Nomago nasveti

5 vzrokov za bolezen na potovanju – in nekaj nasvetov, kako se temu izogniti

datum objave | 23. november 2017
4323

Pri potovanjih imamo radi skoraj vse – od pakiranja do avanturističnega izgubljanja v neznanih mestih. Potem pa nas vse navdušenje mine, ko na potovanju zbolimo. Najpogosteje so to razna virusna vnetja zgornjih dihal – prehladi, boleče grlo in podobno.

Ampak, ali naj ne bi bile počitnice poživljajoče in sproščujoče? Seveda nas je zanimalo, zakaj pride do počitniških bolezni in – še pomembneje – kako se jim upreti.

1. Letališča in železniške postaje so legla virusov

Za smrkanje na počitnicah je najbolj verjeten krivec javni prevoz. Kar nekaj časa preživiš v zaprtem prostoru, obkrožen z ljudmi, tako da ni prav nič čudnega, če tudi sam kaj »stakneš«. Čeprav je v letalu zrak prefiltriran, pa morda nekdo blizu tebe kiha ali smrka in okužba z virusom je hitro tu.
Na srečo vsaj pritisk v letalski kabini ne poveča možnosti, da bi zbolel, čeprav lahko povzroči neprijeten občutek, kot da imaš zamašene sinuse.

Najboljša obramba: če potuješ v sezoni gripe (med oktobrom in aprilom na severni polobli), se priporoča cepljenje proti gripi. Med potovanjem v tujino se opremi s svojimi običajnimi zdravili za blaženje simptomov prehlada, saj jih morda tam ne moreš kupiti. Poleg tega si redno umivaj roke ali uporabljaj razkužilo za roke – javne površine so namreč prekrite z bakterijami.

2. V tujini so doma tudi tuje bolezni

Prav preprosto je podcenjevati bolezni, s katerimi se doma ne srečujemo. Malarije ali tifusa pri nas praktično ni – navadno ju v naše kraje prinesejo prav popotniki, ki so potovali v bolj eksotične kraje. Zato bodi pozoren, če se odpravljaš na rizična območja.

Najboljša obramba: vsaj nekaj mesecev pred potovanjem se pozanimaj o področju, kamor potuješ, in preveri, kakšna je najboljša preventiva. Pred nekaterimi potovanji se je priporočljivo ali celo obvezno cepiti. Največ informacij na enem mestu najdeš na povezavi http://www.zdravinapot.si/.

3. Voda iz pipe verjetno ni najboljša izbira

Voda iz pipe je ponekod lahko okužena, pitje pa lahko povzroči različne težave, vključno z drisko. Ker si tujec, boš najbrž bolj občutljiv na bakterije in viruse v vodi kot domačini – preprosto zato, ker nisi navajen na lokalne seve mikrobov.

Najboljša obramba: vnaprej se pozanimaj, če je v državi, v katero potuješ, voda pitna. Če ni, se drži vode v steklenicah. Opremi se tudi s sredstvi za rehidracijo, v potovalno lekarno pa spravi nekaj osnovnih sredstev proti driski.
Če med potovanjem vseeno zboliš, pozorno opazuj svoje simptome. Če je nekaj dni driske zoprnija, ki se ti pač zgodi na potovanju, pa so kri v blatu, visoka vročina ter popolna obnemoglost vzroki za skrb – čim prej obišči zdravnika!

voda-potovanje

4. Zaradi potovanja morda zanemariš svoj ustaljeni urnik za jemanje zdravil

Hitro se lahko zgodi, da preskočiš dnevno dozo zdravil, ko si na potovanju in dan ne poteka po ustaljenih tirnicah. Pri nekaterih zdravilih je lahko tudi minimalno odstopanje od normalnega časa jemanja hudo problematično – to še posebej velja za zdravila, ki uravnavajo tvoj imunski sistem, npr. imunosupresive.

Najboljša obramba: če jemlješ zdravila, ki jih je treba vzeti ob točno določeni uri, se posvetuj s svojim zdravnikom, če je možno zamakniti čas, ko jih jemlješ. Vsekakor pa vselej spakiraj svoja zdravila v svojo ročno prtljago, da so vedno pri tebi – tudi, če let zamuja ali se ostala prtljaga izgubi.

voda-potovanje

5. Stres in utrujenost lahko terjata svoj davek

Res je, počitnice naj bi bile sproščujoče, ampak, iskreno, kako pogosto se ti zgodi, da pred dopustom delaš še malo več, se še malo bolj preobremenjuješ in hodiš spat še malo kasneje, da bi se pripravil na odhod?
S tem preddopustnim fenomenom so se ukvarjale tudi nekatere raziskave – Ad Vingerhoets, nizozemski psiholog, domneva, da »počitniško bolezen« povzroča stres, ki spremlja priprave na potovanje in telo oslabi. Drugi dvomijo, da stres deluje na tak način, je pa možno, da zaradi stresa pozabiš na preventivno ravnanje – morda spiješ kozarec vode iz pipe ali pozabiš umiti roke, kar bi v normalnih okoliščinah vedno počel.

Najboljša obramba: če bi obstajal preprost trik za odpravljanje stresa, bi bil svet veliko lepši. Lahko pa poskrbiš, da bo na potovanju čim manj možnosti za stres: pravočasno načrtuj počitnice (ali še bolje: načrtovanje prepusti nam) in službene priprave na dopust začni dovolj zgodaj, da se lahko izogneš hitenju zadnjih nekaj dni.

stres-utrujenost-potovanje

Naj bo tvoje naslednje potovanje tudi z našo pomočjo čim bolj zdravo! In če že veš, kam bi odpotoval, potem nas pokliči na 080 47 42 ali obišči našo poslovalnico na Ajdovščini v Ljubljani.

Oddaj povpraševanje