NajNajNaj

7 najboljših trekingov na svetu

datum objave | 24. september 2020
13445

Ni prav veliko športov, za katere imamo opremo vedno s seboj, zato je hoja vse bolj priljubljena. Ker te lahko noge popeljejo še marsikam drugam kot le po stopnicah letala, te tokrat vabimo na nekaj najboljših trekingov na svetu.

Hoja, pohodništvo, treking niso le dobre športne aktivnosti, ampak ti ponujajo še kopico izjemnih izkušenj: čudovite razglede, spoznavanje živalskega sveta, srečevanje domačinov in – bodimo iskreni, tudi to je pomembno – nihče ne bo gledal postrani, ko si zvečer privoščiš »repete« lokalnih specialitet.

Si za aktivne počitnice? Ja, prosim!

treking

Za začetek se pripravi na treking

Le malo trekingov je primernih za tiste brez vsakršne kondicije. To ne pomeni, da se moraš za vse pohode na našem seznamu pripravljati več mesecev, ne bo pa škodilo, če se prej vsaj nekajkrat povzpneš na lokalni hrib. In čeprav imamo osnovno opremo za hojo res vedno pri sebi, se vseeno opremi s kakovostnimi čevlji, pohodnimi palicami, morda tudi ustrezno zimsko opremo, če se odpraviš v bolj hladno podnebje. Na večini pohodov hodiš po več ur dnevno, kar je naporno, četudi teren sam po sebi ni zahteven.

Preveri najboljše termine, morebitna dovoljenja, ki jih potrebuješ, zahtevnost poti … In že si na poti.

Kam se odpraviti?

Če bi rad srečal zanimive divje živali, se ni treba povzpeti na visoke vrhove – pohodni safari po Afriki (recimo po Krugerjevem parku) bo odlična priložnost za lov na velikih pet. Če bi se rad sprehodil skozi zgodovino, bosta perujska Inkovska pot do Machu Picchuja in pohod skozi Jordanijo do prelepega rožnatega mesta Petra prava zate. Če te ob poti najbolj razveseli srečevanje domačinov, bo treking ob vznožju Himalaje ali po severnem Vietnamu odlična izbira. Ah, ne pozabi niti na Alpe – ker si slovenske gotovo že spoznal, so zdaj na vrsti avstrijske, švicarske in francoske. In če si želiš osvajanja visokih vrhov, pa nisi izkušen plezalec? Kilimandžaro v Tanzaniji, Toubkal v Maroku in Aconcagua v Argentini se ponašajo z impresivno višino, ki je dostopna brez plezanja.

7 najboljših pohodov in trekingov na svetu

1. Milford Track, Nova Zelandija (4 dni)

Po znameniti poti skozi narodni park Fiordland do fjorda Milford Sound te bodo spremljale udobne koče, ki pa jih je treba rezervirati vnaprej.

Najboljši čas za pohod: Sezona Great Walks traja okvirno od novembra do aprila. Izven tega obdobja je pohod primeren le za zelo izkušene pohodnike, možni so plazovi in poplave, zaprti so nekateri mostovi.

Milford Track Nova Zelandija treking

2. Anapurna, Nepal (približno 3 tedni)

Treking okrog enega najbolj fascinantnih vrhov Himalaje je res izjemno doživetje. Na poti se boš srečal z očarljivimi domačini ter obiskal prijetne čajnice, osvojil nekaj vrhov in venomer pogledoval k še višjim goram. Za celoten krog potrebuješ dva do tri tedne (odvisno tudi od prevozov med nekaterimi točkami poti), obstajajo pa tudi krajše različice poti.

Najboljši čas za pohod: Najprimernejši meseci za pohod so oktober in november ter od sredine marca do sredine aprila, absolutno pa se izogni monsunskemu obdobju, saj je takrat velika nevarnost plazov ter poplav.

Anapurna Nepal Treking

3. Inkovska pot, Peru (4 dni)

Odpravi se po zahtevni zgodovinski poti Inkov in pohod zaključi z jutranjim razgledom na Macchu Picchu skozi Sončna vrata. Domačini verjamejo, da boš težave z višinsko boleznijo najlažje premagoval s pitjem čaja mate iz koke. Ne pozabi pravočasno pridobiti dovoljenja za pot!

Najboljši čas za pohod: Izogni se deževnemu obdobju od novembra do aprila (del januarja in februarja je pot zaprta zaradi vzdrževanja), poznavalci pa priporočajo pohod v maju ali oktobru, ko je pot najmanj obljudena.

inkovska pot

4. Kilimandžaro, Tanzanija (5 dni)

Najvišji vrh Afrike je tudi eden najzahtevnejših afriških izzivov. Vendar opazovanje sončnega vzhoda s strehe Afrike poplača ves napor. Na vrh se lahko povzpneš po več različnih poteh – na eni bo več možnosti za opazovanje divjih živali, na drugi se lahko ustaviš v kateri od koč, nekatere so daljše … Izberi tisto, ki bo najbolj primerna zate.

Najboljši čas za pohod: Najboljši obdobji za vzpon sta od januarja do marca (hladnejše obdobje, na vrhu bo morda sneg) ter od junija do oktobra. Odsvetujemo deževno obdobje (april–maj in sredina novembra do sredine decembra).

kilimandzaro

5. Camino de Santiago, Španija (2 tedna, odvisno od izbrane poti)

Pridruži se množici romarjev na popotovanju po Jakobovi poti. Obstaja več različic poti – francoska (najbolj popularna), portugalska, srebrna. Večina se jih zaključi v srednjeveškem Santiagu de Compostela – ena pa se tu začne: Camino de Fisterra te popelje na »konec sveta«.

Najboljši čas za pohod: Najboljši meseci so april, maj, junij in september, ko je velika verjetnost toplega in suhega, a ne prevročega vremena.

Camino de Santiago

6. Toubkal in M’goun, Maroko (2 tedna)

Toubkal je najvišji vrh severne Afrike in seveda že zato odlična izbira za vzpon, priporočamo pa tudi pohod po M’Gounu, ki je resda nižji, a te nagradi z razgibano pokrajino, terasastimi dolinami in prepišnimi planotami.

Najboljši čas za pohod: Najboljši meseci so april, maj ter september in oktober, ko na vrhovih ni več snega, hkrati pa temperature na poti niso previsoke.

tobukal

7. GR20, Korzika, Francija (10–16 dni)

GR20 je ena najboljših evropskih pohodnih poti. Dolga je kar 180 kilometrov in vodi od severa proti jugu Korzike. Dobro označena pot je sestavljena iz dveh delov, tako da se lahko odpraviš le na polovico poti – južni del naj bi bil nekoliko lažji od severnega (je pa nižji in te zato tam poleti čakajo višje temperature). Ob poti boš lahko občudoval izjemne razglede na okoliške gore, ledeniška jezera in prekrasno naravo. Če se odpraviš na organiziran treking, bodo za tvojo prtljago poskrbeli organizatorji. Ob poti se lahko ustavljaš v gorskih zavetiščih.

Najboljši čas za pohod: Najboljši čas za pohod sta pozni junij in zgodnji september. V juliju in avgustu bo pot veliko bolj obiskana.

GR20 Korzika Treking

Te že srbijo pete? Kam se boš odpravil tokrat? Poišči svoje pohodne čevlje in nas obišči v naši poslovalnici ali pokliči na 080 47 42 – z veseljem ti bomo pripravili ponudbo.

Oddaj povpraševanje

Želiš ostati v stiku z našimi novostmi in drugimi obvestili? Vpiši svoj e-naslov in enkrat do dvakrat na mesec te bodo v tvojem nabiralniku čakale informacije o zanimivih in ugodnih potovanjih.

izberi si novice zase