NajNajNaj

5 najboljših trekingov po puščavah na svetu

datum objave | 05. marec 2019
830

Ko pomisliš na puščavo, si verjetno najprej predstavljaš vročino, vendar pa naj te to ne odvrne od raziskovanja tega veličastnega območja. Puščava ni le vročina in pesek, če pa se na potovanje odpraviš v pravem trenutku, boš morda lahko doživel temperature, nižje od poletnih temperatur pri nas.

Treking po puščavi je izjemna priložnost za odkrivanje teh skrivnostnih in presenetljivo raznolikih pokrajin, ki te bodo še posebej očarale z neverjetnimi razgledi na nebo in zemljo.

V nadaljevanju ti predstavljamo izbor petih najbolj vznemirljivih trekingov po puščavah.

1. Treking po puščavi Vadi Rum v Jordaniji

Če te mika puščavsko doživetje, hkrati pa si ne moreš predstavljati potovanja brez obiska gora, se moraš odpraviti na obisk »lunarne pokrajine« v puščavi Vadi Rum, ki ji pravijo tudi Lunina dolina. Nepregledne peščine prekinjajo skalovja, ki so zanimiva tudi za alpiniste. Med raziskovanjem zanimive puščave boš lahko kampiral pod goro Um Adaami, ki je s 1832 m najvišja gora v Jordaniji.

puscavski treking wadi rum

2. Treking po puščavi Sahara v Maroku

Treking po puščavi Sahara te bo navdušil s smetanastimi sipinami, žarečimi sončnimi vzhodi in ognjevitimi zahodi ter bogato maroško kulturo, ki se odraža v berberskih naseljih ter svetiščih. Tu bodo tudi noči nekaj prav posebnega – v Sahari je namreč eno največjih območij svetlobno neonesnaženega neba. Zato se boš ponoči lahko zleknil in pasel oči na ogromnem jasnem nebu, ki ga krasijo neštete zvezde.

Saharo obišči med majem in oktobrom, ko so dnevne temperature bolj zmerne.

puscavski treking sahara 1

3. Puščavski treking po Omanu – arabskem biseru

Si vedel, da več kot 80 % Omana obsegajo peščine? Gorovje Al Hajar je večino leta dosti prevroče za obisk, med novembrom in marcem pa je odlična izbira za treking. Kanjoni s strmimi stenami, senčne oaze, razgibane poti, skrivni vrtovi in skorajda brezmejni razgledi z vrha Jabal Akhdar (visok je kar 3000 m) bodo poskrbeli, da se ti bo ta prijazna arabska država neizbrisno vtisnila v spomin.

Obisk odsvetujemo v poletnem času med junijem in avgustom, najbolj prijetno podnebje pa je v obdobju med oktobrom in aprilom.

puscavski treking oman

4. Puščavski treking na otoku Lanzarote, Kanarski otoki

Večina počitnikarjev se na Lanzarote odpravi zaradi plaž, če pa si bol avanturističen popotnik, te bo navdušila bogata in raznolika pokrajina izven turističnih letovišč. Tu najdeš tudi puščavska območja. El Rubicon na jugu otoka je nenavadna puščavska ravnina vulkanskega izvora – puščava na eni strani meji na morje, z druge strani jo obdaja gorovje. V bližini je tudi narodni park Timfanya, kjer se nahaja istoimenski aktivni vulkan.

puscavski treking lanzarote

5. Puščavski treking v puščavi Atacama v Čilu

Puščava Atacama je najbolj sušna nepolarna puščava na svetu. Dež je tu izjemno redek, v povprečju pade le 15 mm dežja na leto – nekatere merilne postaje v puščavi pa dežja sploh še niso zaznale. Pokrajino primerjajo z Marsom. Obišči slana jezera, eksplozivne gejzirje, neskončne slane planjave in opazuj gorovja na obzorju. Če si želiš pustolovščine, je Čile pravi zate: odpraviš se lahko na gorsko kolesarjenje ali pohod po puščavi.

Za obisk Atacame priporočamo mesece med septembrom in novembrom ter med marcem in majem.

puscavski treking atacama

Puščave so vznemirljive pokrajine, ki kar kličejo po raziskovanju. Naj te vročina ne skrbi – če se oglasiš pri nas, bomo poiskali termin, ki je najbolj primeren za obisk puščave, sploh če se odpravljaš na treking. Pridi z nami!

Pošlji povpraševanje