Nomago nasveti

5 nasvetov za popotnike v času koronavirusa

datum objave | 05. marec 2020
1218

Si tudi ti leto začel kot pravi popotnik – z načrtovanjem novih potovanj in doživetij v letu 2020, ki si jih že nestrpno pričakoval in se jih neizmerno veselil? Najverjetneje si sedaj zaradi koronavirusa v dilemi in ne veš, kako naprej s svojimi načrti. Ker je naše glavno vodilo pomoč sorodnim popotniškim dušam, smo pripravili nekaj nasvetov, za katere upamo, da ti bodo olajšali odločitev.

 

  1. Redno spremljaj uradne spletne strani z zanesljivimi informacijami

V medijih in na družbenih omrežjih kroži vrsta netočnih ali na pol točnih informacij. Svetujemo ti, da spremljaš predvsem spletne strani Vlade RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer so zbrane številne preverjene informacije, ki ti bodo pomagale pri vprašanju, ali je tvoje potovanje izvedljivo. Preglej, če so izdana uradna opozorila za destinacijo, na katero si se namenil. Če opozoril ni oziroma je potovanje v izbrano državo brez ovir, razlogov za skrb ni. Trenutno Vlada RS odsvetuje potovanje na Kitajsko in Iran ter določena območja Japonske in Južne Koreje. Ker je situacija glede širjenja virusa dinamična in se neprestano spreminja, ti svetujemo, da pred potovanjem preveriš napotke za državo, kamor si namenjen, na strani Vlade RS.

Preglej tudi uradne spletne strani države, kamor si namenjen. Nekatere države so sprejele ukrepe, s katerimi želijo zajeziti širjenje virusa, ki bi lahko imele posledice za tvoje potovanje (zamude, zavrnitev vstopa v državo …), zato je dobro, da se z vsem tem seznaniš vnaprej in te na potovanju ne bo nič presenetilo.

 

  1. Imaš že rezervirano potovanje?

Si že kupil letalsko karto, rezerviral hotel in izlet? Najbolje, da kontaktiraš letalsko družbo, hotel ali potovalno agencijo in se pozanimaš, kakšno je dejansko stanje. Tako boš dobil v danem trenutku najbolj zanesljive informacije iz prve roke. Nekatere letalske družbe so že odpovedale lete na določene destinacije in potnikom ponudile možnost brezplačne menjave letalskih kart na kasnejše datume. Če imaš rezerviran hotel v mestu, kjer je trenutno izbruh virusa in posledično ne moreš na potovanje, ti bo hotel morda ponudil povračilo stroškov ali brezplačno menjavo datumov rezervacije. Si se namenil na križarjenje? Od situacije s koronavirusom na potniški ladji Diamond Princess so številne  agencije preusmerile križarjenja po Aziji na druga območja, da bodo lahko svojim potnikom zagotovila neovirano pot.

 

  1. Pokliči svojega potovalnega agenta

Si svoje potovanje rezerviral v potovalni agenciji? Potem bo najbolje, da kontaktiraš svojega potovalnega agenta, ki ti bo znal najbolje svetovati. V Nomago Travel pozorno sledimo dogodkom v povezavi s koronavirusom že od samega začetka izbruha z namenom, da lahko svojim strankam zagotovimo mirno in varno potovanje. Trenutno situacijo jemljemo resno, hkrati pa vemo, da imamo znanje in dolgoletne izkušnje, s katerimi bomo našim popotnikom pomagali rešiti vse zagate v povezavi s trenutno situacijo, tako kot smo jih pred leti ob izbruhih prašičje in ptičje gripe.

Če si svoje potovanje rezerviral pri nas in si v dvomih, ali odpotovati sedaj ali potovanje raje prestaviti, ne odlašaj, ampak nas pokliči na 080 47 72 ali nam piši na travel@nomago.si.

 

  1. Potovalno zavarovanje

Si ob nakupu letalskih kart ali potovanja sklenil tudi potovalno zavarovanje? V tem primeru si morda upravičen do (delne) povrnitve stroškov v primeru, da potovanje odpoveš oziroma na potovanje ne moreš zaradi razlogov, povezanih s koronavirusom. Pri tem je treba poudariti, da večina potovalnih zavarovanj ne krije povrnitve stroškov pri odpovedi potovanja zaradi virusa po datumu, ko je bila s strani Svetovne zdravstvene organizacije razglašena epidemija oziroma je Vlada RS ali Ministrstvo za zunanje zadeve izdalo opozorilo proti potovanju v določeno državo. Natančno preberi pogoje svojega potovalnega zavarovanja, če si še vedno v dvomih, pa kontaktiraj agencijo, pri kateri si potovanje tudi sklenil.

 

  1. Sprejmi odločitev, ki je prava zate

Na vprašanje, ali je pametno iti na potovanje ali ne, v trenutni situaciji ni pravega odgovora. Ali se boš podal na pot, je odvisno od številnih dejavnikov, kot so destinacija potovanja, možnost odpovedi, kdaj oziroma čez koliko časa greš na potovanje, tvoje zdravstveno stanje ali potuješ z majhnimi otroki ipd. Pomembno je, da z mirno glavo pretehtaš vse svoje možnosti in sprejmeš odločitev, ki je najboljša zate in tvoje sopotnike.

 

Zavedaj se tudi, da so se z epidemijo koronavirusa na spletu pojavile številne neresnične in zavajajoče informacije. Ne verjemi vsemu, kar prebereš, predvsem pa ne informacijam, ki so zapisane z namenom delitve ljudi in širjenja rasističnih sporočil. To je čas, ko moramo ljudje držati skupaj in se zavedati, da smo sicer pripadniki različnih narodnosti, ki živimo v različnih državah na različnih kontinentih, nas pa vse druži skupni planet in skupna usoda – usoda človeštva, ki je odvisna od vseh nas. In če kdo, to najbolje vemo ravno popotniki.

In kot svetovni ter strastni popotniki, ki smo med sabo prepotovali že ves svet, v Nomago Travel, trdno verjamemo v vključenost in enakopravnost vseh ljudi. Zavedamo se, da smo skupaj najmočnejši in se trudimo biti sprememba, ki jo želimo videti v svetu.

Če imaš še kakšna vprašanja glede koronavirusa, ti bodo spodaj zapisane spletne strani pomagale do odgovora:

https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov
https://www.gov.si/teme/koronavirus/
https://www.gov.si/podrocja/zunanje-zadeve/informacije-za-popotnike/
https://www.who.int/

 

Če si svoje potovanje rezerviral v Nomago Travel in imaš vprašanje glede koronavirusa, nas pokliči na 080 47 72 ali nam piši na travel@nomago.si.