NajNajNaj

11 evropskih krajev, v katere se odpravi letos poleti

datum objave | 23. junij 2017
5190

Poletje zna biti za potovanje v »tople kraje« malo prevroče, zato predlagamo, da se namesto na sanjsko obalo odpraviš raziskovat domači kontinent. Pozimi so sploh v severnejših predelih dnevi prekratki za pravo popotniško doživetje, mesta pa poleti ozelenijo in kipijo od različnih poletnih dejavnosti ter festivalov, kar so še dodatni razlogi za poletno potovanje po Evropi.

Izbrali smo nekaj zanimivih predlogov – nekatere lahko združiš tudi v daljši evropski »road-trip«, vsi pa so primerni vsaj za kratek nekajdnevni obisk.

1. Otok Skye, Škotska

Otok Skye je prekrasna poletna destinacija. V meglice ovito hribovje Cuillin je verjetno dalo otoku ime – ena od razlag imena je namreč tudi »otok oblakov«. Očarali te bodo gorski vrhovi in pečine ob morju. Poleti te bodo meglice popeljale do slikovitih gradov in zanimivih muzejev, vse pa je začinjeno z naravnimi in zgodovinskimi zanimivostmi. Otok Skye je res odlična izbira, če uživaš v zanimivi pokrajini.

2. Berlin, Nemčija

Berlin je poleti prav čaroben. Dan je skoraj neskončen, tako da imaš dovolj časa za raziskovanje: privošči si brunch na tlakovanem pločniku, nato je čas za nekaj izobraževanja (če ti postopanje po muzejih ne diši, boš vesel vseh razstav in spomenikov na prostem), zvečer pa te čaka pohajkovanje po klubih in lokalih. Center je obdan s spokojnimi parki, kjer si lahko oddahneš od mestnega vrveža, na obrobju pa najdeš tudi nekaj jezer, primernih za kopanje.

3. Pariz, Francija

Pariz moraš vsaj enkrat obiskati poleti. Sonce obarva mesto v zlato, poleg tega pa se poleti odvijajo številni zanimivi dogodki, ki oživijo pariške strehe, terase in rečna obrežja. O vseh zgodovinskih in umetniških znamenitostih nam najbrž ni treba pisati, kajne?

4. Istanbul, Turčija

Istanbul ali Carigrad, mesto mnogoterih imen (mednarodno poimenovanje je Istanbul, zgodovinsko pa se mu je reklo še Bizanc in Konstantinopel), je neverjetno stičišče preteklosti in sedanjosti ter azijske in evropske kulture. Preživelo je mnoge pretrese in se vsakokrat znova postavi na noge.

Poleti bo ozračje nekliko bolj vroče in vlažno, vendar pa je to tudi najboljši čas za obisk ribje restavracije in pravo turško kavo v kavarni na pločniku.

5. Bern, Švica

Glavno mesto Švice je slikovita popotniška destinacija. To ljubko staro mesto spominja na starinsko razglednico. Poleti se popotniki najraje brezskrbno sprehodijo po tlakovanih ulicah mesta in pod pokritimi arkadami. Za posebno vzdušje pa poskrbijo različni kletni lokali, simpatične trgovine in zanimive vodne fontane, ki so povečini nastale v 16. stoletju.

6. Lake District, Združeno kraljestvo

»Angleško pojezerje« so za vedno ovekovečili lakisti – pesniki Wordsworth, Coleridge, Southey in drugi – zato ni dvoma, da je ta rajski kotiček vreden obiska. Lake District je priljubljen narodni park, kamor se vsako leto odpravi kar 15 milijonov obiskovalcev. Prelepa pokrajina nudi tudi različne dejavnosti v naravi – odpravi se na pohod po slikovitem hribovju ali se popelji po katerem od jezer.

7. Praga, Češka

Praga je pravo mesto za vse, ki uživajo v raziskovanju mest, saj je središče prepredeno z očarljivimi tlakovanimi ulicami. Mesto stoterih stolpov te bo popeljalo v osrčje evropske zgodovine, ki se prepleta z modernimi poudarki. Res boš ponekod pristal v nepregledni množici ostalih turistov, vendar ima tudi to svoj čar. Praga že nekaj časa slovi kot popularno žurersko mesto, tako da si lahko tudi ti ob tradicionalnih »knedličkih« privoščiš še lokalno pivo in nato raziščeš večerno dogajanje.

8. Toskana, Italija

Toskana je prečudovita v vsakem letnem času – poletja pa so še posebej očarljiva, saj te bodo pozno poleti navdušila polja sončnic! OK, poleg sončnic te bodo prepričevali še prekrasna pokrajina, vinogradi, vasice na vrhu gričkov (v eni od takih vasic boš lahko najel tudi svoje počitniško domovanje) in – seveda – umetniške stvaritve. V poletno Toskano se enostavno moraš zaljubiti!

9. Sankt Peterburg, Rusija

Sankt Peterburg je mesto, kjer si lahko carskost ogledaš od blizu. Leta 1703 ga je ustanovil Peter I. Veliki in najel tuje arhitekte, da so ga približali bolj evropskemu videzu. Mesto se seveda modernizira, a vpliv carske preteklosti je viden na vsakem koraku. Obvezno se sprehodi po Nevskem prospektu, kjer so nanizane mnoge znamenitosti mesta. Zime so v Sankt Peterburgu ostre (in občasno po mestu strašijo duhovi, ki kradejo plašče – če gre verjeti Gogolju ;)), zato je poletje pravi čas za obisk.

10. San Sebastian, Španija

San Sebastian (ali baskovsko Donostia) se nahaja na obali Biskajskega zaliva in je idealno mesto za poletni oddih: visoke dnevne temperature boš premagoval na slikoviti morski obali, zvečer pa mesto zaživi (kot je to v navadi v Španiji) in takrat si privošči pijačo in pinxtos (ne, tu ne moreš dobiti tapas, in ne, pinxtos niso brezplačni), po katerih San Sebastian slovi.

11. Dunaj, Avstrija

Poletno sonce pozlati tudi dunajske ulice in tako je raziskovanje zgodovinskih in arhitekturnih zanimivosti še lepše. Med sprehodom po znamenitih ulicah se seveda ustavi v kateri od mestnih kavarn, o priložnostih za nakupe pa najbrž ni treba posebej pisati. Oči in čute odpočij v parku Schönbrunn, kjer si lahko ogledaš botanični vrt, občuduješ vodne fontane ali se izgubiš v ogromnem labirintu.

No, poletje je ravno dobro začelo svoj pohod – kam se boš odpravil letos? Rezerviraj si eno od zgoraj naštetih dejavnosti ali pa nas pokliči na 080 47 42 , da ti sestavimo evropsko pustolovščino po tvoji meri!

Oddaj povpraševanje