Vodniki

15 razlogov za obisk Šrilanke

datum objave | 28. januar 2020
1990

Šrilanka skozi leta postaja vse bolj prijazna do popotnikov, zato smo izbrali 15 razlogov, zakaj končno obiskati to prekrasno otoško državo v Indijskem oceanu.

1. Srečaj se z divjino

Na Šrilanki imajo 5800 divjih slonov (šrilanški slon je ena od treh priznanih podvrst azijskega slona) in največjo koncentracijo leopardov na svetu. Oglej si jih v narodnem parku Yala – kjer lahko vidiš tudi šobaste medvede in bizone.
Šrilanške slone si lahko od blizu (in najbolj prijazno) ogledaš, če postaneš prostovoljec v katerem od slonjih zavetišč (preveri možnosti).

srilanka

2. Na tekmo kriketa v Galle

Zaspani Galle bo s svojo nizozemsko kolonialno arhitekturo, draguljarnami, sladolednimi vrtovi in skoraj popolnim pomanjkanjem nočnega življenja prepričal »odrasle« popotnike. Oglej si še starodavno utrdbo, morda pa lahko ujameš tudi kakšno mednarodno tekmo v kriketu.

3. Izgubi se v jamah

Kot lahko sklepaš že iz imena, so jame Dambulla Buddha polne kipov Bude ter jamskih slikarij, v njih pa vlada izjemno vzdušje.

4. Z vlakom po razglede

Pred kratkim je bila ponovno odprta železniška proga Yal Devi Express (kraljica Jaffne), ki te popelje med Colombom in Jaffno. Odlična izbira za popotovanje z vlakom je tudi pot iz Kandyja do Elle (priporočamo, da izbereš desno stran vlaka za lepše razglede).

srilanka train travel

5. Čaj in sprehod za zajtrk

Šrilanka slovi po svojem čaju, ki prestavlja kar 2 % šrilanškega BDP. Sprehodi se po bujnih plantažah čajevca – privošči si 4-urni pohod do Ella Rock, kjer te bodo za trud nagradili neverjetni razgledi.

6. Na surf in na žur

Na jugovzhodu otoka se nahaja zaliv Arugam Bay, kjer te poleti pričakujejo zlate peščine in najboljši valovi, prijetne noči pa so kot nalašč za deskarske zabave. Pozimi se odpravi deskat do Weligame.

7. Poenostavljena Indija

Potovanje je tu veliko preprostejše kot v Indiji. Vse poteka veliko bolj enostavno, vse deluje, kot mora, in – najpomembneje – vlaki in letala so precej točni. In ne pozabimo na super ponudbo hotelov, ki jih lahko povečini rezerviraš kar prek spleta.

srilanka

8. Oglej si pekel

V templju Wewurukannala Vihara si lahko ogledaš modele ljudi, ki so skuhani živi, ali pa prežagani na pol. Obiskovalci, ki želijo priti do ogromnega Bude, morajo mimo teh prizorov – ojoj!

9. Kot bi bil v Angliji

Mesto Nuwara Eliya, ki so ga zgradili Britanci, je po besedah Johna Gimletta kraj, kamor pride elita, da bi bili na hladnem in vlažnem in si lahko predstavljajo, da so v Angliji. Kraj, ki ga torej ne gre izpustiti. 😉

10. Spokojne plaže

Plaži Uppuveli in Nilavelim, ki se nahajata blizu Trincomaleeja, sta samotni in prečudoviti peščeni plaži. Tudi namestitvenih možnosti v okolici ni ravno veliko, zato se nikar ne ustraši množičnega turizma.

11. Precej fotogenične skale

Sigirija je ena od tistih šrilanških lokacij, ki jih ne gre zamuditi. Zapuščena palača (ruševine so praktično izginule) se nahaja na vrhu ogromne skale. Če te daje vrtoglavica, se morda odpovej obisku, saj se na vrh vzpenjaš po strmem, ozkem stopnišču. Na nekaterih stenah lahko opaziš starodavne poslikave. Na dnu zadnjega stopnišča te bosta pričakali levji šapi iz 5. stoletja.

srilanka

12. S hidroplanom do raja

Iz razkošnega Colomba lahko s hidroplanom poletiš v bujno središče države ali do džungle, ki jo obdaja ocean, na jugu.

13. »Skulirana« jugovzhodna Azija

Šrilanka morda ni tako zaspana kot Laos, je pa vseeno precej bolj umirjena kot večina bolj znanih in priljubljenih turističnih destinacij v Aziji, zato je odličen uvod v popotovanja po tej regiji.

14. Sprehod po neobljudenih deževnih gozdovih

Deževni gozd Sinharaja je prelep del naravne dediščine – zadnji delček neokrnjenega deževnega gozda, ki še ni posebej dobro znan. Odpravi se na pohod in plavanje pod slapovi (vendar pazi na kače in pajke, ki se skrivajo med bujnim rastlinjem).

15. Uglajeni festivali polne lune

Festivali Poya so namenjeni budistično umirjenemu praznovanju polne lune. Junijski festival Poson Poya je še posebej eleganten, saj se obiskovalci oblečejo v belo, romajo do Mihintaleja (svete gore) in prižgejo prelepe laterne.

srilanka

Verjamemo, da smo te prepričali, da je obisk Šrilanke odlična ideja. Če potrebuješ pomoč pri načrtovanju potovanja, se oglasi pri nas na Ajdovšini 1 v Ljubljani ali pokliči brezplačno številko 080 47 42 in z veseljem ti pomagamo pri načrtovanju nepozabne avanture.

poleti na šrilanko z zagrebškega letališča