Nomago nasveti

15 najboljših potapljaških lokacij na svetu

datum objave | 06. maj 2019
8211

Če večino počitnic na morju preživiš v plitvinah s plavutkami in masko ali pa si bolj izkušen potapljač in te mikajo pravi potapljaški izzivi, imamo nekaj zate. Inštruktorji potapljanja pri združenju PADI so izbrali 15 izjemnih potapljaških lokacij – nekatere so primerne za začetnike, druge za izkušene potapljače, ponekod te bo prepričala prijetna temperatura morja, drugje pa nenavaden podvodni park s skulpturami.

Pridi, gremo poiskat Nema! 😉

1. Filipini

Filipini so pravi raj za potapljanje. Več kot 7000 otokov z obsežnimi koralnimi grebeni in neverjetnim podvodnim življem ponuja nekaj za prav vsak okus. Pa še domačini slovijo po svoji prijaznosti in gostoljubnosti, tako da bo celotno doživetje še prijetnejše.

2. Malezija

Malezijski podvodni svet je znan po svojih izjemnih koralnih grebenih različnih tipov ter več kot 3000 vrstah morskih bitij.

3. Indonezija

Indonezijo sestavlja več kot 18000 otokov, zato je podvodno življenje med najbolj raznolikimi na svetu. Tudi na kopnem te čaka bogata kulturna dediščina in izjemne naravne lepote.

4. Provinca Inhambane, Mozambik

Prelepe plaže, nasadi kokosovih palm in prijazni, sproščeni domačini dopolnjujejo to potapljaško destinacijo, ki je primernejša za izkušene potapljače, saj so tu prisotni tokovi, potopi pa so globlji. Tu so doma mante, sezonsko pa pridejo na obisk kitovci in kiti grbavci.

5. White Rock – Koh Tao, Tajska

Dva granitna balvana obrobljata tukajšnji ogromni koralni vrt. Pričakujejo te jate koralnih metuljčkov, cesarčkov, morskih bičev in ostalih prebivalcev grebenov, kot so barakude, papagajke in raki.

6. Aliwal Shoal, Južnoafriška republika

Ta potapljaška lokacija se nahaja ravno na poti množične selitve sardin, ki privablja različne morska bitja – morske pse in delfine. Poleg tega izjemnega morskega spektakla so tu še mnoge druge zanimivosti – recimo globoke potapljaške lokacije in možnost potapljanja z morskimi psi.

7. Ribbon Reefs, severni Veliki koralni greben, Avstralija

To območje je znano po raznolikih možnostih prvinskih potapljaških doživetij. Konec junija in julija boš tu lahko srečal pritlikave kite. V Cod Hole si lahko ogledaš kirnje in ščukaste kite, v Challenger Bayu pa se zadržujejo sipe.

8. Otoki Li Galli, Sorrento, Italija

Tu te pričakuje kristalno čista voda in v njej izobilje rdečih in rumenih koralnjakov na podvodnih stenah, v skritih kotičkih se zadržujejo vrste morskih vran, na začetku in ob koncu potapljaške sezone pa se na obisk oglasijo tudi tuni.

9. Podvodne skulpture v zalivu Molinere, Grenada

Jason DeCaires je začel ustvarjati podvodni park skulptur v enem zaščitenih morskih območij v Grenadi od že leta 2006. Več kot 50 človeških figur se s pomočjo podvodnih procesov preoblikuje v umeten greben in ko se na posameznih skulpturah naselijo različni prebivalci morja, soustvarjajo neverjetne pisane podobe.

10. Kanarski otoki, Španija

Zaradi lokacije in podnebja se je možno na Kanarskih otokih potapljati skozi vse leto. Stotine potapljaških lokacij z raznolikimi ribami in pisanim rastjem ter presunljivimi podvodnimi pokrajinami bodo prava lokacija za vse podvodne fotografe – še posebej zaradi izjemno dobre vidljivosti. Vodo »ogreva« zalivski tok, kar pomeni, da je prijetne temperature v vseh letnih časih.

11. Monterey Bay, Kalifornija, ZDA

Globoka voda čisto blizu obale je odlična priložnost za opazovanje velikih in malih prebivalcev oceana. Mnogi se odločijo za potop z obale, plavanje z morskimi levi v valobranu pri San Carlos Beach in opazovanje kelpovih gozdov (to so območja z veliko gostoto rjavih alg, kjer veliko morskih organizmov najde zavetje in hrano) v Lovers Point. The Pinnacles pa slovi po dveh stolpih, ki se dvigata 30 metrov z morskega dna in sta obkrožena s kelpovimi gozdovi, v katerih se zadržuje množica rib.

12. North Stradbroke Island, Brisbane, Avstralija

Glavni lokaciji – Shag Rock in Flat Rock – sta dom različnih vrst morskih psov. Pri Flat Rocku si oglej krpoglavce in želve. Shag Rock je zaradi plitkosti (okrog 14 metrov) priljubljen med potapljači začetniki. Manta Ray Bommie ima odlično vidljivost, pogosto pa ga obiskujejo mante in druga morska bitja.

13. Cenoti, Mehika

Če želiš doživeti nekaj res posebnega, se potopi v cenote. Te globoke sladkovodne jame so nastale, ko so se vdrle apnenčaste »strehe« in se napolnile z vodo. Na Jukatanu najdeš zapleten sistem jam in podzemnih tunelov, ki privablja potapljače z vsega sveta. V marsikaterem cenotu najdeš prelepo turkizno vodo in raznolike kapnike. Za tovrstne potope je potrebno ustrezno izobraževanje in veliko izkušenj.

14. Golden Arches – Kona, Havaji, ZDA

Zdravi koralni grebeni, podvodne vulkanske formacije in pisane koralne ribe so glavna atrakcija Golden Arches. Tu lahko srečaš jate koralnih rib, balester, vrste muren in ustnač.

15. Utila, Bay Islands, Honduras

Utila je najmanjši od honduraških Bay Islands, hkrati pa se ponaša z najbolj raznolikim podmorskim življem v Karibih. Topla voda, neokrnjeni koralni grebeni in ogromno tropskih rib privabljajo potapljače vseh ravni. Tu se pogosto zadržujejo tudi kitovci, nežni velikani oceana, ki jih sicer lahko vidiš skozi vse leto, najpogosteje pa zgodaj spomladi in pozno poleti.

Če so te prepričali podvodne pokrajine, pisane ribe in ostali prebivalci morja, potrebuješ le še letalsko vozovnico. In morda tečaj potapljanja. 😉 Za slednje poskrbi sam, za prvo pa pokliči nas 080 47 42 ali pa se oglasi v naši agenciji v Ljubljani, Celju ali Novi Gorici!

Oddaj povpraševanje