Vodniki

6 najlepših in najbolj oddaljenih krajev na svetu

datum objave | 24. september 2020
9564

Poiskali smo šest najbolj oddaljenih in najbolj čarobnih destinacij na svetu – spektakularnih, dobro ohranjenih in še vedno nekoliko skrivnostnih.

Otok Deception, Antarktika

Zakaj je vreden obiska? Severno od Antarktike se nahaja otok, ki je tako presenetljiv, da bi ga lahko Jules Verne uporabil kot skrivnostno bazo Nautilus-a v sci-fi noveli 20.000 milj pod morjem. S svojim zaščitenim notranjim pristaniščem je otok delno potopljena kaldera aktivnega vulkana. Kljub svojemu imenu, ki pomeni »prevara«, otok že dolgo zagotavlja varen pristan jadralcem, ki se znajdejo v viharnem morju. Geotermalna voda, ki jo je tukaj moč najti, je eden redkih krajev v Antarktiki, kjer boš lahko užival v kopalkah.

Česa ne smeš zamuditi: raziskovanja ostankov postaje Hektor Whalling in največjega pokopališča na Antarktiki. Oboje je zaščiteno kot zgodovinska znamenitost Antarktike.

Kako do tja: Najprej odpotujte do Buenos Airesa, kjer boš lahko skočil na regionalno letalsko družbo ali pa izbral 50-urno vožnjo z avtobusom do Ushuaie. Če avanturo raje doživljaš kot pa jo tudi organiziraš, se obrni na nas in poskrbeli bomo za vse podrobnosti popotovanja.

Velikonočni otoki, Čile

velikonocni otoki

Zakaj so vredni obiska? Čeprav so splošno znani in obiskani, so Velikonočni otoki neverjetno majhni. Največja turistična znamenitost tukaj so velikanski Moai monoliti. Kljub skrajni geografski izoliranosti otoka, privabljajo potnike že stoletja.
Vendar pa so ikonični kipi, ki se nahajajo na tem s strani UNESCA zaščitenem otoku, le začetek. Tukaj boš lahko tudi kampiral pod polinezijskimi zvezdami, se znašel v interakciji s prebivalci najbolj oddaljenega poseljenega otoku in raziskoval naravne zaklade peš ali s kolesom.

Česa ne smeš zamuditi: jam Velikonočnih otokov – tok lave proti morju je oblikoval kanale, ki so se, ko se je lava ohladila, spremenili v jame. Te jame so uporabljali kot zavetje in kot kraje za opravljanje obredov.

Kako do tja: najprej do Santiaga, nato v Čile in še nadaljnjih šest ur letenja. Če avanturo raje doživljaš kot pa jo tudi organiziraš, se obrni na nas in poskrbeli bomo za vse podrobnosti popotovanja.

Urumqi, Kitajska

Zakaj je vreden obiska? Urumqi je postal veliko komercialno vozlišče. Mesto je doseglo izjemen rekord kot najbolj oddaljeno mesto od katerega koli morja na svetu. Od najbližje obale je namreč oddaljeno 2500 km.

Česa ne smeš zamuditi: vsekakor moraš vsaj eno noč prenočiti v yurt-u z lokalno Kazahstansko manjšino v bližnjih Tian Shan gorah. To območje nekoliko spominja na švicarske Alpe, z visoko zasneženimi gorami in turkiznimi jezeri. Čas nameni pohodništvu, jahanju, ali pa samo sprostitvi in uživanju v razgledih.

Kako do tja? Lahko bi bilo zelo daleč, a Urumqi povezujejo številni regionalni letalski prevozniki. Najprej se odpraviš do Pekinga, nato pa nadaljuj z regionalnim letalskim prevoznikom, lahko pa se odločiš za 33-urno vožnjo z vlakom. Če avanturo raje doživljaš kot pa jo tudi organiziraš, se obrni na nas in poskrbeli bomo za vse podrobnosti popotovanja.

Madagaskar

madagaskar

Zakaj je vreden obiska? Je četrti največji otok na svetu. Težko boš našel bolj divje in bolj biološko raznoliko mesto. Divje pokrajine, vaška kultura, plaže… Neskončna džungle, polna endemičnih rastlin, redke vrste ptic in ogrožene živali, bele peščene plaže otoka Madagaskar in kraške formace iz apnenca. Otok je eksplozija narave na vsakem koraku. Odrezan od afriške celine pred 165 milioni let se je Madagaskar razvijal v izolaciji, kar je vodilo v številne edinstvene in endemične vrste.

Česa ne smeš zamuditi: le tukaj boš lahko videl ogrožene lemurje, katerih 90 % se nahaja ravno na Madagaskarju.

Kako do tja: Z rednimi leti iz Pariza v Antananarivo. Če avanturo raje doživljaš kot pa jo tudi organiziraš, se obrni na nas in poskrbeli bomo za vse podrobnosti popotovanja.

Bajkalsko jezero, Rusija

Zakaj je vredno ogleda? Nahaja se v južno-osrednji Sibiriji, nedaleč od mongolske meje, obdano je z gorami, gozdovi in ​​divjimi rekami. Bajkalsko jezero je najstarejše in najgloblje sladkovodno jezero na svetu, ki vsebuje približno 20 % svetovne odmrznjene površinske sladke vode. 25 milijonov let staro jezero pa je eno izmed najbolj čistih med vsemi jezeri.

Česa ne smeš zamuditi: Območje jezera je dom več kot 2000 vrst rastlin in živali, dve tretjini od teh pa ni moč najti nikjer drugje na svetu.

Kako do tja? Tri glavne točke za dostop do Bajkalskega jezera so Irkutsk, Ulan-Ude in Slyudyanka. Medtem ko lahko do Irkutska in Ulan-Ude prideš z letalom, se večina potnikov odloči za trans-sibirsko železnico. Če avanturo raje doživljaš kot pa jo tudi organiziraš, se obrni na nas in poskrbeli bomo za vse podrobnosti popotovanja.

Arhipelag Svalbard , Norveška

svalbard

Zakaj ga je vredno obiskati? Od ledenih gora in ledenikov do številnih prosto živečih živali v regiji je Svalbard najbolje raziskovati z ladjo ali peš. Tukaj boš lahko občudoval polarne medvede, severne jelene in kolonije ptic.

Česa ne smeš zamuditi: Polarni medvedi so običajno na vrhu seznama divjih živali, ki jih moraš videti. Prav tako ne smeš zgrešiti severnega jelena in polarne lisice.

Kako do tja? Najprej odleti v Oslo, nato pa v mesto Tromso. Ker ni rednega prevoza z ladjo med Norveško celino in Svalbardom, boš morali ujeti letalo do Longyearbyen-a, največjega Svalbardskega naselja. Če avanturo raje doživljaš kot pa jo tudi organiziraš, se obrni na nas in poskrbeli bomo za vse podrobnosti popotovanja.

Letos boš te destinacije najbrž malo težko obiskal, kar pa ne pomeni, da ne moreš načrtovati novih dogodivščin. Ko si zastaviš svoj seznam želja, se oglasi v eni izmed naših agencij v Ljubljani ali Novi Gorici, oddaj povpraševanje ali nas pokliči na 080 47 42!