Tips&Tricks

6 napotkov, če se prvič odpravljaš na križarjenje

datum objave | 12. september 2019
1239

Križarjenje je potovanje, na katerem zlahka pozabiš na vsakdanje težave in se brez slabe vesti do konca sprostiš, saj je na ladji poskrbljeno tako rekoč za vse. A brez skrbi, tudi za avanturistično raziskovanje ne boš prikrajšan, saj se boš lahko vsakih nekaj dni izgubljal v uličicah drugega mesta. Popolna kombinacija udobja in dogodivščine. Se za križarjenje odločaš prvič, pa nisi povsem prepričan, na kaj vse moraš biti pozoren?

Katero kabino najeti, se udeležiti organiziranih izletov, ki jih ponujajo na ladji, ali ne? Kako je z dostopom do interneta in kakšna je »politika ležalnikov«? Pripravili smo nekaj nasvetov za novince v svetu križarjenja, pa tudi starim mačkom na tem področju morda kaj od naštetega pride prav.

krizarjenje

1. Naj cena ne bo edini kriterij izbire

Jasno, ladje so si na videz zelo podobne, tudi med ponudbami lahko potegneš precej vzporednic. A v resnici imajo ladje, tako kot hoteli, svojo osebnost. Tako so nekatere primernejše za družine z otroki, druge pa so boljša izbira za upokojence in pare brez otrok, ki si želijo mirnejšega potovanja. Če nočeš več tednov preživeti v družbi, ki ti ni ravno pisana na kožo, torej pobrskaj za tovrstnimi informacijami in sestavi seznam pozitivnih in negativnih stvari, ki bodo vplivale na tvojo končno izbiro.

2. Izberi kabino, ki ti je pisana na kožo 

Tudi pri izbiri bivalnega prostora, ki bo tvoj dom nekaj tednov, ne glej samo na ceno. Na največjih ladjah je različnih vrst kabin lahko tudi več kot 20, razlikujejo pa se glede na velikost, lokacijo in opremo. Najcenejše kabine so sicer cenovno privlačne, a gre pogosto za sobe, ki so dokaj majhne in nimajo okna, skozi katerega bi lahko ob večerih opazoval veliko modrino, kar je lahko precej klavstrofobično. Premisli, kje boš med križarjenjem preživel največ časa – želiš bivati blizu wellnessa in fitnesa? Ali pa ti je pomembno predvsem, da je bazen v neposredni bližini? Če te hitro zmoti hrup, pa poskrbi, da ne najameš sobe v bližini nočnega kluba.

jairph 1xlyzi17z2m unsplash

3. Ne označuj teritorija na ležalniku

Če si ne želiš na hitro prislužiti množice grdih pogledov, ne puščaj svoje brisače in drugih kopalnih pripomočkov na ležalniku, ko te ni ob bazenu. Predvsem ne v času plovbe, ko je ob bazenu seveda več ljudi. Če zjutraj svoje stvari odložiš, nato pa za ves dan izgineš v spa in se vrneš šele popoldne – ne bodi presenečen, če bo osebje tvoje stvari odstranilo. Če pa jih ne bo, si boš zaradi nerganja sopotnikov najverjetneje želel, da bi jih.

4. Načrtuj

Že res, da je križarjenje eden izmed brezskrbnejših oddihov, a si boš vseeno naredil uslugo, če boš na nekatere stvari mislil vnaprej. Termini za ogled filmov na palubi, za različne spa tretmaje ali pa top ekskurzije na kopno se lahko hitro zapolnijo. Da ne boš pobiral samo drobtinic, ampak si boš privoščil tisto, česar si zares želiš, pred odhodom na spletni strani preveri, koliko časa vnaprej lahko rezerviraš termine za aktivnosti, ki se jih želiš udeležiti.

križarjenj karibi

5. Omejen dostop do interneta načrtuj, 2. 

Čeprav se je dostop do interneta med plovbo v zadnjem času izboljšal, so cene za uporabo Wi-Fi povezave na ladjah lahko precej zasoljene. Vedeti moraš, da je povezava lahko nekoliko slabša med dnevi plovbe, ko več ljudi želi izkoristiti čas za ohranjanje stikov z družino in prijatelji ter brskanje po družbenih omrežjih. Za osnovno komunikacijo ne boš plačal celega premoženja, zgodba pa zna biti nekoliko drugačna, če imaš v načrtu ogled serij na Netflixu ali pogovor z domačimi prek Skypa ali FaceTima.

6. Raziskovanje brez meja

Organizirane ekskurzije na kopno so lahko dobra naložba, saj so za goste z ladij na križarjenju pripravljeni posebni paketi, med pohajkovanjem pa si lahko brez skrbi. Pogosto zmotno mišljenje o izletih z ladij je sicer, da je čas, ko je ladja v pristanišču, omejen na organizirane izlete. A v tem času si, če si želiš malo neodvisnosti, lahko povsem prost. Na ta način lahko celo prihraniš nekaj denarja, saj so izleti, ki jih rezerviraš individualno običajno cenejši od tistih, ponujenih na ladji. Tudi v tem primeru je pametno vnaprej raziskati, v katerih mestih bo ladja zasidrana in koliko časa, da lahko izlete rezerviraš dovolj časa vnaprej in si tako zagotoviš tudi ugodno ceno. Pozoren bodi le na to, da te v primeru, da se na »solo raziskovanju« nepričakovano zadržiš, ladja v pristanišču ne bo čakala.

zunanjost ladje 1

Tako, zdaj se lahko spretno izogneš morebitnim zapletom in preprosto uživaš v razvajanju, združenem z raziskovalno avanturo. Že nekaj časa razmišljaš o tem, da bi v sončnih vzhodih užival v Aziji? Potem je zate prava izbira križarjenje »Sanjski vzhod iz Singapurja«, po katerem ti bo povsem jasno, kaj je raj na zemlji, super pa je tudi zato, ker je v ceno vključen prevoz do letališča in nazaj, let in vodenje v slovenskem jeziku. Dih jemajoče fjorde in osupljivo naravo lahko opazuješ na križarjenju ob obali Aljaske. Skozi Magellanovo ožino pluješ na križarjenju ob obali Južne Amerike, na katerem te bo zagotovo navdušila bogata zgodovina, od muh pa ni niti temperament Južnoameričanov. Čisto eksotiko boš doživel na križarjenju po Karibskem otočju, kjer lahko zaplavaš v kristalno čisti vodi na Bahamih, občuduješ barvito Havano in zeleno Jamajko. Če pa se počutiš zares avanturistično, rezerviraj križarjenje okoli sveta, na katerem v 112 dnevih med drugim obiščeš Avstralijo, Japonsko in Čile.

Ne odlašaj več in stopi korak bližje svojemu sanjskemu potovanju. Obišči poslovalnico Nomago Travel ali pokliči 080 47 72.