NajNajNaj

7 najboljših ameriških roadtripov

datum objave | 06. maj 2019
2638

Je sploh kakšen boljši način za pravo spoznavanje ameriških prostranstev kot popotovanje z avtom? Velike razdalje je morda enostavneje premagovati z letalom, vendar pa se lahko ob cesti ustavljaš, si ogledaš še kaj, kar slučajno opaziš ob poti, in preprosto uživaš v vožnji in razgledih.

Izbrali smo nekaj najbolj prepoznavnih roadtripov po Ameriki, zato te vabimo, da se nam pridružiš. Dogodivščine te kar kličejo!

7-najboljsih-ameriskih-roadtripov-zda-3

1. Jugozahod

Tole je eno najbolj priljubljenih roadtripov. Če začneš v Las Vegasu in se mimo Hooverjevega jeza, jezera Mead, narodnega parka Zion, kanjona Anteloe, rezervata Navajev, jezera Powel ter Obarvane puščave (Painted Desert) odpraviš do Južnega roba Velikega kanjona, se pripravi na pravo barvno doživetje Arizone in Utaha.

Kje se ustaviti? Ah, kako se odločiti, kje začeti? Predlagamo, da se ustaviš v Springdalu v Utahu, ob parku Zion in se odpraviš na poldnevni vodeni ogled parka. Obvezno si rezerviraj čas za vožnjo po jezeru Powel in nekaj fotografij neverjetnega kanjona Antelope.

7-najboljsih-ameriskih-roadtripov-zda-obarvana-puscava

2. Čezmorska avtocesta (Overseas Highway) od Miamija do Key Westa

Med Miamijem in Key Westom vodi okrog 200-kilometrska avtocesta, ki so ji nadeli slikovito ime: Čezmorska (Overseas). Vodi namreč čez otočje Miami Keys, zato se boš gotovo želel pogosto ustaviti in si ob poti vzeti čas za piknik, plavanje, fotografiranje, vožnjo s kajakom … Vožnja čez 7-Mile Bridge, dobrih 10 km dolg ozek most, je še posebej zanimivo doživetje. Za celotno vožnjo potrebuješ kakšne štiri ure.

Kje se ustaviti? Ustavi se v Tavernierju, kjer se lahko odpraviš do koralnega grebena Conch, zaščitenega območja, ki je tudi priljubljena potapljaška lokacija (za potapljanje na tem območju veljajo posebna pravila). Odpravi se na snorkljanje in si oglej tropske ribe in korale.

3. Pacifiška avtocesta (Pacific Coast Highway – PCH): od San Francisca do Los Angelesa

Pacifiška avtocesta je kakšnih 200 km dolg odsek avtoceste, ki poteka ob obali osrednje Kalifornije, in je ena najbolj razglednih ameriških avtocest. Začneš v San Franciscu in potuješ skozi očarljiva obalna mesta, kot sta Monterey in Carmel-by-the-Sea.

Kje se ustaviti? Vsekakor v Big Suru, kjer preprosto moraš fotografirati most Bixby, enega najvišjih betonskih mostov na svetu. Dobra 2 kilometra južneje se ustavi na svilenih peščinah Pfeiffer Beach v parku Point Sur State.

7-najboljsih-ameriskih-roadtripov-zda-2

4. Route 66: iz St. Louisa v Misuriju do Amarilla v Teksasu

Poznaš še kakšno cesto, ki je navdihnila toliko klasičnih rokovskih komadov, zgodb, pesmi kot slavna cesta Route 66? Nič čudnega: ta 3500 km dolga cesta je pač ena prvih avtocest v Ameriki. Poteka med Čikagom in Kalifornijo in je vsekakor nekoliko nostalgična, malce samotna in ponuja veliko zanimivih postankov.

Kje se ustaviti? Nikakor ne smeš izpustiti jam Meramec, dobrih 7 km dolgega sistema jam na področju Ozarks pri Misuriju. Nekoč so jih kot zatočišče uporabljali Indijanci, kasneje pa naj bi jih uporabljal zloglasni Jesse James.

5. Blue Ridge Parkway: The Great Smoky Mountains

Blue Ridge Parkway je najdaljši ameriški park, saj je dolg več kot 750 km in se razteza čez kar 29 okrožij v Virginiji in Severni Karolini. Slikovito cesto obdajajo mehke zelene doline, ki se spuščajo z gorovja Blue Ridge Mountains. Cesta je zjutraj ali ob sončnem zahodu zelo zamegljena, zato priporočamo previdno vožnjo.

Kje se ustaviti? V Dollywoodu pri Pigeon Forgeu. Sploh ne sprašuj, zakaj, samo pojdi.

7-najboljsih-ameriskih-roadtripov-zda-5

6. Ob reki: iz Memphisa do New Orleansa

Great River Road je cesta, ki je dolga več kot 3300 km in vodi skozi 10 držav. Poteka vzdolž reke Misisipi. Pot med Memphisom in New Orleansom je dolga le nekaj več kot 700 km, popeljala pa te bo mimo plantaž ameriškega juga, zloglasnega kraja Crossroads in neskončnih obcestnih lokalov z žarom.

Kje se ustaviti? Če te zanima zgodovina, se vsekakor ustavi v Vicksburgu in obišči Vicksburg National Military Park. Tu je bila prvič ustekleničena Coca-Cola, kar je ovekovečeno v muzeju Biedenharn Coca-Cola Museum.

7-najboljsih-ameriskih-roadtripov-zda-1

7. Oregonska obala

Ob obali Washingtona do kalifornijskih narodnih parkov Redwoods te bo cesta Oregon’s Highway 101 navduševala z razgledi. Od peščene obale Cannon Beacha do veličastnih parkov ob poti (z zanimivimi imeni – npr. Devils Punchbowl in Cape Perpetua). Vsak postanek bo zanimiv, vožnje pa kar ne boš želel zaključiti.

Kje se ustaviti? No, nikakor ne moreš izpustiti znamenitega Haystack Rocka, ki je bil upodobljen že v kopici filmov. 72-metrska skalna formacija te bo že od daleč vabila v Cannon Beach.

 

No, na kateri konec se boš odpravil? Če potrebuješ letalsko vozovnico, rezervacijo avtomobila in še kakšen nasvet pri načrtovanju poti, se oglasi v naših poslovalnicah Nomago Travel ali pokliči 080 47 42.

Pošlji povpraševanje