Tips&Tricks

10 stvari, ki jih moraš narediti pred potovanjem

datum objave | 26. november 2017
10168

Najprej spij kakšno energijsko pijačo ali dve …

OK, šalo na stran, danes smo zbrali nekaj nasvetov, kako se pripraviti na potovanje, če si ga organiziraš sam. Pozor – ni lahko, imaš pa popoln nadzor nad vsem!

Če organiziraš potovanje sam, zna biti prava avantura, polna prijetnih, a tudi nekoliko manj prijetnih presenečenj – če se morda pred tem nisi dovolj dobro pripravil na potovanje. Zato vedno pred potovanjem upoštevaj spodnjih 10 nasvetov, kar ti bo pomagalo, da si boš počitnice zapomnil le po odličnih izkušnjah.

STa potovanja, vari, ki jih moraš storiti pred potovanjem10 st

1. Razišči teren

Kupiš karte, rezerviraš hotel … In potem? Hja, če potuješ v lastni režiji, se moraš na let in celotno potovanje precej bolje pripraviti, kot če vse prepustiš agenciji. Ampak tu se tudi začne prava avantura! Nabavi si vodič, kot je npr. Lonely planet, preišči internet in zasliši prijatelje. Pri agentu se pozanimaj še o vseh pristojbinah in kako se jim je mogoče izogniti, še posebna pozornost velja pri nizkocenovnih letalskih družbah. Že pred letom se pozanimaj, kako od letališča priti do nastanitve. Preveri, kakšen je menjalni tečaj za lokalno valuto. Ne pozabi na vreme – pozanimaj se o posebnostih klime, na dan odhoda pa preveri trenutne vremenske razmere in kratkoročno vremensko napoved. Zabeleži si nujne telefonske številke v državi, kamor potuješ. Nauči se nekaj osnovnih fraz. Če imaš alergije ali etične omejitve glede hrane, se pozanimaj tudi o tem. Razmisli o komunikaciji z domačimi, preveri, kakšne so cene roaminga, na telefon si naloži Skype in Whatsapp.

2. Rezerviraj vnaprej

Znane restavracije, hude predstave ali koncerti te ne bodo nujno pričakali odprtih rok, tako da rezerviraj vnaprej. Če pa se nameravaš prepustiti toku, povprašaj kar receptorje v hotelu. Veliko informacij je seveda tudi v vodičih Lonely Planet.

Če načrtuješ obisk popularnih znamenitosti, za katere je znano, da se zunaj vijejo dolge vrste (npr. Eifflov stolp, Zapor Alcatraz, obisk Universal Studios …) se ti splača rezervacijo in nakup vstopnice zaupati agentu, ki bo pripravil vse potrebno in ti vavčer poslal po pošti in mailu še pred odhodom na pot. Tako boš preskočil vsaj eno vrsto (blagajno), najbolj bistveno pa je to, da boš zagotovo prišel na vrsto in ne boš zaman čakal na vstop.

3. Pripravi dokumente

Zelo verjetno potrebuješ potni list, ponekod pa mora ta veljati še nekaj mesecev po potovanju (ob vstopu v državo mora veljati še vsaj 6 mesecev ali celo več), nekatere države zahtevajo eno celo prazno stran za žig, skratka, pozanimaj se o posebnostih države, kamor potuješ. O vizi za državo, kamor potuješ, povprašaj na njeni ambasadi.

4. Vse za zdravje

Vsekakor si uredi zdravstveno zavarovanje za tujino. Za vstop v določene države se moraš tudi cepiti, kar je treba narediti nekaj tednov pred potovanjem (npr. za malarijo). O tem se najprej pogovori s svojim zdravnikom. Če jemlješ zdravila, si priskrbi recept za dovolj veliko zalogo. In četudi so običajna protibolečinska sredstva na voljo tako rekoč povsod, se je bolje z njimi založiti že doma, kot pa iskati lekarno z jet-lagom ali ožuljenimi stopali. Pri tem pa imej v mislih, da so določena sredstva lahko v nekaterih državah nelegalna, kar lahko za posamezno državo preveriš na spletu. Če imaš hude alergijo, nosi opozorilno zapestnico, če imaš manj znano kronično bolezen, pa imej pri sebi zdravniško pismo z razlago zdravljenja.

5. Pripravi svoj dom

Najdi varstvo za ljubljenčke, nekoga, ki bo zalival rože in pobiral pošto, da se je ne bo nabralo preveč, kar je vaba za vlomilce. Naročnino na časopise lahko praviloma začasno ustaviš.

6. Skopiraj dokumente

Doma oz. pri sorodnikih shrani kopije svojega potnega lista in drugih pomembnih dokumentov, ki jih nosiš s sabo. Kopije daj tudi v prtljago in eno shrani v hotelski sobi. Priskrbi si kontaktno številko slovenske ambasade v državi, kjer si. S sabo imej telefonske številke za preklic kreditnih kartic, številko svojega osebnega zdravnika, slovenske ambasade in letalske družbe ter hotela, kjer stanuješ.

7. Uredi prevoz

Naši agentje ti lahko uredijo prevoz na letališče, od koder letiš, in nazaj domov. Pa tudi prevoz z letališča, kamor letiš, do nastanitve.

8. Pripravi denar

S sabo imej več opcij, od kreditne kartice in bančne kartice do gotovine. Najbolj ugodni menjalni tečaj dobiš na bankomatu v državi, kamor potuješ. Potovalni čeki so tudi ena možnost, in če jih uporabljaš, si shrani številke čekov na varno mesto, ločeno od samih čekov, po možnosti tudi pri sorodnikih ali prijateljih doma, v primeru, da ti jih ukradejo ali jih izgubiš. Vedno pa imej tudi nekaj gotovine, od doma se odpravi z vsaj toliko gotovine v lokalni valuti, da lahko plačaš prevoz z letališča, eno nočitev v hotelu in hrano. Razmisli o varnem načinu nošenja denarja.

Pri nas prisegamo na priročne tanke torbice za okoli pasu, ki so povsem nevidne in zagotavljajo varno nošenje denarja, telefona in potnega lista.

9. Spakiraj!

Pa smo že skoraj na letalu! Najprej preveri, kolikšna je dovoljena teža in velikost prtljage, kakšna so doplačila, koliko lahko imaš ročne prtljage …

V ročno prtljago, ki jo neseš s sabo na letalo, spakiraj vse najpomembnejše stvari, kot so potni list, osebna izkaznica, denarnica, karte, dokumenti, zdravila, mobilni telefon in prenosnik, če ga vzameš s sabo. Za vsak slučaj vzemi tudi nekaj oblačil, polnilec za telefon in konverter. Pa še kak prigrizek! Eno super pravilo za lahek kovček: najprej vanj spravi vse, kar misliš, da potrebuješ, potem pa vzemi spet vse ven in polovico pusti doma. Pakirati začni en dan prej, da ne bo panike. Še pred tem naredi seznam vseh najpomembnejših stvari, ki jih nikakor ne smeš pozabiti. Vse gadgete napolni že pred potovanjem.

10. Še zadnji opravki …

Spletno prijavo na let ali t. i. online check-in lahko opraviš prek spleta, lahko si tudi naložiš aplikacijo, ki omogoča dostop do boarding passa. S tem boš skrajšal čas čakanja na letališču, obenem pa imel možnost rezervacije sedeža na letalu. Sicer to navadno opravijo naši agentje, a včasih ta možnost ni na voljo ali je zanjo treba doplačati.

Katera bo tvoja naslednja destinacija?
Če se še nisi odločil, malo pobrskaj po naši spletni strani in zagotovo najdeš kakšno idejo. Lahko pa nas seveda pokličeš na 080 47 42 ali se oglasiš pri nas na Ajdovščini v Ljubljani po nasvete in predloge iz prve roke.

Oddaj povpraševanje