Nomago nasveti

15 nasvetov, kako ostati zdrav med potovanjem

datum objave | 06. septembra 2018
5633

Predstavljaj si: odločiš se za svojo naslednjo popotniško destinacijo, vse preveriš in raziščeš, načrtuješ potovanje, morda rezerviraš hotel ali pa v nahrbtnik spakiraš šotor, se odpraviš na pot … Potem pa zboliš! Pa naj bo zaradi stresa, utrujenosti – potovanja so hkrati prečudovita in naporna.

No, pripravili smo 15 nasvetov, kako se izogniti bolezni in ostati zdrav med potovanjem.

1.Ne pozabi na spanje

Najpomembneje je, da si vedno zagotoviš dovolj spanja. Med potovanjem utrujaš svoje telo – s hojo, prenašanjem prtljage, tudi z menjavanjem časovnih pasov … In dober počitek je pomemben del potovanja. Koliko spanja potrebuješ, ti bo najbolje znalo svetovati tvoje telo, zato ga poslušaj.

2.Po korakih

Ne poskušaj si ogledati celotnega mesta v enem dnevu, ampak raje raztegni svoj obisk na nekaj dni. Tako boš mesto lahko tudi spoznal in ne le obiskal. Seveda se sprehodi po čim več ulicah, vendar ne pretiravaj. Ne pozabi, da so potovanja namenjena tudi počitku, zato si ga privošči dovolj.

3.Veliko hodi

Hkrati se razmigaj in spoznaj s krajem, v katerem si. Če je naslednja postaja podzemne oddaljena le 2 kilometra, se raje odpravi peš. Izogni se tudi tekočim stopnicam in dvigalom, ampak se sprehodi kar po običajnih stopnicah.

4.Pretegni se!

Če te čaka dolg in naporen dan, zjutraj nameni vsaj nekaj minut temu, da se dobro pretegneš: raztegni noge, roke, vrat, ramena in hrbet in počutil se boš odlično. Tudi čez dan zlahka najdeš kakšen trenutek, ko čakaš na hrano ali stojiš v vrsti za vlak, in na hitro raztegneš vrat in ramena. Tudi raztegovanje pred spanjem je koristno, saj tako sprostiš mišice in se bolje naspiš.

5.Poskrbi za telesno vadbo

Poišči hotel s fitnesom ali skoči v lokalni fitnes center. Če to ni mogoče, pa lahko vsaj nekaj vaj izvajaš v svoji hotelski sobi (trebušnjaki, jogijski položaji, poskoki …) ali pa se odpraviš na tek po soseski. Ponekod (sploh na plažah) najdeš tudi »telovadnice na prostem«. Določi si urnik in se ga skušaj držati – pa naj bo to vsak drugi dan ob 8h ali vsak tretji dan ob 17h.

6.Pij dovolj vode

Vedno imej pri sebi plastenko z vodo in pij dovolj vode, četudi ni najbolj enostavno najti primernih virov. Jasno – brez izjeme preveri, če je voda pitna.

7.Omeji količino alkohola in sladkih pijač

Alkohol in brezalkoholne sladke pijače so polni kalorij, zato namesto njih raje pij vodo. Alkohol ima tudi slab vpliv na spanje. Seveda si lahko privoščiš kakšen kozarec pijače, ko si na dopustu, le poskrbi, da bodo količine zmerne.

8.Pojej zajtrk

Nikar ne preskoči zajtrka. Če nočeš jesti zajtrka zunaj, si lahko kupiš kakšno predpripravljeno kašo in si jo pripraviš v hotelski sobi. Kupiš lahko tudi nekaj sadja in žitaric ali pa skočiš po pecivo v sosednjo pekarno. Ni pomembno, za kaj se odločiš, pomembno je, da se opremiš z energijo za ves dan.

9.Namesto mesa naroči zelenjavo

Jej veliko zelenjave in izbiraj bolj zdrave jedi, ko ješ zunaj. Naroči kakšno vegetarijansko jed ali pa vsaj solato poleg glave jedi. Zelenjavo ali pa pripravljeno solato si lahko kupiš tudi v trgovini.

10.Jej veliko sadja

Sadje lahko kupiš v trgovini in ga ješ za zajtrk ali kot prigrizek skozi ves dan. Banane, jabolka in pomaranče lahko najdeš v skoraj vsaki trgovini na svetu.

11.Sam si pripravi svoje obroke

No, seveda nisi prepotoval pol sveta, da bi jedel svojo kuho, ampak če greš na daljše potovanje, ni najbolj zdravo ves čas jesti zunaj. Sestavine si nakupi v trgovini ali tržnici. Če nimaš kuhinje, povprašaj v hotelski kuhinji, če lahko uporabiš njihove pripomočke. Za pripravo okusnega sendviča pa kuhinje seveda ne potrebuješ. In že si na pikniku v parku!

12.Preizkusi se v »hara hači bun me«

Hara hači bun me ali »od mize ne smemo iti siti« pomeni, da se naješ le toliko, da si 80-odstotno sit. Očitno je nekaj na tem, saj imajo Japonci neverjetno število stoletnikov. Kako veš, kdaj si se najedel le do 80 %? No, povsem natančno je težko reči, ampak načeloma velja, da se nikoli ne smeš prenajesti. Jej manjše obroke skozi ves dan ali pa obrok razdeli na manjše dele in prihrani ostanke za malico ali večerjo.

13.Uporabljaj vlažne robčke in razkužila

To je še posebej pripravno, ko ni možno priti do vode in mila – kar je na potovanjih kar pogosto. Po celem dnevu hoje, srečevanja ljudi, prijemanja kljuk je zadnje, kar želiš, jesti z umazanimi rokami. Zaščiti se pred bakterijami in očisti roke vsaj pred vsakim obrokom.

14.Zaščiti svojo kožo

Če boš veliko na prostem, se zaščiti pred soncem s sončno kremo z dovolj visokim zaščitnim faktorjem. Zaščito obnovi na nekaj ur. Če se boš zadrževal na območju, kjer je veliko komarjev in drugih insektov, se zaščiti tudi pred njihovimi piki.

15.Ne pozabi na potovalno lekarno

Včasih se držimo vseh »pravil«, pazimo na prehrano in si redno umivamo roke, a na potovanju vseeno zbolimo. Zato ti priporočamo, da vedno potuješ z nekaj osnovnimi zdravili, ki bodo vsaj za silo omilili boleče grlo ali znižali telesno temperaturo. Saj veš, že doma je neprijetno biti bolan, kaj šele na potovanju.

Sedaj, ko veš, kako ostati zdrav na potovanju, ne preostane nič drugega, kot da dejansko nekam odpotuješ, se strinjaš? Tudi tu ti lahko svetujemo 😉 – pokliči nas na 080 47 42 ali pa nas obišči v naši poslovalnici na Ajdovščini 1 v Ljubljani.

Oddaj povpraševanje