, izveš vse o nastanku, izumitelju in proizvodnji tramvajev v San Franciscu ter kako se je razvijal tramvajski sistem. V muzeju najdeš tudi tri tramvaje iz 70. let 19. stoletja.

tramvaj san francisco

4.Mestna hiša

Ena najlepših zgradb v mestu je zagotovo sanfranciška mestna hiša – zgrajena je bila med letoma 1913 in 1915 v slogu Beaux-Arts. Kupola se zgleduje po pariški cerkvi Val-de-Grace, zunanjost je izdelana predvsem iz granita in peščenjaka. Tudi notranjost slovi po izjemni lepoti.

5.Sprehod po vrtovih Palače likovne umetnosti – Palace of Fine Arts

Palača likovne umetnosti je bila zgrajena za svetovno razstavo leta 1915 in bila kasneje še nekajkrat obnovljena. Palača je zgrajena po navdihu grških in rimskih zgradb in je izjemna kulisa za fotografske zgodbe ali le sprehod v čudovitem, romantičnem okolju. Tu so pogoste tudi poroke in poročna fotografiranja. Nahaja se blizu severnega vhoda v park Presidio in je prelep postanek med kolesarjenjem do mosta Golden Gate.

6.Most Golden Gate

Če bi te vprašali, katera podoba ti pride na misel, ko pomisliš na San Francisco – bi bil tvoj odgovor most Golden Gate? Legendarni most je bil od odprtja leta 1927 kar 27 let najdaljši viseči most na svetu – dolg je namreč skoraj tri kilometre! Predlagamo, da se preko mosta sprehodiš ali pa ga prekolesariš. Tako si ga lahko podrobno ogledaš, na koncu pa te čaka še izjemen razgled na sanfranciško panoramo.

golden gate san francisco

7.Lombard Street

Tu je še eden od najbolj znamenitih prizorov v San Franciscu: »najbolj zavita ulica na svetu« – Lombard Street. Serpentinasta cesta se spušča med vrtovi in vozniki morajo biti kar pozorni, da se ne zaletijo v zidove, ki jih obdajajo.

lombard street san francisco

8. Pobarvane dame – The Painted Ladies

Očarljive pisane hiše gotovo poznaš iz številnih serij in filmov – in niso zgolj kulise. Hiše so nastale med letoma 1849 in 1915 v viktorijanskem in edvardijanskem slogu in že takrat so bile pobarvane v različnih živahnih barvah. Veliko jih je bilo uničenih med potresom leta 1906, preostale so bile v času svetovnih vojn prebarvane in preurejene, v 60. in 70. letih 20. stoletja pa so bile spet pobarvane v živih barvah, tudi s pomočjo kolorističnega gibanja. Prizor z razglednice (ali serije Polna hiša ;)) ti ne uide, če se sprehodiš po parku Alamo Square.

san francisco

9.Park Golden Gate

Park Golden Gate pogosto primerjajo z newyorškim Central Parkom – po obliki namreč spominja na Central Park, le da je še večji. Tu si lahko privoščiš jutranji sprehod, piknik, fotografski izlet ali opazovanje ptic. Oglej si čudovita jezera in ribnike, ki že od začetka 20. stoletja oskrbujejo park z vodo, prelepo urejene vrtove in mline na veter. Blizu botaničnega vrta Conservatory of Flowers najdeš tudi znameniti Hippie Hill.

10.Plaže

Čeprav je vreme le redko primerno za kopanje, so plaže okrog San Francisca popolne za sprehod po obali ali sproščujoč dan na prostem. Še posebej priporočamo plažo Baker: na severu najdeš nudistično plažo, preostanek plaže pa je primeren tudi za oblečene obiskovalce, ki bodo lahko igrali odbojko, si podajali frizbi ali – če bo le dovolj toplo – tudi plavali.

Kaj praviš, že imaš spakiran kovček?Z našo aktualno akcijo se ti splača pohiteti s pakiranjem, saj te v San Francisco pošljemo že za 359 €! Pokliči nas na 080 47 42 ali se oglasi v naši poslovalnici na Ajdovščini.

Oddaj povpraševanje