Tips&Tricks

11 stvari, ki se jih naučiš med popotovanjem po svetu

datum objave | 06. september 2021
7719

Naj bo to pot okrog sveta, večmesečno popotovanje po daljni deželi ali pa le obisk sosednje države – na potovanjih se naučiš marsičesa. Spoznaš zanimive ljudi, nenavadne običaje in vidiš prečudovite kraje. Med potovanjem osebnostno rasteš in bogatiš, se naučiš spontanosti in si nabiraš nove izkušnje.

Česa so se na potovanjih naučili tisti, ki so že obkrožili svet?

1. Vsi smo enaki

Res prihajamo z vseh koncev sveta, vzgojeni smo v različnih kulturah in odraščali smo na različne načine, vendar pa smo na koncu vsi le ljudje, ki si morda delimo okus za glasbo, si sposojamo polnilce za podobne telefone, se bojimo podobnih stvari in sanjamo o istih ciljih. Ne nazadnje imamo vsi srca in duše in smo si bolj podobni, kot se nam zdi na prvi pogled.

enakost

2. Predsodki in stereotipi so skoraj vedno neutemeljeni

O vsakomer si na prvi pogled ustvarimo mnenje, ga postavimo v predalček glede na videz, govorico telesa ali kaj drugega. Na potovanju se hitro naučiš, da predalčki niso uporabni in jih v bistvu niti ne potrebuješ.

3. Zapusti svoje območje udobja, saj je to zelo izpolnjujoča izkušnja

Da se premakneš iz svojega območja udobja, je potrebno nekaj poguma. Naučiti se moraš marsičesa o samem sebi, hkrati pa dobiš priložnost doživeti kaj, česar si sicer mogoče niti ne bi upal. In zelo boš ponosen sam nase, ker si premagal lasten strah.

zapusti-cono-udobja

4. Zaupaj svoji intuiciji

Mogoče v vsakodnevnem življenju ne zaupaš svoji intuiciji, ampak na potovanju se boš naučil zaupati svojim občutkom, ko se je treba hitro odločati. Se res želiš odpraviti na potovanje z ladjico? Je taksist vreden zaupanja? Bi šel po tej ulici ali raje po sosednji?

5. Naslednjič spakiraj manjši nahrbtnik

Velik, težek, okoren kovček ali prevelik nahrbtnik ti bo na potovanju verjetno v napoto. Še posebej v Aziji pride prav lažja in okretna prtljaga.

6. »Zakaj pa ne?« je najboljše vodilo na poti

Ko si na potovanju in razmišljaš o različnih ogledih in doživetjih, se vprašaj le: »Zakaj pa ne?« Ne išči izgovorov, ampak se prepusti dogodivščini – tako boš odkril najbolj zanimive kraje, prisrčne hotele in nabral najlepše izkušnje.

prepusti-se-dogodivscini

7. Pametno je načrtovati, spontane odločitve pa so lahko po drugi strani zelo osvobajajoče

Če preveč natančno načrtuješ, se ti lahko izmuznejo nekatera najboljša doživetja, super ljudje in prekrasni kraji. Zato si na potovanju dopusti nekaj spontanosti, da boš kakšen dan preživel z novimi znanci ali si ogledal kaj, kar ni bilo na tvojem seznamu.

8. Razdalje dobijo povsem nov pomen

Štiri ure vožnje za en dan v mestu ali 12 ur na vlaku za nekaj dni v zanimivem kraju – tudi to je del potovanja. Že po Evropi so lahko razdalje kar velike, na nekaterih drugih celinah pa so poleg še večjih razdalj tudi prometne povezave veliko slabše.

9. Naučiš se ceniti male stvari

Sploh na daljših potovanjih začneš pogrešati malenkosti, ki so ti doma vedno na voljo. V Aziji si, recimo, skoraj nikjer ne moreš sam pripraviti zajtrka, zato moraš zjutraj najprej poiskati lokal, kjer boš jedel – in prav nobenega zagotovila ni, da ti bo hrana tudi všeč. Ker vemo, da se po jutru dan pozna, je to lahko prav zoprna popotnica.

10. Sprejeli te bodo takšnega, kot si

Na potovanju nikogar ne zanima, kaj počneš v službi ali kako pomemben si. Ljudje te sprejemajo takšnega, kot si prav tam, s tvojo življenjsko zgodbo, sanjami in cilji. Ne bodo te spraševali, kako prispevaš k družbi, ampak jih zanimaš ti. To je lahko prav osvežujoča izkušnja in tudi spoznavanje novih ljudi doda poseben čar potovanju.

11. Spoznal boš ljudi, s katerimi boš preprosto na isti valovni dolžini

Tole je najlepše spoznanje s poti: praktično povsod lahko srečaš ljudi, s katerimi boš takoj našel skupni jezik. Seveda se lahko zgodi, da nekaj časa ne boš srečal nikogar, s komer se bosta res ujela, bodo pa druga srečanja toliko bolj zabavna. Na potovanjih sklepaš prava prijateljstva, ki bodo vedno priklicala lepe spomine. Prijatelje imaš po vsem svetu in ves svet je tvoj dom.

Si tudi ti ugotovil kaj res prelomnega na potovanju? Bi rad preveril, če navedeno drži? Z veseljem ti pomagamo pripraviti tvoje naslednje potovanje, še posebej z aktualno akcijo, s katero ti ponujamo do 300 € popusta na vsa organizirana avanturistična potovanja – vendar samo še do jutri, 27. novembra, zato pohiti in oddaj svoje povpraševanje!

Oddaj povpraševanje

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

izberi si novice zase