Vodniki

13 izjemnih stvari, ki jih morda še ne veš o New Yorku

datum objave | 17. december 2020
4177

New York je verjetno res eno od najbolj obiskanih in prepoznavnih mest na svetu, pa vendar smo izbrskali nekaj zanimivosti, ki jih o tem prečudovitem mestu mogoče še ne veš. Hitro se izobrazi, potem pa vse skupaj pojdi preverit še v živo!

1.Pod hotelom Waldorf Astoria je skrivna postaja podzemne železnice

Waldorf Astoria je verjetno eden od najbolj značilnih hotelov New Yorka. Pod njim se nahaja »skrivna« postaja podzemne železnice, ki je pravzaprav podaljšek postaje Grand Central. T. i. Track 61 naj bi bil zgrajen v 30. letih prejšnjega stoletja. Namenjen je bil Franklinu Delanu Rooseveltu oz. prikrivanju dejstva, da je imel otroško paralizo. Po Rooseveltovi smrti postaja ni bila več v uporabi.

2.Na postaji Grand Central je galerija šepeta

Največja železniška postaja na svetu ima tudi prav poseben obokan hodnik: čisto blizu Oyster Bar & Restaurant (tudi ta je znamenitost, saj je ena najstarejših restavracij v mestu z odlično morsko hrano in zanimivimi stropi) najdeš galerijo šepeta – če se postaviš v en kot oboka, lahko namreč povsem razločno slišiš, kaj šepeta nekdo, ki stoji v diagonalnem kotu oboka. Charles Mingus, ameriška legenda jazza, naj bi tu za roko zaprosil svojo ženo – in seveda pri tem izkoristil akustične značilnosti prostora.

3.Plaža na Coney Islandu je bila poimenovana po Brightonu

New York je bil pod angleško oblastjo od leta 1664, Coney Island pa je začel postajati počitniška točka okrog leta 1830, ko je bil zgrajen most, ki ga je povezoval z mestom. Tako je nastalo letovišče Brighton Beach, poimenovano po angleškem Brightonu, ki je bil v tem času zelo priljubljen med Londončani. Letovišče se je zgledovalo po Brightonu: imelo je prestižen hotel, paviljon, podoben tistemu v Brightonu, ter tudi promenado in pomol, ki sta narejena po podobi brightonskih.

4.Nekoč je bil vzhodni Hollywood

Pred nastankom Hollywooda v zgodnjih tridesetih prejšnjega stoletja je ameriški film domoval na vzhodu. V New Yorku so imele sedež velike filmske družbe, v studiih Kaufman Astoria v Queensu pa je bilo posnetih kar nekaj filmov – recimo prvi zvočni film o Sherlocku Holmesu. Kasneje so bili tu posneti mnogi klasični filmi (Dobri fantje in Carlitov zakon) in priljubljene serije (Sesame street). Studio je od leta 1978 zaščitena kulturna dediščina. Poleg studiev je tudi muzej filmske zgodovine, kjer si lahko ogledaš tudi svet Jima Hensona, najbolj znanega kot ustvarjalca Muppetkov.

5.Najboljši 360-stopinjski razgled je z …

… Guvernerjevega otoka, »rojstnega kraja« New Yorka. Z odprtjem parka The Hills je Guvernerjev otok, nekdanja vojaška baza, spet zacvetel. Štirje griči, ki sestavljajo park, spominjajo na gričevnati Manhattan iz časov pred kolonizacijo. Outlook Hill ponuja najlepše razglede na Manhattan in Brooklyn ter seveda izjemne 360-stopinjske panorame.

6.V njem živijo divje živali

Tudi v betonski džungli najdeš mnoge divje živali. Tu najdeš recimo sokola selca – bolj natančno: v New Yorku je sokol selec poseljen najbolj gosto na svetu. Gnezda namreč gradijo na mostovih in nebotičnih po mestu. V mestnih parkih domujejo še mnoge druge živali: belorepi jelen, vrsta zajcev in želve hlastavke, ene največjih sladkovodnih želv. Poleg teh živali pa lahko srečaš še kojote (v Bronxu), oposume, progaste skunke (ti imajo menda najraje parke v severnem Manhattnu) ter netopirje.

7.Imel bo eno največjih opazovalnih koles na svetu

New York Wheel naj bi bil zgrajen v letu 2018. Stal bo na Staten Islandu in bo visok 192 metrov (po višini ga bo prekosil le Ain Dubai, ki bo visok kar 210 metrov). No, New York Wheel naj bi ponujal izjemne razglede na mesto, lokacija pa je izbrana tudi zato, da bo Staten Island pristal na turističnem zemljevidu.

8.V njem je prvi podzemni park na svetu

Ker je High Line, park, zgrajen na opuščeni tovorni železniški progi nad ulicami, tako priljubljen, se je mesto odločilo odpreti tudi Lowline. Trenutno je odprt le Lowline Lab, delujoč prototip, ki ga je mogoče obiskati ob koncih tedna, pravi park pa naj bi zaživel do leta 2021.

Park se bo nahajal na enem od opuščenih podzemnih terminalov pod ulico Delancey, sončna svetloba pa bo v podzemlje speljana z inovativnimi odbojnimi tehnologijami. Ker je to eden najmanj zelenih predelov mesta, bo park gotovo oživil območje.

9.Ima največjo kitajsko četrt na zahodu

Prvi kitajski imigranti so se začeli naseljevati v kitajski četrti na Manhattnu po letu 1840. To je bila ena najbolj zloglasnih četrti v mestu z ogromno kriminala, bolezni in prostitucije. Zdaj v četrti živi skoraj 150.000 kitajskih prebivalcev, v newyorškem metropolitanskem območju (ki vključuje še sosednje države New Jersey, Connecticut in Pensilvanijo) pa je kitajskih prebivalcev več kot 800.000.

10.V New Yorku je »Mala Britanija«

Mnogo mest po svetu ima kakšno kitajsko četrt ali dve, Malo Italijo in morda Malo Grčijo, New York pa je verjetno prvi, ki ima Malo Britanijo – britansko četrt (zaenkrat še neuradno, čeprav je bila kampanja za vzpostavitev statusa medijsko in zvezdniško dobro podprta). Okrog avenije Greenwich v trendovski soseski West Village se nahaja več trgovinic in lokalov, ki so zelo priljubljene med anglofili in britanskimi izseljenci.

Tea & Sympathy je posebej priljubljena čajnica, ki jo rade obiskujejo britanske znane osebnosti. Obiskovalci si tu lahko privoščijo značilno britansko hrano, ki jih vsaj za nekaj minut popelje nazaj čez lužo – yorkshirski puding, rabarbarin drobljenec ter seveda značilni čaj. V okolici so tudi restavracija z ribami in krompirčkom A Salt and Battery ter trgovinica Myers of Keswick, kjer lahko nakupiš vse tipične britanske dobrine, ki jih izseljenci pogrešajo daleč od doma.

11.V Centralnem parku je slap

The Ravine je spokojna »grapa« v gozdu North Woods v Centralnem parku. Tu najdeš umetni slap, ki je ustvarjen z zajezitvijo potoka. Ta del parka je bil oblikovan tako, da posnema divjino gorovja Adirondacks.

12.V New Yorku je bila prva javna bolnišnica v ZDA

Na Ellis Islandu je bil nekoč sprejemni center za imigrante, ki so z ladjami prihajali v Ameriko, ter območje za pridržanje tistih, ki so bili preveč bolni za vstop v državo, kasneje pa je bolnišnica postala prva javna bolnišnica v ZDA. Bolnišnica je bila zapuščena leta 1954, od leta 1990 pa jo lahko obiščeš, saj je v njej muzej.

13.V mestu lahko tudi deskaš

V New Yorku je poleg priljubljenega Coney Islanda še več peščenih plaž, ki so le streljaj oddaljene od mesta – v Queensu in Brooklynu. Na plažah Rockaway Beach in Long Beach lahko tudi deskaš.

New York je mesto, ki ti bo ob vsakem obisku ponudilo kaj zanimivega, vsekakor pa upamo, da si tokrat izvedel kaj novega. In če hočeš poleg vsega naštetega izvedeti še, v kateri newyorški četrti bi moral živeti, do petka, 15. septembra 2017, reši naš kviz ter se poteguj še za brezplačni letalski vozovnici do New Yorka!