Vodniki

5 krajev, kjer lahko to zimo občuduješ severni sij

datum objave | 09. januarja 2019
13292

Severni ali polarni sij je čudovit naravni pojav, sijaj svetlobe v zgornjih delih ozračja, ki je viden ponoči. Imenujemo ga tudi avrora borealis. Najpogosteje je viden v dveh ovalnih pasovih okoli zemeljskih magnetnih polov in se pojavlja na višini 100 kilometrov. Na območjih pod ovalnim pasom je polarni sij možno videti skoraj vsako jasno noč, medtem ko je na srednjih širinah zelo redko viden.

Preveri, katerih je 5 krajev, kjer ga lahko najlepše vidiš to zimo.

Izkušnja opazovanja teh nadnaravnih barv in celo poslušanje nebeškega zvoka, ki ga je moč slišati ob opazovanju tega posebnega pojava, ki se ustvarja na nebu nad zasneženo arktično puščavo v zimskem času, je resnično nekaj posebnega. Svoje ime (Aurora Borealis) je dobil po rimski boginji zore, Aurori.

Čeprav ne moremo napovedati veliko vnaprej, kdaj se bodo magični solarni vetrovi pojavili in ga bo moč videti, vam pa lahko povemo, katerih pet točk je najboljših za opazovanje severnega sija.

1. Svalbard, Norveška

Skoraj ne morete biti višje, Svalbard se nahaja med 74. in 81. vzporednikom in je tako najboljša ogledna točka za opazovanje polarnega sija med novembrom in februarjem. Velika večina obiskovalcev pa Svalbard obišče tudi zaradi polarne noči. Od sredine novembra do konca januarja je ta norveški otok namreč brez dnevne svetlobe. Če pa se odločiš za obisk zunaj tega obdobja, imaš veliko več možnosti za opazovanje jelenov, mrožev in polarnih medvedov.

Svalbard

2. Kakslauttanen, Finska

V tem finskem kraju lahko polarni sij opazuješ iz udobja svojega igluja – če se ne boš raje odločil za bivanje v tradicionalni brunarici s savno in odprtim ognjem. Poleg polarnega sija lahko tukaj uživaš tudi v zimskih radostih, kot je safari severnih jelenov ali raziskovanje naravnega parka Urho s sprehajalnimi smučmi.

Finska

3. Jukkasjärvi, Švedska

Vasica Jukkasjärvi v regiji Kiruna je kraj, kjer se nahaja prvi ledeni hotel v državi. Če severni sij ne bo viden, pa boš lahko občudoval zvezdnato nebo Švedske. Jukkasjärvi je kraj, ki ponuja veliko število zimskih radosti. Kaj praviš na vožnjo z motornimi sanmi?

Švedska

4. Reykjavik, Islandija

Reykjavik je še vedno cenovno najbolj dostopen kraj, kjer si lahko ogledaš polarni sij, ampak tudi ta postaja vse bolj priljubljen, saj januarja Islandijo prav s tem namenom obišče več in več ljudi. V tem času je namreč vrhunec sezone za ogled avrore. Poleg polarnega sija pa je tukaj še ogromno drugih zanimivih zimskih aktivnosti: sankanje, kepanje, raziskovanje krajev, kjer so snemali nadaljevanko Game of Thrones, in druge zimske radosti.

Islandija

5. Severna Kanada

Zaradi stroškov poti oziroma nekoliko višje cene letalske karte bo Kanada res nekoliko dražja destinacija v primerjavi z ostalimi štirimi, vendar pa boš tukaj ob pravih pogojih skoraj zagotovo zelo lepo videl polarni sij. Preostanek počitnic pa lahko preživiš na smučišču in uživaš tudi v drugih zimskih radostih in seveda v ogromnih količinah javorjevega sirupa.

Kanada

Že veš, za katerega od predlogov se boš odločil? V vsakem primeru ti lahko pomagamo – pokliči nas na 080 47 42 ali nas obišči v naši poslovalnici na Ajdovščini v Ljubljani in uredili ti bomo nepozabno zimsko dogodivščino!

Oddaj povpraševanje

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

izberi si novice zase