Nomago nasveti

5 nasvetov za popotnike začetnike

datum objave | 24. september 2021
6589

Navdušenje. Strah. Upanje. Ko se na potovanje odpravljaš prvič, te prevevajo številna čustva. Strah te je, ker ne veš, kaj pričakovati, hkrati pa se podajanja v neznano neizmerno veseliš. Nisi povsem prepričan, kako učinkovito spakirati, na kaj vse misliti in čemu se na daleč izogniti? Preberi pet nasvetov, ki ti bodo pomagali, da boš hitro postal izkušen popotnik.

 

  1. Začni z »enostavno« destinacijo

Potovanje po določenih deželah je enostavnejše in s tem (začetniškim) popotnikom prijaznejše. Če si hočeš prvo potovanje olajšati, izberi London, Amsterdam ali kakšno skandinavsko mesto, če pa si velik ljubitelj narave in s precej dolgim letom nimaš prevelikih težav, se odpravi na Novo Zelandijo. Ko potuješ čisto prvič, je dobro izbrati destinacijo, kjer se ni težko znajti – torej imajo tam recimo dobro urejen javni prevoz, dobro označene postaje in poti vlakov, podzemnih železnic in avtobusov. Če ne govoriš jezika dežele, kamor potuješ, ne skrbi. Angleščina je na omenjenih lokacijah dovolj, če pa nečesa nikakor ne znaš (do)povedati z besedami, naj te ne bo sram pokazati kar z rokami.

Amsterdam izleti

 

  1. Ni ti treba spakirati vsega, kar imaš

Če si eden tistih, ki se ob vsakem krajšem odhodu od doma na drugo lokacijo praktično preseli, potem ustavi konje. Zapomni si, da boš zagotovo potreboval manj stvari kot misliš, da jih boš. Vnaprej naredi seznam nujnih potrebščin – kot je recimo spodnje perilo, določena kozmetik, brisača in polnilec za mobilni telefon. Spakiraj tudi »potovalno lekarno« – vanjo vključi obliže, tablete proti bolečinam, mazilo, ki pospešuje celjenje ran in ne pozabi na zdravila proti prehladu, saj med bolj nadležne tegobe spada ta, da okrog ves čas hodiš z zamašenim nosom. Nujno spakiraj tudi vlažne robčke, ki ti lahko pridejo prav v sto in eni situaciji.

Če imaš težave s zmanjševanjem količine oblek, ki jih želiš vzeti s seboj, preprosto naredi načrt, kaj boš imel oblečeno na določen dan. Za mestne oddihe je najbolj priročen potovalni kovček, sicer pa se kot krasen sopotnik običajno izkaže dobri stari nahrbtnik. Zapomni si še, da oblek pravzaprav ne rabiš več kot za en teden, saj lahko pralnico najdeš praktično kjerkoli. Pa še – če boš imel že na začetku čisto poln kovček, kam boš za nazaj stlačil svoje nakupe?

packing travel passport

  1. Premisli in načrtuj 

Preden pustiš vse skrbi za sabo in odpotuješ dogodivščini naproti, te doma čaka nekaj opravkov. Dobro je, da se jih lotiš čim prej, da imaš, če slučajno v zapletenem svetu birokracije naletiš na kakšno težavo, dovolj časa za reševanje. Uredi si zavarovanje za tujino. Ob zdravstvenem zavarovanju v Sloveniji ti brezplačno pripada tudi evropska kartica zavarovanja, a jo moraš naročiti (če jo že imaš doma, pa preveri njeno veljavnost!). Še nekaj več pomoči ob nezgodi si lahko zagotoviš s sklenitvijo zavarovanja za tujino pri eni od zasebnih zavarovalnic.

Dovolj časa pred odhodom preveri, ali je tvoja osebna izkaznica ali potni list še veljaven. Naredi tudi kopije vseh dokumentov, ki jih boš vzel sabo, da jih imaš pri sebi tudi, če ti jih slučajno ukradejo. Seveda kopije pospravi na drugo skrito mesto v prtljagi. Preveri tudi, ali za potovanje na določeno destinacijo potrebuješ vizo.

Po svetu lahko potuješ tudi s precej majhno količino denarja, a zapomni si, da moraš vedno računati na nepričakovane situacije (recimo, če se boš nenadoma spomnil, da se enostavno moraš naučiti potapljati na Fidžiju). Ampak resno – ne glede na to, kako dober in podroben je tvoj načrt, vsega nikoli ne moreš predvideti. In v tem je tudi poseben čar. Sprosti se in se prepusti toku, hkrati pa bodi na spremembe načrta pripravljen.

V mislih imej še, da vse gotovine nikoli ni pametno imeti spravljene na istem mestu. Sploh pa ne v veliki denarnici v nahrbtniku, ki ti jo zlahka izmaknejo, pa tega še opazil ne boš. Pa tudi ob plačevanju jutranjega rogljička, ti ni treba ravno pokazati še treh petdesetakov, ki jih hraniš za »hude čase«.

travel inspiration plan

  1. Dovoli si odmik od poti, začrtanih v vodiču

Knjiga, v kateri je tvoja prve potovalna destinacija natančno opisana, seveda pride prav. Ampak ne drži se je kot klop! Vodiči so super, ker ti dajo celosten pregled destinacije, a najnovejših zanimivosti, do katerih še ni uhojenih poti, tam ne boš našel. Najboljši vir informacij med potovanjem? Ljudje. Naj ti ne bo nerodno vprašati ali se v klepet zaplesti s prijaznimi domačini.

Seveda je mikavno poskusiti, ali si lahko ogledaš vse, kar kraj ponuja. Ker imamo v času potovanja za ogled določene destinacije omejen čas, običajno v nekaj dni poskušamo stlačiti čim več. In kaj vidiš, ko pogledaš nazaj? Malo morje fotografij, stres, množico izkušenj, zmanjkalo pa ti je časa, da bi destinacijo zares doživel. Če boš hitel, se boš na domačem kavču zavedel le tega, da si videl vse, a ničesar čisto zares. Premisli, katere med znamenitostmi te zares zanimajo, katere pa bi obiskal samo zato, da ob imenu narediš kljukico. In te druge preprosto izpusti. Najlepše je, ko si za tisto, kar te najbolj zanima, zares vzameš čas. Spomine ustvarjaš zase, zato sledi svojemu srcu.

friends city travel winter

  1. Naj te ne bo strah hostlov

Hostlom je včasih pripisan sloves umazanije, hrupa in včasih celo nevarnosti. Seveda se v množici hostlov najdejo tudi takšni, ki niso ravno sanjski, ampak večina je precej prijetnih, v ospredju pa je druženje. Če potuješ sam, je to idealna nastanitev, saj boš tam brez težav našel družbo. Ne bodi preveč sramežljiv. Prvi korak je včasih težko narediti, a pozabi na to, kako se običajno vedeš doma, opogumi se in pozdravi. Vse ostalo se bo zgodilo skorajda samo od sebe. Preizkusi kaj novega in stopi izven svoje cone udobja. Na koncu dneva bodo to spomini, ki bodo ostali za vedno. Saj veš, kaj pravijo – še nobena dobra zgodba se ni začela z besedami: »Tiste noči, ko sem se dobro naspal …«

 

Večina ljudi, ki jih boš srečal, je prijaznih in pripravljenih pomagati. Če si kaj pozabil spakirati, gotovo lahko kupiš tudi na destinaciji. Svet je hkrati zelo raznolik in povsem enak. Odpravi se na raziskovanje in preveri sam! Nasveti, na kaj moraš biti posebej pozoren, pridejo prav – a največ se boš naučil iz lastnih izkušenj, prav gotovo pa boš med potovanjem spoznal tudi kaj novega o sebi. Imaš še kakšno vprašanje ali bi se rad o potovanju in nasvetih pogovoril s poznavalci potovanj? Oglasi se v poslovalnici Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.