Nomago nasveti

7 najboljših surfarskih destinacij v letu 2021

datum objave | 10. maj 2021
6332

Si že pripravljen na kakšno novo pustolovščino? Si se morda odločil še letos naučiti surfati? Ali pa bi rad le doživel katero od najboljših surfarskih lokacij na svetu? Mogoče pa potrebuješ navdih za naslednje počitnice?

Ker so aktivni dopusti vse bolj priljubljeni, smo prepričani, da bo katera od surfarskih destinacij, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju, idealna zate.

1. Portugalska

Portugalska se lahko pohvali z nekaterimi najboljšimi surfarskimi plažami v Evropi. Je ena najtoplejših evropskih držav, in če h kontinentalni Portugalski prištejemo še Madeiro in Azore, jo obdaja skoraj 1.800 km obale. Na Portugalskem najdeš valove za vsakogar. V poletnem obdobju (med junijem in septembrom) bodo valovi primerni za začetnike in tudi za kajtanje. Med oktobrom in aprilom pa bodo tu veliki valovi, primerni za izkušene surfarje. Portugalska je primerna za surfanje skozi vse leto, žal pa je voda skoraj povsod mrzla in boš potreboval neoprensko obleko.

Za začetnike in srednje izkušene surfarje priporočamo Ericeiro, Lagos, Cascais in legendarni Peniche.

2. Španija

Iberski polotok ima prijetno podnebje, zato je vreme toplo in prijetno skozi vse leto ter pozimi suho. V Španiji bo najboljša izbira za surfanje atlantska obala.

Surfaš lahko vse leto – poleti bodo valovi bolj primerni za začetnike, najboljši pogoji za surfanje pa so med septembrom in aprilom, ko ocean postane bolj nemiren.

Po svojih močnih vetrovih slovi Andaluzija na jugu Španije (najbolj znana surfarska kraja sta Tarifa in Cadiz). Tu se bodo odlično počutili jadralni deskarji in kajtarji. Najboljši vetrovi bodo med majem in oktobrom.

3. Kostarika

Kostarika je s svojimi odličnimi valovi, izjemno kulinariko in prijetnimi temperaturami vode (30 °C skozi vse leto) ena najboljših začetniških destinacij. Obe obali se ponašata z odličnimi točkami za surfanje, tu je tudi veliko surfarskih šol, dodatna prednost pa je, da ni tako množično obiskana.

Na karibski obali je glavna sezona med decembrom in marcem, medtem ko so na pacifiški obali najboljši pogoji med majem in novembrom. Severni del pacifiške obale je najbolj obljuden, centralna pacifiška obala je najlažje dostopna surfarska destinacija v Kostariki, južni del pacifiške obale pa je pravi tropski raj.

4. Nikaragva

Veliki valovi, odlične plaže, malo ljudi, sproščeno vzdušje, okusna hrana – Nikaragva je vse, kar si lahko želiš, ko se odpraviš surfat.

Več kot 300 sončnih dni in ugodne vetrovne razmere pomenijo, da lahko tu surfaš vse leto, medtem ko so res idealne razmere med majem in novembrom.

San Juan del Sur je najbolj priljubljeno surfarsko mesto v Nikaragvi – marsikaj se dogaja tudi severno in južno od mesta. Najbolj znane so Playa Remanzo, Playa Hermosa in Playa Maderas, kjer najdeš surfarske šole in valove, ki bodo prepričali tako začetnike kot tudi prekaljene surfarje.

5. Bali, Indonezija

Indonezija se lahko pohvali z več kot 50.000 km obale, zato je razumljivo, da slovi kot azijska prestolnica surfanja. Bali je s tisoči templjev, jogijskimi centri in odlično turistično infrastrukturo seveda najpomembnejša indonezijska točka. Tu bo prav vsak surfar našel obalo zase – od peščenih plitvin za začetnike do divjih valov, ki se jih bodo lotili le tisti z veliko izkušnjami.

Na Baliju je več kot 100 deskarskih točk in vsaka je nekaj posebnega. Vseeno jih lahko nekaj izpostavimo. Za začetnike bodo primerne lokacije Kuta Beach, Canggu, Dreamland in Medewi. Če imaš več izkušenj, pa preveri Padang Padang, Uluwatu, Bingin in Impossibles.

Najboljši čas za surfanje je med majem in septembrom, v suhem obdobju. Voda je vse leto topla (27–29 °C). V deževnem obdobju (od novembra do marca) je možno surfati na vzhodni obali in na Nusa Lembognanu.

6. Maroko

Maroko je odlična zimska surfarska destinacija, še posebej priljubljena med Evropejci. Začetniki bodo v okolici Taghazouta, Agadirja, Dakhle in Tamraghta našli odlične točke zase, če pa si že zelo izkušen surfar, lahko svoje sposobnosti preizkusiš na valovih pri Anchor Pointu, Killer Pointu, Essaouiri, Safi in Boilers.

Pozimi se temperatura vode giblje okrog 18 °C. Če si ljubitelj zimskih športov, pa te bo razveselilo dejstvo, da se lahko s surfanja odpraviš tudi na smučišče – vse v enem dnevu.

7. Zanzibar

Surfanje najbrž ni prva stvar, ki ti pride na misel ob omembi Zanzibarja. Čeprav res ni najbolj znana surfarska lokacija, pa ima kar nekaj surfarskih in kajtarskih točk.

Surfanje je v Zanzibarju zaenkrat še manj razširjeno, tako da je čisto možno, da boš na kakšni lokaciji prvi preizkusil valove. Za najbolj točne napotke glede lokacij se obrni na lokalne vodiče, nekaj točk pa vsekakor najdeš v okolici severnega in južnega grebena, na obali otoka Bongoyo ter v Oyster Bayu.

Kajtanje je veliko bolj razširjeno, zato na jugovzhodni obali najdeš veliko kajtarskih točk, najboljše pogoje nudijo Paje, Dongwe in Jambiani.

Najboljši obdobji za kajtanje sta od sredine decembra do februarja ter od maja do oktobra, najboljše obdobje za surfanje pa sovpada z vetrovnim obdobjem.

No, zdaj se moraš le še odločiti, kam se boš odpravil – organizacijo potovanja pa lahko prepustiš nam. Pokliči nas na 080 47 42 ali se oglasi v naši poslovalnici na Ajdovščini in kmalu boš stal na surfarski deski!

Oddaj povpraševanje