Vodniki

11 neodkritih počitniških destinacij

datum objave | 30. april 2019
10053

Čeprav pravimo, da potovanja razširjajo naša obzorja, pri izbiri svojih počitniških destinacij še vedno najpogosteje odpotujemo na najbolj znane kraje. Ker so manj prepoznavni kraji vseeno vredni obiska, smo jih izbrali nekaj, ki si jih oglej, še preden jih odkrijejo množice turistov.

1. Portland, Oregon, ZDA

Portland je odlična izbira za odkrivanje novih krajev – obkroža ga prelepa narava, samo mesto pa lahko raziskuješ peš ali s kolesom. Seveda te bodo prepričale odlične kavarne, pivnice s craft pivi in super ulična hrana. Smo te prepričali?

2. Pafos, Ciper

Pafos je – upravičeno – znan po tem, da je skoraj vedno sončen (menda imajo kar 326 sončnih dni na leto), hkrati pa ga antične ruševine uvrščajo na Unescov seznam svetovne dediščine. V preteklosti je bil tudi evropska prestolnica kulture, zato se zanimivi dogodki kar vrstijo. Še to: v bližini naj bi se rodila Afrodita.

3. Aranjuez, Španija

Mesto Aranjuez je od Madrida oddaljeno le dobrih 40 km in je prava paša za oči – je namreč ena od kraljevih rezidenc, v mestu pa so smeli do leta 1752 prebivati le plemiči in kraljeva družina. Tudi Aranjuez je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Izjemna arhitektura in očarljivi parki pa so le kulisa za sproščeno špansko vzdušje, ki ga pomagajo ustvarjati gostoljubni domačini in odlična hrana (tapas! ;)).

4. Cordoba, Argentina

Argentinska Cordoba (nahaja se 700 km severovzhodno od Buenos Airesa) je ime dobila – kdo bi si mislil – po španski Cordobi. Tam lahko občuduješ izjemno arhitekturo iz časa kolonializacije, mesto pa so s svojim delovanjem posebej zaznamovali jezuiti. O zgodovini mesta se pouči v mestnih muzejih (priporočamo recimo Museo Historico UNC Manzana Jesuitica), po izjemne razglede pa se odpravi na Los Gigantes, kjer se poleg pohodništva razvija tudi plezanje.

5. Adelajda, Avstralija

Adelajda je sicer še vedno ogromno mesto, a je vseeno bolj umirjeno kot Sydney ali Melbourne. Obdana je s prelepimi vinogradi, zato lahko tam poskusiš nekaj najboljših vin na svetu. Svetovljansko obalno mesto te bo pogostilo s hrano z vsega sveta, zato se kar pripravi na izjemno gurmansko doživetje.

6. Darwin, Avstralija

Darwin je glavno mesto Severnega teritorija in je še posebej znan po svojih premnogih parkih in vrtovih. Botanični vrt Georgea Browna se razprostira na 42 hektarih, vzpostavljen pa je bil konec 19. stoletja – v njem so evropski priseljenci sprva preizkušali, kako različne rastline prenašajo avstralsko podnebje, zdaj pa si lahko v njem ogledaš tudi bolj eksotično rastje. Darwin je tudi odlično izhodišče za odhod v Narodni park Kakadu (ki je velik toliko kot Slovenija), v njem pa lahko vidiš krokodile, želve, aboriginske poslikave, slapove in prečudovito gorato pokrajino.

Ko boš v Darwinu, si vsekakor privošči nekaj sonca na plaži, nato pa zavij v katerega od trendovskih lokalov na kosilo ali pijačo.

7. Malindi, Kenija

Malindi se nahaja na obali Indijskega oceana in je s povprečnimi temperaturami okrog 30 °C vse leto odlična izbira za morski oddih. Morski narodni park Malindi je bojda najstarejši na afriški celini, v njem pa najdeš koralne grebene, različne morske sesalce in ostale zanimive prebivalce morja. Tudi staro mestno jedro je vredno ogleda, obvezno pa obišči muzej Malindi ter poišči steber Vasca da Game.

8. Efez, Turčija

Če se odpravljaš v Turčijo, ne smeš izpustiti obiska Efeza. Mesto je znano že iz antičnih časov (najprej pod grško vladavino, posebej pa se je razcvetelo v času Rimske republike), o čemer pričajo tudi številne bolj ali manj ohranjene ruševine. Artemidin tempelj je bil eden od sedmih čudes starega veka, ohranjeni pa so le še temelji. Priporočamo, da obiščeš še bližnjo vasico Sirince, ki je postala priljubljena leta 2012, ko naj bi bila s svojo pozitivno energijo zatočišče pred koncem sveta.

9. Manama, Bahrajn

Manama je glavno in največje mesto Bahrajna in je v zadnjem času predvsem pomembno finančno središče – z mnogimi modernimi nebotičniki in sodobno arhitekturo. Le nekaj kilometrov stran od modernega mesta je starodavna trdnjava Qal’at al-Bahrain, ki naj bi nastala 2300 let pred našim štetjem in so jo od takrat zasedale različne civilizacije. Tudi bahrajnska utrdba je pod Unescovo zaščito, ostaline pa so presenetljivo nedotaknjene.

10. Tarkarli, Maharaštra, Indija

Vas Tarkarli se lahko pohvali s prelepimi belimi peščenimi plažami in modrim morjem. Potapljanje in snorklanje sta seveda priljubljeni aktivnosti – začetniki se bodo lahko tudi udeležili kakšnega tečaja. Podvodni svet je tu res osupljiv (koralni grebeni in eksotične vrste rib), prav nič pa ti ne bo manjkalo, če se odločiš ostati na sanjski plaži. Obiščeš lahko tudi trdnjavo Sindhudurg na otoku prav blizu obale.

11. Battambang, Kambodža

Če si po turistično priljubljenem Angkor Vatu želiš doživeti še bolj neobljudeno Kambodžo, se odpravi v Battambang. Drugo največje mesto v Kambodži ponuja veliko aktivnosti – vožnje s kolesi in tuk-tuki, vsekakor pa se odpravi na izlet skozi džunglo z bambusovim vlakom in občuduj prelepe razglede (ampak pohiti – progo naj bi po nekaterih informacijah prenovili ali prestavili).

Odpravi se še na izlet do Vat Banana, po mnenju mnogih manjše različice Angkor Vata, ali pa obišči tempelj Phnom Sampov. Svet je res ogromen in toliko ga še moramo odkriti! Greš z nami? Pošlji nam povpraševanje ali pa nas pokliči na 080 47 42 – našli bomo ravno pravi neodkriti košček sveta zate!

Oddaj povpraševanje