Vodniki

7 idej za solo popotnike

datum objave | 05. maj 2020
3683

Nekoč je bilo morda videti nekoliko nenavadno, če si večerjal sam, ali pa so bili vsi turistični paketi za enega skorajda dražji, kot če bi potovala dva. A do danes so se stvari precej spremenile. Svet je precej naklonjen solo popotnikom. Če imaš voljo, se lahko sam odpraviš praktično kamorkoli. Ti je kljub temu še vedno malo nelagodno ob misli, da moraš čisto na vse misliti sam? Pripravili smo nekaj popotniških idej, zaradi katerih bodo tovrstne skrbi kar izpuhtele.

Zakaj je pomembno, da se kdaj na popotovalno dogodivščino odpraviš tudi čisto sam, ne vedno v družbi prijateljev? Ker je to čas, ko res lahko prisluhneš svojim mislim in tako bolje spoznaš sebe. Sploh zares veš, kdo si, če nikoli nisi nekaj tednov preživel predvsem sam s sabo? Preberi sedem idej za potovanje, ki bo še boljše, če se na pot odpraviš solo!

  1. Havaji svoboda na valovih 

Če si želiš izkusiti tropsko klimo ter si velik ljubitelj palm in neskončne modrine, so Havaji prava destinacija zate. Si popolno svobodo predstavljaš kot pohajkovanje brez omejitev, če bi se dalo, pa bi bil večino časa kar bos? Če želiš naravo zares občutiti, obišči Havaje. Naj te ne zavede sloves romantične destinacije, priljubljene za medene tedne. Havaji so popolni tudi za solo dogodivščine. Med tistimi, ki jih moraš doživeti, je zagotovo surfanje. Obala ob mestu Kihei na otoku Maui ima popolne valove za surfarske začetnike. Lovljenje ravnotežja, prijetna bolečina v mišicah in poln nos slane vode – za ljubitelje morja in valov ni lepšega. Havaji so super tudi, če rad skrbiš za svoje zdravje in postavo. Prehrana namreč temelji predvsem na ribah in rižu, kar pa domačini pripravijo na zares slasten način.

Hawaii - solo potovanje

  1. Islandija ujemi svoje misli

Si eden tistih, ki zares uživajo v vožnji in jim ta predstavlja kar nekakšno meditativno sprostitev? Opremi se z dobro glasbo in vžgi motor. Med potjo prisluhni svojim mislim – morda boš imel čas premisliti o svoji preteklosti in tem, česa si zares želiš v prihodnosti. Odleti na Islandijo, tam najemi avto in se odpelji po cesti, ki te iz islandskega glavnega mesta Reykjavik privede do glavnih znamenitosti. Zlati krog (angleško Golden Circle) je krožna pot, na kateri si ogleduješ osupljivo naravo, predvsem slapove in gejzirje. Med glavne postojanke sodijo nacionalni park Þingvellir, slap Gullfoss in geotermalno območje v dolini Haukadalur. Pri tem, da se na to pot odpelješ sam, je super tudi, da se ti ni treba nikomur prilagajati. Bi se rad vsako drugo uro ustavil za malico in fotografiral vsak tretji hribček? Nič lažjega, saj prav o vsem lahko odločaš sam.

Iceland - solo potovanje

  1. Maroko pojdi na kuharski tečaj 

Pravijo, da je Maroko najbolj raznolika afriška država, saj ima kombinacijo vsega – gorovja, puščave, mest in obale, kot bi bila ustvarjena za raziskovanje. Raznolika kombinacija je tudi tamkajšnja kulinarika, sej je mešanica hrane berberskega ljudstva, arabske, andaluzijske in francoske kuhinje. Poskusi nekaj novega in se odpravi v Maroko na kuharski tečaj! Za tamkajšnjo kuhinjo so značilne začimbe, ki dajo jedi močan okus, zelo radi pa imajo kruh, ki spremlja skoraj vsako jed. Poskusi nekaj drugačnega in se ob tem nauči nekaj novega. Nikoli ne veš, morda pa se v tebi skriva skriti talent maroške kuhinje.

maroko - solo potovanje

  1. Nova Zelandija najemi kombi in ustvari ultimativno pustolovščino

Dežela ob Avstraliji je super za solo potovanja, mnogi jo toplo priporočajo sploh, če se sam na pot odpravljaš prvič. Potovanje je precej enostavno zaradi številnih hotelov, koč, hostlov in kampov, v katerih lahko prenočiš – ampak če si želiš res prave pustolovščine, najemi kombi in se z njim odpelji dogodivščinam naproti. To solo potovanju da še dodatno vznemirljivost, saj imaš vse, kar potrebuješ ves čas ob sebi, navaditi pa se moraš nekoliko skromnejšega in omejenega bivanja. A kmalu spoznaš, da majhnost kombija pravzaprav ni omejevanje, ampak tisto, kar ti odpre vrata do svobode. Ustaviš se, kjer želiš, ogledaš si, kar želiš. Ješ, ko si lačen, in spiš, ko si utrujen. Najlepše se je vrniti k osnovam in enostavnosti, saj tako začneš zares ceniti tiste male stvari v življenju. Destinacija je super za ljubitelje narave, adrenalina in aktivnosti na prostem. Tam lahko uresničiš otroško željo in zaplavaš z delfini v predelu Kaikoura ali pa si na plaži vrelcev Hot Water Beach izkoplješ lasten džakuzi. Pustolovščina na kubik!

nova zelandija - solo potovanje

  1. Tajska raj za spoznavanje 

Po državi potuješ zlahka, ljudje so prijazni, hrana pa okusna. Dobitna kombinacija, torej! Pa še nakup vsakdanjih potrebščin je na Tajskem za povprečen slovenski žep izjemno poceni. Lani je to deželo obiskalo kar 35 milijonov ljudi, prav veliko število turistov pa je pravzaprav tisto, zaradi česar je Tajska zelo primerna za solo popotnike. Tako imaš namreč več možnosti, da spoznaš podobno misleče popotnike in se (končno) počutiš razumljenega!

Med izkušnje, pri katerih boš na Tajskem zagotovo lahko spletel nova prijateljstva, sodi Festival luči, kjer obiskovalci v nebo spustijo lanterne, ki pričarajo pravo svetlobno pravljico. To početje naj bi ti prineslo srečo v prihajajočem letu, prizor pa je naravnost magičen. Med popotniki dobro poznana in priljubljena je tudi Zabava ob polni luni (angleško Full Moon Party), ki na otoku Koh Pha Ngan ob elektronski glasbi vsak mesec združi tudi do 30 tisoč obiskovalcev – še ena krasna priložnost za spoznavanje ljudi, ki bodo morda na naslednjem potovanju že tvoji sopotniki!

tajska - solo potovanja

  1. Kostarika nauči se špansko

Se že nekaj časa želiš naučiti novega tujega jezika, pa ti za to nekako vedno zmanjka časa? Tudi potovanje je super priložnost za to. Ampak če potuješ s prijatelji, se z njimi seveda pogovarjaš v maternem jeziku. Če pa boš naokrog pohajkoval sam, ne boš imel druge izbire – prisiljen boš komunicirati v tujem jeziku. Čeprav te je včasih novih stvari najprej strah, se po izkušnji počutiš tako dobro, tako živo. Zato ne odlašaj. Kostarika velja za deželo, kjer sta pomembni predvsem dve stvari – kava in plaža. Tamkajšnje jezikovne šole ponujajo različne programe za različne starosti in stopnje znanja jezika. In najboljši del? Učilnica je lahko kar plaža. Sanjsko, kajne?

Kostarika - solo potovanja

  1. Toskana vespa in dobra hrana

Ti diši solo pobeg, a vseeno ne bi odšel predaleč? Posebno doživetje je Toskana, ravno prav domača, da se počutiš lagodno in ravno prav tuja, da izkusiš nekaj novega. Italija je raj za brbončice, zato je logična izbira za ljubitelje dobre hrane. Najemi vespo in razišči ljubko gričevnato pokrajino. Med priljubljenimi turističnimi aktivnostmi je tudi polet z balonom, ki ti omogoči, da si za opazovanje čudovite pokrajine in razmislek o tem, kako lepo je lahko življenje, zares vzameš čas. Lahko pa se zgodi med pohajkovanjem po Toskani zgodi, da se ti življenje popolnoma obrne na glavo – kar se je zgodilo glavni junakinji Frances v filmu Pod toskanskim soncem, ko je med potovanjem po Italiji tam kupila vilo. Če ne poskusiš, ne moreš vedeti …

toskana - solo potovanje

Na solo potovanje nikakor ne pozabi vzeti beležnice, v katero boš zapisal, kaj vse se ti je pripetilo – ali pa po trenutnem navdihu kaj narisal, spesnil ali morda celo napisal zgodbo. Potrebuješ le malo pomoči pri načrtovanju dogodivščine? Opogumi se in pokliči 080 47 72 ali se oglasi v poslovalnici Nomago Travel.

Oddaj povpraševanje