Nomago nasveti

5 najpomembnejših razlogov, da se otrok že zgodaj začne učiti tuj jezik

datum objave | 22. marec 2018
2008

Vse več mladih študira v tujini in potuje po vsem svetu. Šole, učitelji in tudi starši poudarjajo otrokom, najstnikom, študentom, kako pomembno je spoznavati nove običaje in sprejemati nove kulture ter kakšen vpliv ima vse to na razširjanje obzorij in kako zelo obogati življenje.

Večina nas, ki smo se srečali z drugim tujim jezikom le v osnovni in srednji šoli, se seveda spomni nekaj besed in fraz, vendar pa se jezik nikoli ni prav zares vkoreninil. Po dopustu v Franciji, Nemčiji ali Španiji smo prav na hitro pozabili informacije, ki so nam tam prišle še kako prav.

Otroci, ki so se tujega jezika učili že od malega (celo že pri treh letih!), pa v nasprotju z nami ogromno pridobijo. Otroški možgani neverjetno hitro srkajo informacije. Poleg tega pa so se otroci sposobni naučiti in tudi govoriti jezik izjemno dobro in pravzaprav brez naglasa.

Izbrali smo le pet najpomembnejših razlogov, da se otroci začnejo že zgodaj učiti tujih jezikov – seveda pa jih je še precej več.

1. Boljše jezikovno znanje

Če se otrok začne učiti jezika zgodaj (recimo že pri treh letih), bo učenje jezika veliko bolj preprosto, znanje pa dosti bolj tekoče, kot če začne kasneje. Najbrž si že slišal, da so otroci kot gobe – to še posebej drži pri učenju tujih jezikov. Otroški možgani so že zgodaj pripravljeni na sprejemanje in učenje tujih jezikov, zato se jih otrok veliko lažje nauči ter hitreje doseže izjemno sposobnost komunikacije.
Med 8. in 12. letom otroci izgubijo sposobnost slišati in reproducirati nove zvoke, ki so jo imeli, ko so bili mlajši, s tem pa postane učenje tujih jezikov veliko težje (na srečo pa ne nemogoče).

2. Govoriš lahko z več ljudmi

Hja, to je po navadi najpomembnejši razlog za učenje tujih jezikov. Pogovor z ljudmi v njihovem jeziku nudi boljše in bolj poglobljeno razumevanje in tkanje globljih vezi. Če se jezika naučiš že kot otrok, boš vse življenje lahko sklepal mednarodna prijateljstva, imel širše karierne priložnosti in lažje prepotoval svet.
V mandarinščini se lahko pogovarjaš z milijardo ljudi, v hindujščini boš klepetal s 650 milijoni in v španščini s še 420 milijoni. Če govoriš še angleško, pa se lahko pogovarjaš že s polovico svetovnega prebivalstva.

3. Boljši učni dosežki

Učenje tujih jezikov ne vpliva le na boljši kognitivni razvoj, ampak ima dober vpliv tudi na učne dosežke. Otroci, ki obvladajo dva jezika, imajo bolj razvite sposobnosti kritičnega mišljenja, so boljši pri reševanju težav in so bolj prilagodljivi v novih situacijah. Vse to ima dober vpliv na učenje in študijski uspeh.
Učenci, ki govorijo dva jezika, so na testiranjih iz matematike ter pri drugih preizkusih znanja pogosto uspešnejši. Poleg tega ima učenje tujega jezika dober vpliv na obvladovanje maternega jezika.

4. Kulturno bogatenje

Najbrž si kot večina drugih staršev želiš, da bi bili tvoji otroci vsestranski, bi se z veseljem učili ter bi spoštovali druge kulture. Želiš si, da bi odrasli v uspešne posameznike, ki bi bili koristni za družbo.
Ljudem, ki govorijo več jezikov, se odpirajo mnoga vrata in imajo dostop do marsičesa in marsikoga. Znanje tujih jezikov je prednost pri iskanju dela, poleg tega pa s pomočjo znanja tujih jezikov bolje razumeš in bolj ceniš človeštvo in človeško kulturo, kar bogati človekovo življenje in njegovo doživljanje sveta.

5. Potovanja postanejo bolj zabavna

Potovanja v tujino so krasen način za razširjanje otrokovega obzorja in doživljanje raznolikosti in lepote sveta iz prve roke. Če govoriš jezik dežele, po kateri potuješ, imaš možnost boljšega povezovanja in razumevanja kulture. Večina domačinov bo navdušena nad tem, da se otrok trudi govoriti jezik, čeprav mu še ne gre najbolje. Poleg tega bo uporaba jezika »na terenu« otroka spodbudila, da se bo še raje učil.

Mlajši otroci bodo lahko v tujih jezikih klepetali na mednarodnih kampih v tujini ali na potovanjih, starejši pa se bodo mogoče odločili za študijsko izmenjavo, kjer bo sporazumevanje v tujem jeziku nujno.

Če tudi ti meniš, da se mora tvoj otrok čim prej začeti učiti tujih jezikov, preveri našo ponudbo – pokliči nas na 080 47 42 ali nas obišči v naši poslovalnici Nomago Travel v Ljubljani.

Oglej si ponudbo mednarodnih kampov za otroke