Vodniki

10 stvari, ki jih v New Yorku enostavno ne smeš zamuditi

datum objave | 11. oktober 2017
12669

Če ti bo kje uspelo, ti bo v New Yorku. Kaj le? Ja, ustvariti nepozabne spomine, vendar. V mestu, ki nikoli ne spi in kjer živi za štiri Slovenije prebivalcev, s predmestji pa je tudi po površini večje od naše male deželice, te dogodivščine čakajo na vsakem koraku (res govorimo o korakih, saj je New York pravi raj za pešce). Kam se torej odpraviti v »velikem jabolku«? Izbrali smo le deset predlogov, čeprav bi lahko naštevali ves dan. Pridi, gremo na potep!

1. The Empire State Building

Morda misliš, da ga poznaš, ker ga lahko vidiš v praktično vsakem filmu, ki se dogaja v New Yorku, ampak na ta prizor te ne bo pripravil noben film. 102-nadstropna stavba je visoka kar 381 metrov in ima kar 73 dvigal (in 1860 stopnic). Stavba je bila zgrajena v slogu art décoja in je prava paša za oči, z razgledne ploščadi pa se ti odpira eden najbolj impresivnih razgledov na svetu.

Namig: Če se ti bo mudilo, razmisli o nakupu vstopnice Explorer Pass, ki ti omogoča pravo VIP preskakovanje vrst.

2. Broadway

Gledališč, ki sestavljajo Broadway, je kar 41, in v veliki večini si lahko ogledaš muzikale – če si ljubitelj, ti svetovno znane predstave enostavno ne smejo uiti (menda si lahko s pomočjo googla tudi nekoliko znižaš cene predstav 😉 ). Lahko pa se vsaj sprehodiš po ulici in začutiš utrip gledališke četrti.

3. Vožnja z ladjico okrog Manhattna

Obkroži Manhattan in si oglej tri reke, sedem velikih mostov, več kot 25 svetovno znanih znamenitosti ter kip svobode prav od blizu. Obiščeš lahko Ellis Island, ki je bil konec 19. in v prvi polovici 20. stoletja prva dobrodošlica tedanjim imigrantom, ki so pripotovali z ladjami iz Evrope.

4. Newyorška hrana

New York je priložnost za prave gurmanske užitke – poskusiš lahko vse od hitre hrane na ulici do eksperimentalnih umetnij sodobne kulinarike, trendovskih kavarn s prigrizki ali nacionalnih kuhinj.

5. Central Park

Neverjetno spokojen park v centru najbolj vrvečega mesta – Central Park! Park, ki ga letno obišče okrog 40 milijonov obiskovalcev, obsega več kot 300 hektarov. Ob ustanovitvi je bil namenjen sprostitvi prebivalcev vse bolj natrpanega in prenaseljenega mesta, skozi čas pa je postal tudi priljubljena točka za rekreacijo. Če se potepaš po Brooklynu, pa obišči Prospect Park, ki ni tako turistično zanimiv in je zato morda še bolj prijeten.

6. Točka nič – Ground Zero

V spomin na žrtve terorističnega napada 11. septembra 2001 so na mestu, kjer sta nekoč stala znamenita dvojčka, postavili spominsko obeležje – dva ogromna bazena z umetnimi slapovi. Imena vseh žrtev so vgravirana v bronaste plošče, ki obdajajo bazena. One World Trade Center je najvišja stavba zahodne poloble, tu najdeš tudi spominski muzej. Za popestritev svojega profila na instagramu pa se odpravi do Oculusa, ekstravagantnega železniškega terminala, ki ga je zasnoval Santiago Calatrava.

7. Brooklynski most

Most, ki preko East River povezuje Manhattan in Brooklyn, je še ena od znamenitih podob, ki pridejo na misel, ko pomisliš na New York. Lahko ga prekolesariš ali prehodiš, pazi le, da ne boš pešačil po kolesarski stezi. 😉
Namig: poznavalci priporočajo, da se na most odpraviš zgodaj zjutraj, najkasneje do 9h, da se nekoliko izogneš turistični gneči.

8. Sprehodi se po High Line

High Line je bila nekoč železniška proga, ko pa so jo nehali uporabljati, jo ozelenili in postala je park, v katerem se odvijajo tudi različni dogodki, izobraževanja in opazovanja nočnega neba. Zaradi lege parka High Line imaš od tu tudi krasen razgled na Empire State Building, Chryslerjevo stavbo in kip svobode. Poleg vhoda v High Line je tudi muzej ameriške umetnosti Whitney – nagledal se boš izjemnih umetniških del in fenomenalnih razgledov.

9. Postaja Grand Central

Obišči eno najstarejših in najbolj živahnih železniških postaj v Ameriki. Odprta je bila leta 1871 in ima kar 44 peronov. Postaja je tudi prava paša za oči – arhitekturno se zgleduje po nekaterih evropskih železniških postajah in hkrati spominja na katedralo. V avli se zazri v prelepo poslikan strop!

Namig: Poskusi se izogniti najhujši gneči v prometni konici, saj se takrat tam zvrsti na tisoče potnikov.

10. Times Square

Še ena filmska znamenitost, ki je ne smeš zamuditi. Hrupen in živahen trg te lahko z restavracijami, trgovinami in uličnimi nastopi zaposli za ves dan.

Torej, kaj še čakaš? Poišči svoje najudobnejše čevlje in doživi New York, New York! Trenutno nate čaka izjemna akcija, in sicer lahko do tega vznemirljivega mesta iz Ljubljane poletiš že za 390 €! Pri nas si zagotovi tudi New York Pass, ki ti zagotavlja brezplačen vstop do več kot 80 atrakcij.

Oddaj povpraševanje