Nomago nasveti

11 nasvetov, če se odpravljaš na Irsko

datum objave | 03. junij 2019
13138

Irska je čudovita zelena dežela prijaznih ljudi. Neskončni zeleni hribi, gradovi, viski, dež, Guinness, razgibana obala privabljajo milijone obiskovalcev. Država je zelo dostopna in dovolj majhna, da je zelo privlačna za popotnike.

Vendar pa je pred potovanjem na smaragdni otok dobro vedeti nekaj stvari, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.

1. Katera Irska?

Republika Irska in Severna Irska ležita na otoku Irska. Medtem ko je Republika Irska samostojna država, je Severna Irska del Združenega Kraljestva – je avtonomna regija. In čeprav je otok Irska del Britanskega otočja, ni britanski. 😉

Prehod meje med državama zaenkrat ni problematičen (kar pa se lahko spremeni po Brexitu, čeprav naj bi meja ostala odprta).

2. Potreboval boš torej evre in funte

Na Irskem uporabljajo evre, na Severnem Irskem pa funte.

3. Dež z možnostjo sonca

Na Irsko se ne greš sončit. Dežela slovi po svojem zelenju, kar seveda pomeni veliko dežja. Deževje je sploh na zahodu del irskega življenja, saj v povprečju dežuje od 150 do 225 dni na leto. Največ možnosti za lepo vreme imaš v juniju in juliju. Vsekakor pa ne pozabi anoraka. 😉

4. Našel boš kar nekaj mavric, pa bolj malo irskih škratov

Pri vsem tem dežju so mavrice kar logična posledica. Čeprav legenda pravi, da je na koncu mavrice škrat s posodo, polno zlata, pa ni verjetno, da ga boš našel – že dolgo niso poročali, da bi bil kakšen opažen.

5. Pivo naj ne bi stalo več kot 5 evrov

Če se boš odpravil na Irsko, si boš najbrž želel privoščiti vsaj enega Guinnessa v pravem irskem pubu. Za pint (približno pol litra) piva naj ne bi plačal več kot 5 evrov – ali pa si se znašel v turističnem lokalu, kjer te poskušajo obrati.

Vseeno pa priporočamo, da obiščeš Guinness Storehouse v Dublinu. To bo resda eden najdražjih Guinnessov, ki si ga boš kdaj privoščil, ampak je doživetje tega vredno.

6. Ladja sanj

Sloviti Titanic, ladja sanj, ki se je potopila leta 1912, je bila zgrajena v Belfastu (takrat je bil še del Irske, ki je bila del Združenega kraljestva Velike Britanije in Irske).

Ladjo so gradili na Queen’s Islandu, ki je zdaj znan kot četrt Titanic. Priporočamo obisk muzeja Titanic Belfast, ki stoji prav tam, kjer je bil Titanic zgrajen.

7. Če si ljubitelj Igre prestolov, potem res moraš na Irsko

Če gledaš serijo Igra prestolov, boš lahko podoživel kar nekaj prizorov, saj so velik del serije posneli na Severnem Irskem. Če si pravi navdušenec, lahko najameš avto in se odpelješ po sledeh priljubljenih junakov.

Med bolj znamenitimi lokacijami so Antrimska planota Dark Hedges, Cushendunske jame, Murlough Bay, Ballintoy Harbour, Larrybane, Castle Ward, Inch Abbey in Downhill Strand.

Udeležiš se lahko tudi organiziranega ogleda.

8. Potuješ lahko tudi z omejenim proračunom

Irska ni zelo poceni, pa vendar jo lahko prepotuješ tudi z omejenim proračunom. Postelja v hostlu bo stala med 10 in 20 evri na noč, prijetno sobo v hotelu srednjega cenovnega razreda pa lahko najameš za okrog 100 evrov. Seveda pa se lahko odločiš tudi za zasebno namestitev.

Irska sama pridela veliko svoje hrane, zato je ta poceni in kakovostna. Za poceni kosilo boš odštel kakšnih 7–10 €.

9. Avta ne potrebuješ

Na Irskem imajo zelo učinkovit, ugoden in zanesljiv javni prevoz. Na večini avtobusov in vlakov boš lahko uporabljal tudi brezplačen wi-fi.

Seveda pa lahko najameš tudi avto – ta bo boljša izbira, če vas je več, saj si lahko razdelite stroške. Če potuješ sam, pa bo pametno preštudirati urnike javnega prevoza.

Če se odločiš za najem avtomobila, ne pozabi, da se na Irskem in Severnem Irskem vozi po levi strani ceste. Omejitve te bodo verjetno nekoliko zmedle, saj so na Irskem označene v kilometrih na uro, na Severnem Irskem pa v miljah na uro.

10. Pakiraj vremenu primerno

Ko smo omenili dež, smo mislili resno. Spakiraj anorak in morda zložljiv dežnik. Priporočamo še topel pulover, šal in kapo, saj jih boš potreboval, ko bo zapihal veter.

Če te mikajo dolgi sprehodi, ne pozabi udobnih pohodnih čevljev. In ker so vtičnice na Irskem in Severnem Irskem različne, si pravočasno priskrbi še adapter, da boš lahko povsod polnil svoje naprave.

11. Povadi svoje jezikovne sposobnosti

Na Irskem je uradni jezik tudi irščina, zato boš marsikje zasledil klepet v irščini. Tudi napisi so dvojezični. Da boš očaral domačine, se lahko naučiš nekaj irskih fraz (irščino ponuja tudi Duolingo). Seveda se boš lahko sporazumeval tudi v angleščini.

 

Zdaj pa si pripravljen na odhod. Če želiš do brezplačne letalske karte, sodeluj v naši nagradni igri, ki jo pripravljamo z Air France. Sodeluj in mogoče boš prav ti brezplačno poletel na Irsko!

kv final 1