NajNajNaj

10 top držav za upokojitev

datum objave | 27. april 2021
3762

Pri nas se marsikdo ne želi preseliti niti na drug konec Slovenije, kaj šele, da bi se preselil na drug konec sveta, zato preživljanje upokojitve v tujini še ni posebej priljubljeno. Pa vendar moramo priznati, da ima ideja brezskrbne starosti nekje na toplem poseben čar, kajne?

10 top držav za upokojitev 2

Revija International Living je pripravila letošnji letni globalni upokojitveni indeks, ki razvrsti 10 najboljših destinacij za upokojitev. Raziskava upošteva kar nekaj dejavnikov: podnebje, življenjski slog, življenjske stroške, zdravstvo, pogoje za bivanje, ter kako zlahka se novi priseljenci vključijo v lokalno življenje.

Mehika in Kostarika sta zaradi dostopnosti, prijetnega podnebja, dokaj nezapletene birokracije ter utečenih priseljenskih skupnosti že dolgo priljubljeni, letos pa so na seznamu tudi nove države, recimo Tajska.

Tu so države, v katerih bo upokojitev najbolj prijetna – in četudi še ne načrtuješ upokojitve, je seznam zanimiv. Morda pa se odpraviš tja, da že vnaprej preveriš, če ti bodo ustrezale, ko boš razmišljal o pokoju.

10 top držav za upokojitev

1. Panama

Panama je lani zasedala 3. mesto, letos pa je kar na prvem. Toplo ozračje in še toplejša dobrodošlica domačinov in priseljencev ter – nezanemarljivo! – nizka obdavčitev in nizki stroški bivanja so razlog, da je ta država pravi raj za upokojence. Upokojenci imajo tudi posebne ugodnosti, kot so različni popusti ter zdravstvena oskrba. Upokojenci se lahko odločijo za bivanje v obalnih skupnostih, gorskih mestecih ali živahnem mestu Panama.

10 top držav za upokojitev panama

2. Kostarika

Lani je zasedala prvo mesto, letos pa je ta srednjeameriška država prepričljivo na 2. mestu – na področju zdravega življenjskega sloga je prejela vse točke. Kostarika slovi po športnih aktivnostih na prostem – recimo potapljanju in pohodništvu.

Ugodne cene stanovanj, raznolik razpon mikropodnebij ter prijazni domačini in priseljenci so razlogi, da je ta dežela tako priljubljena med upokojenci.

10 top držav za upokojitev kostarika

3. Mehika

Tudi Mehika je izgubila eno mesto na lestvici, vendar pa ostaja priljubljena destinacija za upokojitev. Gore, prerije, puščave in obalna področja, ki sestavljajo državo, pomenijo, da lahko izbiraš med raznolikimi pokrajinami, kjer ti bo na voljo kakovostno življenje ter tudi živahna lokalna kultura.

V Mehiki so ti na voljo odlične zdravstvene storitve, stroški življenja pa so sodeč po indeksu nižji kot v mnogih drugih državah.

10 top držav za upokojitev mehika

4. Ekvador

Tudi v  vaseh, mestecih in mestih v Ekvadorju najdeš mnoge priseljenske skupnosti. Stroški življenja so nizki, podnebje je tropsko na obali ter deževnem gozdu, v gorah in gorskih dolinah pa je bolj hladno.

Novince bo prepričala ugodna zdravstvena oskrba, poleg tega pa še nekatere davčne olajšave.

10 top držav za upokojitev ekvador

5. Malezija

Vse leto vroče in vlažno podnebje je vsekakor privlačno za vse, ki bi se radi upokojili nekje na toplem. Tropski deževni gozd, tropske plaže in mnogi mali otočki kar vabijo na raziskovanje.

Življenjski stroški so nizki, hrane je na pretek, in če znaš angleško, boš uspel komunicirati v skoraj vseh pokrajinah. Na voljo je javno zdravstvo ter tudi dokaj ugodno zasebno zdravstvo.

10 top držav za upokojitev kuala lumpur

6. Kolumbija

V Kolumbijo se preseli vse več upokojencev, saj jih privabijo topla tropska obalna področja ter bujna gorata področja. Birokracije za selitev ni veliko,  zato se zlahka odpraviš tja in uživaš v cenovno dostopni državi. Kolumbijsko zdravstvo je po oceni WHO 22. na svetu.

Opozoriti pa moramo, da so v Kolumbiji več kot 50 let potekali spopadi z uporniki,  zato se lahko varnostna situacija nenadoma spremeni.

7. Portugalska

Portugalska je zadržala svoje lansko 7. mesto na lestvici,  saj je s prijetnim podnebjem,  prijaznim prebivalstvom in umirjenim slogom življenja mamljiva izbira. Dokler se ne naučiš portugalsko,  boš z angleščino zlahka preživel v večjih mestih ter na obali,  kamor se preseli največ priseljencev. Na bolj odmaknjenih področjih pa bo treba znati portugalsko.

Portugalska se je leta 2018 uvrstila na 4. mesto globalnega mirovnega indeksa, življenje pa je v primerjavi z mnogimi drugimi evropskimi državami dokaj ugodno ter precej umirjeno.

10 top držav za upokojitev lizbona

8. Peru

Peru je z lestvice izrinil Nikaragvo. Država ni zanimiva le zaradi svojih znamenitih inkovskih ostalin,  ampak je za upokojence privlačna tudi zaradi zelo nizkih stroškov življenja,  vse bolj živahne kulinarične scene ter raznolike pokrajine, ki zajema tako plaže kot gore in džungle.

Novinci bodo morali hitro usvojiti španščino,  saj angleščina ni posebej razširjena,  lahko pa se odločiš za katero od priseljenskih skupnosti,  če res nisi talentiran za jezike.

9. Tajska

Tajska si je uvrstitev med prvih 10 držav prislužila s svojimi sončnimi plažami, živahnimi mesti in bolj umirjenimi gorskimi vasicami. Vse več je priseljenskih skupnosti,  kjer se govori predvsem angleško – takšna naselja najdeš tako v turistično obleganih krajih kot tudi na bolj odmaknjeno področjih.

Zaradi tropskega podnebja je ozračje tu lahko vroče in vlažno, vendar pa so tu cene bivanja zelo dostopne,  hkrati pa so ti na dosegu roke kulturne znamenitosti,  izjemna kulinarika – in bližnje azijske države,  če boš tudi med upokojitvijo želel potovati.

Phuket, Tajska

10. Španija

Špansko Sredozemlje vsako leto privablja milijone turistov,  ki jih mikajo sonce,  peščene plaže in umirjen tempo življenja. Nič čudnega,  da je tako privlačno tudi za mnoge upokojence – sploh ker so tu še priseljenske skupnosti (kjer je glavni jezik angleščina), dober zdravstveni sistem, visok standard življenja in še vedno nizki življenjski stroški v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami.

10 top držav za upokojitev spanija

Če že razmišljaš o upokojitvi (pa naj bo predvidena v naslednjem letu ali čez 30 let),  so lahko naštete države dobro izhodišče za načrtovanje.  Če pa te mika zgolj potepanje po svetu,  se našteti državam nikar ne izogibaj zaradi priljubljenosti med upokojenci – na takšne pustolovščine se bodo podali le tisti,  ki bodo s tabo lahko delili najbolj zanimive izkušnje. Oglasi se v eni izmed poslovalnic Nomago Travel ali pokliči na 080 47 42 in priskrbeli ti bomo želeno letalsko karto.