Vodniki

10 stvari, ki jih moraš doživeti v Barceloni

datum objave | 24. maj 2021
30409

j shim ftohpwwolhk unsplash

Če vprašaš popotnike, ki so v Barceloni že bili, kaj si je res treba ogledati, ponavadi rečejo “Vse!”, potem poudarijo utrip mesta, potem pa se dokopljemo tudi do nekaj bolj konkretnih predlogov. Te smo zbrali v tale priročen seznam.

1) Gaudí in arhitektura

Modernistična arhitektura Antonija Gaudíja spada med največje atrakcije Barcelone. Splača se počakati v vrsti za ogled mogočne Bazlike Svete držine – Sagrada Familia. Oglej si tudi pravljični Park Güell, in nadvse neobičajno zgradbo La Pedrera, ki je bila v času nastanka deležna posmeha, sedaj pa jo obožujejo arhitekti in turisti z vsega sveta. Če te navdušje arhitektura, si oglej tudi stavbe modernistov Puig I Cadafalcha in Domènech i Muntaner. Pa Torre Agbar, mogočen nebotičnik, ki sicer ni modernističen, je pa vsekakor zelo impozanten (priporočamo ogled ponoči).

barcelona

2. Pablo Picasso

V Barceloni si vsekakor oglej tudi dela mladega Picassa, ki jih hranijo v Museu Picasso. Barcelona je namreč mesto, kjer je preživel tudi svoja aformativna leta. Sprehodi se po C/Reina Cristina in zavij na C/Mercè številka 3, kjer se nahaja hiša njegovih staršev. In potem še na pivo v Els 4 Gats, kjer so se dobivali umetniki, kot sta Picasso in Dali. Ob nedeljah po 15h imajo nekateri muzeji brezplačno vstopnino, med njimi tudi Picassov.

3. Umetniški pohod

Sprehodi se po vrtovih Teatre Grec in obišči enega največjih muzejev v Evropi, Fundació Joan Miró, kjer hranijo 225 slik tega znanega španskega nadrealista, 150 skulptur in še dela njegovih sodobnikov. Splača se videti tudi Museu Nacional d’Art de Catalunya, kjer si lahko ogledaš katalonsko umetnost od romanskega obdobja do 20. stoletja. Vreden ogleda je tudi Palau Robert, oglej pa si tudi galerije kot so ADN, Joan Prats, Galeria 3 Punts and Toni Tàpies.

4. Pintxos in druga hrana

Ko si v Barceloni, jej kot Barcelončani: privošči si pintxose, baskovske tapas, torej majhne prigrizke, ki jih ješ z zobotrebci, najraje ob kozarcu piva. Preizkusi jih v Euskal Etxea-i, Quimet i Quimet-u, La Esquinica-i ali El Jabalí-ju. To je seveda le nekaj predlogov. In ne pozabi na gazpacho in vermouth!

Če si gurman, obišči Cinc Sentits, odlično restavracijo, ki si je nedolgo tega prislužila Michelinovo zvezdico, vendar je cenovno še vedno relativno dostopna. Preizkusi še Dos Cielos, Moments ali Tickets. V Barceloni imajo tudi odlične vegetarijanske restavracije, npr. Teresa Carles, Veggie Garden in Sesamo.

5. Plaže!

lucrezia carnelos bg8tvw6nyyw unsplash

Nikakor ne zamudi barcelonskih plaž, kot so Sant Sebastià, Barceloneta, Nova Icària in Mar Bella. Seveda pa se lahko odpelješ tudi na plažo izven mesta in se namočiš v čudovitem sredozemskem morju.

6. La Rambla in Gotska četrt

La Rambla je najbolj znana ulica v centru Barcelone, kjer se znajde vsak turist, popularna pa je tudi pri domačinih. Na njej kar mrgoli kisokov s suvenirji, raznih prodajaln in kavarn, znana pa je tudi po uličnih umetnikih in je po mnenju večine res vredna ogleda.

Vsekakor se odpravi v gotsko četrt, prepredeno s srednjeveškimi uličicami, očarljivimi trgi in mirnimi kotički. Splača si ogledati Plaça del Rei in Plaça Sant Felip Neri, pa židovsko četrt.

jorge fernandez salas z96i6jommdq unsplash

7. Bolšji trg

V Barceloni lahko najdeš tudi enega najstarejših bolšjih trgov, Els Encants Vells, ki izhaja še iz 14. stoletja. Nedavno se je sicer premestil iz zgodovinske lokacije na modernejšo, a je še vedno enako založen z rabljenimi cd-ji, igračami, oblačili, starinami in knjigami. Odprt je vsak ponedeljek, sredo, petek in soboto od 9h zjutraj do 8h zvečer.

8. Filmi na prostem

Barcelona ima idealno klimo za kino na prostem. Cinema Lliure predvaja filme na plaži Sant Sebastià ob četrtkih in nedeljah zvečer. CCCB (Center sodobne kulture Barcelona) organizira svoj filmski festival Gandules, in to zastonj.

9. Parki

barcelona

Poleg slavnega Parc Guella si ogled tudi Parc de la Ciutadella, kjer boš našel celo jezero, živalski vrt in Katalonski Parlament. Povzpni se na Montjuïc, kjer boš v osrčju narave našel Museu Nacional – Nacionalni umetnostni muzej in Fundacijo Joana Miroja. Vredna ogleda je tudi Čarobna fontana – Font Màgica, kjer se prepleta glasba z vodometom in svetlobnimi efekti.

10. Klubi

La Macarena je zelo majhen underground klub, kjer se vrti nekomercialna dance glasba. Majhen prostor ustvari posebno intimno divje vzdušje. Kul lokalci zahajajo v BeCool. Moog je majhen in zelo eleganten klub, kjer se vrti tehno in house, na enem plesišču pa tudi pop. Če imaš raje rock in indie glasbo, se odpravi v Razzmatazz. Tam se bo našlo tudi kaj za tvoje techno prijatelje. Row 14 je idealen za afterje in je najboljši približek superklubom, kot so na Ibizi. Če greš v Barcelono poleti, vsekakor pojdi v Mac Arena Mar Beach Club, klub, ki se nahaja na plaži in nima vstopnine. Če imaš raje kaj bolj v stilu jazza, soula, funka itd., zavij v Cafe Marula v središču Gotske četrti.

Smo te navdušili? Pošlji povpraševanje na travel@nomago.si.