Iz prve roke

5 stvari, ki jih je dobro vedeti pred potovanjem na Kubo

datum objave | 02. januar 2019
11728

Kuba je kljub vedno večji priljubljenosti še vedno ena od destinacij, ki se jih splača doživeti. Čeprav imaš občutek, da so bili tam že skoraj vsi in da boš na vsakem koraku srečal skupine turistov, se lahko z malce iznajdljivosti hitro znajdeš v manj obljudenih in turističnih vaseh ali na plažah, kjer bodo večinoma le domačini. Čudovito karibsko morje, oldtajmerji vseh možnih barv, poceni rum in pečeni jastogi na vsakem koraku ti bodo pričarali nepozaben dopust.

Preden pa se odpraviš, ti svetujem sledeče:

1 – “Tranquila!”

Na Kubi gre le redko kaj po planu, zato pripravi “ohlapnejši” načrt potovanja in živčke na pogosto čakanje na avtobus, hrano, račun, menjavo denarja na banki … Kot bi rekli Kubanci: “Tranquila.” 🙂 Čakanje v vrsti izkoristi za kratek klepet z domačini ali ostalimi popotniki, ki bodo z veseljem delili svoje vtise, tegobe čakanja in te opremili z uporabnimi napotki, kaj se splača ogledati.


Fotografirano z: Huawei Mate 10 PRO

2 – Evri ali dolarji?

S seboj imej evre! Pri menjavi dolarjev ti v menjalnici in na banki vzamejo 10 % provizije na celotni znesek. Pred odhodom pri svoji banki preveri še, kolikšna je provizija dviga na bankomatu. Te lahko dosežejo tudi do 20 € na dvig, največji znesek dviga pa je 150 CUC (cca. 130 €). Ker se povsod plačuje le z gotovino, se pred odhodom opremi z dovolj debelo denarnico in se izogni morebitnim dodatnim provizijam. Na vseh mestih boš lahko evre zamenjal za turistično valuto CUC (Cuban Convertible Peso) in le redko kje za lokalno valuto CUP. Slednja ti bo prišla prav, kadar se boš odpravil na lokalno tržnico po sadje ali v lokalno pekarno po kruh in res odlične domače grisine.

3 – Online ali offline?

K sreči se Kuba prilagaja potrebam mlajših generacij in omogoča, da se za uro ali dve na točno določenih mestih priklopiš na splet. Za dostop do interneta boš potreboval dvoje: kartico z geslom, ki jo kupiš v posebnih prodajalnah in stane 1 CUC (za eno uro interneta), ter točko v mestu (navadno je to trg ali hotel v bolj turističnih predelih), kjer je omogočena povezava. Hitrost interneta sicer ni najboljša in pogosto se lahko zgodi, da se boš v tej uri moral vpisati vsaj 6x, ker bo povezava prekinjena. Priporočam ti, da si vse aplikacije in zemljevide na telefon naložiš že pred odhodom na pot.

4 – Casa particular ali hotel?

Glasujem za Caso! Če pa si želiš na svojem dopustu le počitka na lepih plažah, lahko vnaprej rezerviraš enega od All Inclusive hotelov, ki se nahajajo tik ob plažah. (Za ponudbo prosi naše izkušene agente, ki bodo preverili razpoložljivost sob in uredili vse potrebno za tvoje brezskrbne počitnice.)

Za večje avanturiste in svetovne popotnike bojo casas particulares boljša izbira. Gre za tip namestitve pri domačinih, ki oddajajo sobe z zasebnimi kopalnicami, hkrati pa proti doplačilu vsak dan postrežejo z okusnim zajtrkom, večerjo, operejo umazano perilo in zjutraj ob kavi z veseljem poklepetajo s tabo o življenju na Kubi. Cene hotelskih namestitev se gibljejo nekje od 45 €/noč na osebo, medtem ko boš za sobo pri lokalcih odštel med 8 in 20 €/noč, odvisno, koliko “luksuza” si boš privoščil.


Fotografirano z: Huawei Mate 10 PRO

5 – Avtobus ali rent-a-car?

Kubo bi bilo zagotovo najlepše raziskati z najetim avtomobilom, a je ta način potovanja bistveno dražji, kadar potuješ v dvoje. Najem najmanjšega vozila (economy) stane skupaj z zavarovanjem od 70 €/dan dalje. Za krajše rezervacije do 5 dni pa od 85 €/dan dalje. Rezervacijo je treba opraviti več dni vnaprej, ker je število vozil zelo omejeno in so vsa večino časa zasedena. Tudi vozovnice za avtobus je priporočljivo rezervirati vsaj dva dni vnaprej, sicer se lahko hitro zgodi, da boš ostal brez mesta in moral na pot naslednji dan ali celo dan kasneje. Za vožnjo npr. iz Trinidada do Holguina (cca 400 km) boš odštel 26 CUC. Alternativa so še “taxi collectivo”, ki ponujajo nekoliko dražje prevoze z avtomobili. Ko napolnijo vozilo, imaš garantiran odhod, vožnja je v primerjavi z busom krajša vsaj 1 uro. Razmisli, kaj ti več pomeni: udobje, cena ali čas. In če se odločiš za avtobus, imej pri sebi vedno ekstra pulover in šal, saj so Kubanci ponosni na svoje klime in se radi bahajo z njihovo zmogljivostjo. 😉

Za krajše razdalje pa si le privošči vožnjo z enim od čudovitih oldtajmerjev!

Fotografirano z: Huawei Mate 10 PRO

Te že mika raziskovanje Kube? Zate imamo ugodne letalske karte ali potovanje na Kubo, kjer boš v 15 dneh dodobra spoznal to deželo. Pokliči naše agente na 080 47 42 ali obišči eno izmed naših poslovalnic Nomago Travel v Ljubljani, Celju ali Novi Gorici.

Hasta luego!

Potovanje Kuba

od 1.377

Zapleši v ritmih salse, spoznaj pisana mesta in razišči rajske plaže.

Država Kuba
Trajanje 15 dni
Stil potovanja Klasičen
Starostna omejitev 15 +