Tips&Tricks

7 lokacij, ki jih moraš obiskati na Irskem

datum objave | 29. maj 2019
2131

Irska je zaradi svoje bogate zgodovine, zanimive, razgibane pokrajine in toplih ljudi izjemno priljubljena med popotniki, ki jih ne zanimajo zgolj peščene plaže in sončenje. K temu dodaj še nekaj prizorišč iz serije Igra prestolov, pinto Guinessa in možnost srečanja irskih škratov (kaj pa, če je vse res?) – in seznam postankov se sestavlja kar sam! V nadaljevanju smo izbrali 7 krajev, ki jih nikakor ne smeš izpustiti.

1 The Dark Hedges – grofija Antrim, Severna Irska

Začnimo kar z značilnim prizorom iz serije Igra prestolov: pot obdana z nekoliko zloveščimi drevesi in meglicami – Kraljeva cesta (King’s road). Cesta poteka med krajema Armoy in Stranocum, drevesa pa so mogočne bukve. Če te serija ni povsem prepričala, boš morda bolj navdušen nad Sivo Damo (Grey Lady), ki popotuje po cesti. Za posebej strašljivo vzdušje se na pot odpravi v mraku.

Cesta je zdaj zaprta za avtomobile, saj je bilo zaradi kombinacije izjemnega povečanja prometa ter neurja poškodovanih več dreves. Teh ni bilo mogoče rešiti, vendar pa jih niso porabili za ogrevanje, ampak so iz njih nastala izrezljana vrata, na katerih so upodobljeni različni prizori iz serije. Najdeš jih v različnih pubih in lokalih po Severni Irski.

nature 2384918 640

 

2 Pristanišče Ballintoy – grofija Antrim, Severna Irska

Še malo ostajamo v Igri prestolov pa tudi v grofiji Antrim. Pristanišče Ballintoy je namreč v seriji odigrala vlogo Železnih otokov. Predlagamo, da se odpraviš tudi do Velikanove poti (Giant’s Causeway oz. Clochán an Aifir ali Clochán na bhFomhórach), znamenitih bazaltnih stebrov, ki so od Ballintoya oddaljeni le 10 minut vožnje.

giants causeway 2

 

3 Grad Castle Ward – Grofija Down, Severna Irska

Grad Castle Ward je svojo podobo posodil znamenitemu Zimišču, domovanju družine Stark. Grad je bil dom družine Ward že v 16. stoletju, trenutna stavba pa je nastala konec 18. stoletja. Lahko si le ogledaš grad ali pa se odločiš za organizirane aktivnosti, kot so lokostrelstvo, kolesarski izlet po lokacijah snemanja ali glamping v gozdu.

 

4 Dublin in okolica, Irska

Skočili smo čez mejo in zapustili prizorišča Igre prestolov. V živahnem glavnem mestu Irske ti gotovo ne bo dolgčas. Četudi si ne boš privoščil nobenega Guinnessa, si oglej vsaj Guinness Store House, kjer se boš lahko seznanil z zgodovino, sestavinami in procesom nastanka znamenitega piva. Namesto piva lahko izbereš viski in obiščeš Jameson Whisky Distillery. Če si v domovini irske glasbe, poišči še kakšen zanimiv pub z živo glasbo – priporočamo The Cobblestone ali O’Donoghues, kjer lahko vsak večer uživaš v sproščenem glasbenem vzdušju.

dublin

 

5 Moherski klifi, Grofija Clare, Irska

Iz Dublina se lahko z vlakom ali avtobusom odpraviš na nasprotno obalo do Moherskih klifov. Med vožnjo boš užival v opazovanju irske pokrajine, na cilju pa te čakajo veličastni razgledi. Odpraviš se lahko tudi na pohod po klifih, pohodna pot je dolga kar 18 kilometrov.

moherski klifi

 

6 Killarneyjski narodni park, Grofija Kerry, Irska

Killarneyski narodni park je bil prvi narodni park na Irskem. Leta 1981 je bil razglašen za Unescov biosferni rezervat. V njem biva edina čreda navadnega jelena na Irskem ter 141 vrst ptic. Skoraj četrtino območja parka obsegajo jezera Lough Leane, Muckross Lake in Upper Lake. V parku je središče za obiskovalce (Muckross House) ter tudi urejene sprehajalne in kolesarske poti. Zanimivosti v parku so še Inisfallen Island, Ladies View, samostan Muckross, polotok Muckross, Old Kenmare Road, O’Sullivan’s Cascade, Rossov grad, slap Torc …

castle 2678906 640

 

7 Cork, Grofija Cork, Irska

Cork je eden tistih krajev, ki ti jih bodo priporočili domačini. Je prijetno sproščen, a hkrati svetovljanski. V mestu najdeš zanimive umetnostne galerije in nenavadne muzeje. Poleg tega pa bo očaral tudi vse gurmane, saj se vse bolj razvija kulinarična scena. Za živahne večere pa bodo poskrbeli pubi, bari in restavracije, ki se vrstijo po ozki ulicah.

Smo te prepričali, da je Irska prava izbira za tvoje naslednje potepanje? Sedaj lahko letalski karti do Dublina osvojiš v nagradnem natečaju, ki ga pripravljamo z Air France. Sodeluj in mogoče boš prav ti brezplačno poletel na Irsko!

kv final 1