Nomago nasveti

7 mitov o potovanju z otroki, ki jih je pametno čim prej pozabiti

datum objave | 23. julij 2021
3286

Potovanj z otroki se drži kar nekaj predsodkov: porušene dnevne rutine, stresni obroki v lokalih, grdi pogledi na letalih … Čeprav si res želiš potovati, nisi prepričan, da boš kos vsemu temu? No, na srečo lahko kar nekaj mitov zavržemo – in čeprav potovanje z družino ni najbolj enostavna stvar na svetu, je s primerno pripravo mogoče prav vse.

1.Leti na dolge razdalje niso dobra ideja

Uf, ni hujšega od pomanjkanja spanja – in marsikdo si ne more predstavljati, da bi moral 10 (ali celo 24!) ur animirati malčka, ki – bodimo iskreni – mogoče ne bo želel ali mogel spati.

No, v resnici ni tako hudo: marsikaterega malčka uspava brnenje zračnega regulatorja, ko pa je otrok dovolj star, da ga je mogoče zamotiti z različnimi letenju primernimi dejavnostmi, si skoraj na konju. Pomembno je le, da se zavedaš, kaj te čaka in se primerno pripraviš.

Namig: Priporočamo, da se odločiš za nočne lete, ko bodo otroci bolj zaspani in bodo tudi luči v letalu zatemnjene. Če letiš s partnerjem, se izmenjujta, da si bo lahko vsak od vaju nekoliko odpočil, če bodo otroci vendarle prenaporni. Otroke poskusi utruditi pred odhodom na letalo in v ročno prtljago vedno spakiraj več oblačil, pleničk in prigrizkov, kot misliš, da jih boš potreboval.

2.Popotovanja z avtom so neizmerno dolgočasna

»A smo že taaaaam?« Naveličani otroci v premični konzervi in prenašanje tečnarjenja na večtisočkilometrski razdalji pač niso sanjska slika, ko razmišljamo o počitnicah. Vendar pa je z nekaj prilagoditvami mogoče prepotovati marsikatero deželo – in pri tem uživati. Majhne države in z njimi majhne razdalje so idealne za to. Pri malčkih je pametno premike načrtovati med otrokovimi dnevnimi počitki, pri večjih pa bo treba zamotiti njihovo domišljijo. Hja, tudi prigrizki ne bodo škodili. 😉

3.Starši se lahko poslovijo od noči

Zatemnjena hotelska soba, pridušen pogovor in sanje o kakšnem grižljaju večerje, medtem ko otrok zaspi ob 19h … Še en prizor, ki bo marsikoga odvrnil od potovanja z otroki.

Vendarle ni vse tako grozno. Če bodo otroci pripravljeni zadremati že popoldne, si lahko zvečer privoščite prav posebno raziskovanje kraja (marsikje je čez dan za to tako ali tako prevroče).

Če se odločiš za primerno nastanitev, boš lahko izkoristil tudi večer: prijeten balkon ali atrij ti omogoči preživljanje večera prav blizu spečega otroka. Hotel z restavracijo, trendovska terasa na strehi in dobra elektronska varuška so tvoji najboljši prijatelji, ko se odločaš za potovanje.

4.Plaža je vedno prava izbira

Vsi otroci uživajo med brskanjem po pesku, kajne? Gradnja gradov iz peska jih bo zamotila za več ur in z veseljem bodo lovili morske valove od jutra do večera.

Hja, morda pa tudi ne – pesek se zakoplje vsepovsod (ušesa, nos, celo plenička ni varna), sol je lahko zoprna, sploh če se malo popraskaš, sonce je lahko naporno … In otroci se presneto hitro naveličajo marsičesa.

Žal nikoli ne moreš predvideti, s čim boš zares ustregel svojemu otroku, zato bodi pripravljen in izberi takšno destinacijo, ki bo omogočala več različnih dejavnosti in ima dostopen transport za morebitne dnevne izlete. Namesto peščene plaže pa lahko obiščete tudi takšno s kamenčki. 😉

5.Izbirčneži ne bodo jedli ničesar

Otroci ne slovijo kot strašni gurmani, vendar pa boš hitro ugotovil, da je marsikateri pripravljen na več eksperimentiranja, ko ni na voljo njegova najljubša hrana. In prav gotovo se v vsaki kulinariki najde nekaj, kar bo prepričalo tvojega izbirčneža.

Pikanten kari verjetno ne bo najboljša izbira, medtem ko bo indijska dosa, polnjena s krompirjem ali sirom, bližje njihovemu okusu. V tropskih krajih bodo z veseljem posegli po sezonskem sadju ter svežih sokovih, marsikje pa se lahko odločiš za otroški kuharski tečaj, ki bo spodbudil zanimanje za lokalno hrano.

Nekaj namigov: S seboj seveda spakiraj nekaj domačih prigrizkov. Vpelji pravilo »poskusi vsaj en grižljaj«. Če ni druge možnosti, ima vsaka dežela kakšno preprosto jed, ki jo bo sprejel tudi najbolj izbirčen jedec. In predvsem: ne sekiraj se, če bo mali popotnik vztrajal zgolj pri kruhu, rižu ali krompirju. Življenje je prekratko za to. 😉

6.Za otroke bo prevroče ali premrzlo

Seveda nihče ne privošči svojim otrokom, da se cvrejo na žgočem soncu ali se tresejo v polarnem mrazu, vendar pa so otroci mnogo bolj prilagodljivi in odporni, kot si mislimo. Tudi ekstremni vremenski pogoji so lahko zanimiv vidik potovanj – pa naj bo to soparna vročina na Tajskem ali led in sneg Laponske. V tropskih podnebjih se rešiš tudi vsakodnevnih bojev, ko je treba malčke obleči – odličen recept za zmanjševanje stresa. 😉

Namig: V tropskih krajih bo klimatska naprava obvezna, da bodo otroci lažje spali. Za hladna podnebja pa pripravi prenosne grelce za roke in kakovostna topla oblačila.

7.Otroci in luksuzne namestitve ne grejo skupaj

Marsikateri starš se je že znašel v situaciji, ko je plačal kar precej za luksuzen hotel ali imenitno večerjo v restavraciji, nato pa je potomec podivjal in spravljal ob živce ostale goste, osebje in ne nazadnje tudi same starše. Marsikdo bo zatrdil, da otroci zato ne sodijo v takšne hotele in restavracije.

Vendarle pa je vse bolj razširjen tudi družinski luksuzni turizem – z vpeljavo varovanja otrok, posebnih otroških term ali luksuznih letovišč ter bolj intimnih butičnih hotelov, kjer je vse prilagojeno vam. Pomembno je le, da nekoliko prilagodite svojo definicijo luksuza.

To, da imaš otroke, ne pomeni, da se moraš odpovedati potovanjem. Morda jih boš le moral nekoliko prilagoditi. Po drugi strani pa je skupno odkrivanje sveta lahko še bolj izpopolnjujoče.

Če potrebuješ še kakšen nasvet ali pomoč pri organizaciji potovanja, pa se lahko vedno obrneš na nas. Pokliči nas na 080 47 42. Če pa točno veš, kam želiš odpeljati svojo družino na naslednje počitnice, pošlji povpraševanje in odgovorili ti bomo karseda hitro! 😉

Oddaj povpraševanje