Vodniki

10 stvari, ki jih moraš videti in početi v Tokiu

datum objave | 14. februar 2019
8147

Tokio je živahen, eleganten, dobro organiziran, starodoben in futurističen obenem. V tej metropoli z nepričakovanim tradicionalnim pridihom živi 13 milijonov ljudi, je pa eno najbolj očarljivih mest na svetu. Venomer spreminjajoče se mesto ponuja neverjetna doživetja in en sam obisk ne bo dovolj, da ga zares doživiš.

Pa vendar – ponujamo ti naš izbor 10 najbolj zanimivih stvari, ki si jih poskusi ogledati ob svojem naslednjem obisku tega mesta v deželi vzhajajočega sonca.

1 Tokijska mestna hiša – stavba metropolitanske vlade

Stavbo je projektiral Kenzo Tange in je sedež metropolitanske vlade od leta 1991. Ko je bila zgrajena, je bila najvišja stavba na Japonskem – visoka je namreč kar 243 m. Če boš imel srečo in bo lepo vreme, si boš lahko z razgledišč v 45. nadstropju (na 202 m) stavbe št. 1 ogledal tudi goro Fudži, vsekakor pa se ti tu ponuja prelep razgled na Tokio. Vstopnine ni, v istem nadstropju pa sta tudi kavarna in trgovina s spominki.

2 Prehod Šibuja

Eden najbolj znanih prizorov tokijskega mestnega vrveža je seveda slavni prehod za pešce poleg postaje Šibuja. Naenkrat se prižgejo vse rdeče luči, ustavijo se vsi avtomobili, pešci pa se zgrnejo na prehod z vseh petih smeri – v japonskem stilu, nadvse točno in učinkovito. 😉

Namig: Za najboljši razgled in odlično fotografijo se odpravi v Starbucks v drugem nadstropju stavbe Tsutsaya in izberi sedež pri oknu.

3 Harajuku

V Harajukuju se boš srečal s tokijsko pop kulturo: unikatni spominki, trgovine, posvečene posameznim junakom, trgovine s poceni modnimi dodatki in oblačili, kavarne kawaii – tu najdeš vse. Posebej živahna je ulica Takeshita dori, kjer si obvezno privošči japonske palačinke. Te resda izvirajo iz Francije, vendar pa so na Japonskem dobile različna bogata in včasih tudi nenavadna polnila (smetana, sadje, sladoled in celo moči – lepljive riževe slaščice).

Za konec tedna se boš le stežka prebijal med množicami turistov, ampak tudi to je čar Tokia.

4 Puri-kura

Puri-kura je v japonščini okrajšava za Purinto Kurabu in pomeni malo fotografsko kabino in tudi fotografske nalepke, ki jih izdela naprava. Ko so se pred približno 20 leti pojavile prve puri-kure, si lahko izbiral med nekaj ozadji ter različnimi okraski (recimo srčki) za fotografijo, zdaj pa lahko nanjo dodajaš grafite, posebna sporočila ali celo urediš svoj videz. Poskusi, kaj lahko dosežeš s pomočjo tehnologije!

5 Kačja kavarna (Tokyo snake center)

Na Japonskem je veliko tematskih kavarn: med najbolj znanimi je seveda mačja kavarna, najdeš pa tudi kavarne s kunci, sovami, ježi, poleg živalskih pa so tu tudi druge teme – recimo: pisarniška kavarna, kavarna s služabnicami in kavarna z butlerji ter kavarna s pleteninami.

Med najbolj nenavadnimi pa je gotovo kačja kavarna. V vstopnino, ki znaša 1000 jenov, je všteta ena pijača, pri kateri ti bo družbo lahko delala ena kača, ki pa se je ne smeš dotakniti. Če bi želel kačo tudi pobožati, je treba doplačati še 540 jenov – posebej izbrane kače se boš lahko dotikal 10 minut.

6 Stara ulica Omoide Yokocho v Shinjukuju

Beseda yokocho dobesedno pomeni stransko ulico in če želiš doživeti lokalno vzdušje, bo to prava izbira. Po navadi tam najdeš kar nekaj starodavnih lokalov z bogato zgodovino. Mnoge ulice yokocho so nastale še v časih, ko je bila Japonska zelo revna in je cvetel črni trg in seveda boš tu zasledil ostanke tistega obdobja.

Privošči si tradicionalno hrano v katerem od premnogih lokalov – yakitori, soba, ramen in suši – ter doživi Japonsko v njeni povojni podobi.

7 Svetišče Meidži

Spokojno in umirjeno šintoistično svetišče je posvečeno japonskemu cesarju Meidžiju iz 19. stoletja, ki je Japonsko odprl proti zahodu. 12-metrska vhodna vrata v park (ki obsega 70 hektarov) so narejena iz lesa 1500-letne ciprese, podobna vrata pa se nahajajo tudi blizu oltarja. Park je zasajen z več kot 120.000 zimzelenimi drevesi 365 vrst, ki so jih ob nastanku parka podarili z vse Japonske. Park je odprt od sončnega vzhoda in sončnega zahoda, vstopnine pa ni.

8 Ogled Tokia z ladje

Najbrž ti ne bi prišlo na misel, da bi si Tokio ogledal z reke, ampak tu lahko mesto vidiš še z druge perspektive. Skozi Tokio teče ogromna reka Sumida, ki je pomembna transportna reka že več kot 400 let. Kot se za Japonsko spodobi, se lahko na vodo podaš tudi v posebnih futurističnih ladjah Himiko/Hotaluna, ki jih je oblikoval mojster animejev Leiji Matsumoto.

9 Shiodome in ura Ghibli

Shiodome je zdaj poslovna četrt, nekoč pa je bila močvirje, ki so ga v obdobju Edo (1603–1867) zasuli v sklopu infrastrukturnega razvoja. Območje je bilo najprej domovanje fevdalnega plemstva, pred približno 150 leti pa je od tod začela voziti prva železniška proga v Yokohamo. Shiodome ni le poslovna četrt, ampak je vse bolj privlačna tudi za turiste. Posebej zanimiva je ogromna ura Ghibli – visoka je 12 metrov in široka 18 metrov, ki bije štirikrat na dan (5-krat med konci tedna). Oblikoval jo je Hayao Miyazaki, ura pa je res vredna ogleda, saj te kar popelje v fantazijski svet.

10 Nočni razgled s stolpa Tokyo Tower

Čeprav v Tokiu najdeš nov stolp Tokyo Sky Tree, je Tokyo Tower še vedno priljubljen tako med turisti kot tudi med domačini. Tokyo Tower je radijski stolp, ki je začel delovati leta 1958, za Japonce pa predstavlja tudi simbol povojne obnove.

Čeprav je bila večina prvotne vloge prenesena na Tokyo Sky Tree, je Tokyo Tower še vedno vreden obiska. Z dveh opazovalnic na višinah 150 in 250 metrov se ti odpirajo prečudoviti razgledi – še posebej ponoči. Tudi osvetlitev samega stolpa ni kar tako: večinoma je oranžne in bele barve, sicer pa se prilagaja dogodkom po svetu.

Japonska in njen nenavaden preplet tradicije ter futurističnega in ekscentričnega te vabi na obisk. To je vsekakor dežela, ki te začara, in gotovo si boš obljubil, da se še vrneš. Za rezervacijo vozovnice do tega izjemnega mesta pokliči na 080 47 42 ali nas obišči v eni od naših poslovalnic. Najdeš nas v Ljubljani, Celju in Novi Gorici.