Nomago nasveti

20 stvari, ki jih moraš vedeti, ko se sama odpraviš na pot

datum objave | 06. marec 2020
14276

Končno si zbrala pogum, kupila letalsko vozovnico le zase, naredila popoln potovalni načrt in pustolovščina se lahko začne! Verjetno imaš določeno predstavo, kako bo potovanje videti, ampak najbrž boš morala svoja pričakovanja nekoliko prilagoditi. Da se boš lahko res temeljito pripravila, smo zbrali nekaj dobrih in nekaj slabih plati potovanja v ženski ednini.

1 Ljudje so prijazni …

Čeprav boš potovala sama, to ne pomeni, da si obsojena na popolno samoto. Marsikdo bo z veseljem priskočil na pomoč z napotki, pomagal pri prtljagi, poklepetal o mestu, v katerem se nahajaš, ali vsaj prijazno pozdravil. In včasih boš res hvaležna za teh nekaj besed.

2 … včasih kar preveč prijazni

Če je nekaj pozornosti povsem dobrodošle, pa lahko pričakuješ tudi bolj vsiljive pristope: od opolzkih pripomb, zoprnih poskusov zapeljevanja do vabil na različne zasebne izlete, večerje … Ker je meja med prijazno, vsiljivo ali celo neprimerno pozornostjo tanka, si priskrbi …

3 … slušalke

Morda se tega niti ne zavedaš, ampak slušalke na ušesih so postale mednarodno priznan znak za »daj mi mir«. Četudi ne boš ničesar poslušala, boš opazila, da se je znatno zmanjšalo število poskusov komunikacije s tabo, za pravi odklop pa si privošči kakšen komad res naglas.

kalen emsley 7bwqxzbf6ke unsplash

4 Biologija se požvižga na dopuste

Kako pogosto se ti zgodi, da tik pred odhodom na dopust začneš zoprno pokašljevati, menstruacija kot nalašč prehiti za kar nekaj dni, na čelu pa se seveda pojavi največji mozolj zadnjih nekaj let? Da boš takšne zoprnije lažje prenesla, se dobro pripravi – s seboj spakiraj vse nujne pripomočke, ki ti v takih primerih olajšajo življenje. Ne nazadnje je težko verjetno, da boš povsod lahko kupila svojo najljubšo znamko kozmetike ali tamponov.

Namig: morda razmisli o uporabi menstrualne skodelice.

5 Obstajajo tudi finančne prednosti

Posebni večeri za dekleta, »happy hours« v lokalih, brezplačne pijače za ženske ob določenih urah, poleg tega pa boš veliko hitreje postrežena, kot če bi se odpravila ven s skupino prijateljic.

6 Zaradi spola boš tarča …

Žal so popotnice pogosto žrtve poskusov goljufij, saj jih marsikdo vidi kot lahek plen. Marsikdo bo prepričan, da si naivna in ti lahko zaračuna preveč. Taksisti, berači, poulični prodajalci te bodo poskušali izkoristiti le zato, ker si ženska.

7 … zato se dobro pripravi

Organizirana in dobro obveščena se boš najlažje izognila vsakršnim težavam: vedno se opremi z zemljevidom, vnaprej preveri okvirne cene storitev, hrane, pozanimaj se, kako je videti uraden taksi in kakšne so približne cene vožnje v določenem mestu.

Vedno imej tudi nekaj denarja za rezervo, če se v določeni nastanitvi ne boš počutila varno; če boš najela avto, pa vedno pazi, da imaš res dovolj goriva tudi za pot nazaj.

Zelo pomembno: redno obveščaj domače/prijatelje, kje se nahajaš in kako dolgo boš odsotna – ne zato, da bodo nevoščljivi, ampak da bodo lahko pravočasno ukrepali, če se predolgo ne oglasiš.

8 Selfie je verjetno najboljša možnost

Kmalu boš ugotovila, da neznanci, ki jih poprosiš za fotografijo, ne naredijo ravno najboljše slike (vsaj ne take, ki bi jo lahko uporabila za novo profilno sliko 😉 ), ponekod bodo lokalci zaračunali mastno napitnino za pritisk na sprožilec, ti pa se boš vedno bala, da ti telefona ali fotoaparata ne bodo več vrnili.

9 No, mogoče pa fotk sploh ne potrebuješ

Le zakaj bi morala biti vedno na vseh slikah? Raje se poigraj s koti, išči zanimive detajle in treniraj svoje fotografske sposobnosti ali pa preprosto uživaj v trenutku in – malce klišejsko – ustvarjaj spomine, ne fotografij. 😉

10 Tvoji instinkti se bodo razvili – a verjetno ne takoj

Čeprav boš nekatere prevarante hitro prepoznala, bodo drugi manj očitni. Ne pozabi, s tem se preživljajo. Vendarle boš kmalu znala razbrati znake, da nekdo ni vreden tvojega zaupanja.

11 Tvoje prvo solo kosilo bo presneto strašljivo …

Ko se boš prvič odpravila na kosilo sama, se boš seveda obremenjevala s tisoč neumnostmi – kako naročiti, kdo te opazuje, kaj početi, ko čakaš … Pa vendar naj te to ne odvrne od kosil v ednini.

12 … ampak ko se navadiš, lahko postane tvoja najljubša dejavnost

Naučila se boš uživati v okusih in opazovati ljudi. Ugotovila boš, da je obrok brez klepetanja in v tvojem ritmu res super zadeva.

Namig: če si res ne moreš predstavljati, da bi jedla sama, si prinesi knjigo ali časopis.

13 Ni nujno, da se zaradi varnosti odpoveš prav vsemu

Seveda je varnost vedno na prvem mestu in seveda se boš obisku kakšnega kraja ali kakšni posebej nevarni dejavnosti odpovedala, ampak vseeno lahko doživiš marsikaj, kar si si od nekdaj želela. Kot smo že omenili, poskrbi, da bodo tvoji bližnji obveščeni, kje in kdaj se potepaš, nato pa si privošči skok s padalom ali tečaj potapljanja, ne da bi se kdo norčeval iz tvojih navdušenih krikov ali se smejal tvojemu potlačenemu obrazu pod potapljaško masko.

14 Vsak kraj je drugačen

Dobro je poznati lokalne navade in običaje ter priporočila za oblačenje, še posebej to velja, če potuješ v dežele, kjer imajo ženske drugačne pravice kot pri nas. Preveri potovalne forume in se pozanimaj o lastnostih kraja, kamor se odpravljaš. Zaupaj svojim instinktom, in če se nekje ne počutiš varno, pojdi proč.

15 Prijaznost odpira vrata

Morda se res najbolje počutiš kot diva, ampak na potovanju boš verjetno lažje komunicirala, če boš prijazna. Še posebej to velja, ko se znajdeš v kakšnih konfliktnih situacijah. Ne pozabi, da v nekaterih deželah ni primerno, da so ženske glasne in agresivne, in bi s takšnim pristopom lahko izzvala še dodatne težave.

16 Nekatera doživetja so pač boljša, ko si sama

Obiski muzejev, nakupovanje, tečaji, sprehodi po naravi, knjigarne, zdravilišča … Seznam dejavnosti, ki so enostavno boljše, če si sama, se bo kar podaljševal, ko boš več popotovala sama.

17 Zlivanje z okolico ni vedno enostavno

Tvoje oblačenje je lahko signal za žeparje. Če se oblečeš preveč lepo, pač sporočaš, da te je vredno oropati, prav tako boš z veliko modnimi dodatki ali ogromno torbo kar vabila dolge prste. Poskusi se raje oblačiti preprosto in praktično ter podobno kot lokalne ženske.

18 Nisi edina

Ženske potujejo same že dolgo, zato boš na potovanju gotovo srečala še kakšno. Morda gresta lahko skupaj na pijačo ali pa si le poznavalsko pokimata. 😉

cristina gottardi biuiol7g4yc unsplash

19 Ljudje ti bodo zastavljali vprašanja

Hja, marsikdo bo prepričan, da se ti je zmešalo ali pa preprosto ne bo mogel razumeti tvoje odločitve, da se na pot odpraviš sama. Le kaj boš počela? Gotovo ti bo grozno dolgčas!

No, morda boš koga navdihnila, da se odpravi sam na pot, lahko pa se zabavaš in si izmišljuješ neverjetne zgodbe, kaj počneš na poti: morda si se odpravila po poti Marca Pola ali pa kot slavna paleontologinja odkrivaš novo vrsto dinozavrov.

20 Nazadnje pa je to lahko najboljša izkušnja v življenju

Zakaj bi ždela doma in čakala na nekoga, ki bo potoval s tabo, če lahko potuješ po svoje in odkrivaš svet. Preživi nekaj časa sama s sabo in doživi nekaj čisto posebnega!

Če si slučajno oklevala, ali bi se na potovanje res odpravila sama, sedaj ni več dvoma – greš! Kam pa? Lahko ti svetujemo – pokliči nas na 080 47 42!