Nomago nasveti

7 razlogov, zakaj obiskati Provanso

datum objave | 10. maj 2023
764

Regija na jugovzhodu Francije je ena izmed najlepših francoskih destinacij, ki je najbolj poznana po poljih sivke, vinih in očarljivih mestih. Slikovita pokrajina s tipičnim mediteranskim podnebjem sigurno ostane v spominu vsakemu obiskovalcu. Če se opravljaš tja ali pa želiš raziskati ta košček pod soncem, si preberi sedem stvari po katerih je Provansa znana.

 

1. Polja sivke

Vonj sivke in pogled na prostrana polja, odeta v vijolične barve, je nepozabna izkušnja, ki je ne smeš zamuditi. Tako, da si obvezno rezerviraj čas za eno od najbolj edinstvenih doživetij v Provansi.

Mlada ženska si ogleduje polje sivke v Provansi

2. Slikovite vasice na vrhu hriba

Vzemi si čas za raziskovanje čudovitih vasic in mest. Provansa je namreč znana po slikovitih vasicah na vrhu hriba in veljajo za ene od najlepših v Franciji. Posebnost teh malih vasic so tržnice na prostem, kjer najdete čudovito sadje in zelenjavo, francoski kruh in številne lokalne kulinarične dobrote.  

Ena od najbolj znanih vasic je vasica Gordes, ki je znana po svojih tlakovanih, ozkih uličicah, starodavnem gradu in čudovitih razgledih. Čudovita je tudi vasica Roussillon z barvitimi rdečimi domovi in bujnimi borovci.

Namig: Za bolj pristno izkušnjo se pomešajte se med domačine, poskusite njihove dobrote in uživajte v čarobnosti trenutka. 

gordes provence france spring
Pogled na vasico Gordes v Franciji

3. Degustacija vin

Provansa je znana po izjemnih vinih in je najstarejša regija v Franciji, v kateri izdelujejo vina, saj to počnejo že več kot 2600 let. Udeležiš se lahko degustacij različnih vin ali izletov, kjer boš spoznal vse o različnih vrstah. Ena od posebnosti, ki jo moraš poskusiti je rosé vino Camargue, ki raste v pesku!  
 

wine lavender field selective focus 1

 

4. Nacionalni park Camarague 

Provansa je znana tudi po svoji čudoviti pokrajini: rečne doline, lepa obala in slikovite vasice. Pripravi se, da boš tu posnel/-a veliko fotografij, ki jih boš z veseljem delila na svojem instagram profiilu.

Nacionalni park Camargue leži v delti teke Rone in je dom impresivnim divjim živalim. Park je znan po divjih močvirjih, flamingih in divjih belih konjih.
 

white horses in camargue france
Divji konji v teku v nacionalnem parku Camargue

5. Slavni umetniki 

Zaradi svoje slikovitosti, pokrajine in barv je bila Provansa navdih številnim slavnim umetnikom, ki so tu ustvarjali: Vincent Van Gogh, Paul Cezanne in Pablo Picasso, so le ena od teh imen. 

Namig: Sprehodi se po mestu Arles, kjer je Van Gogh ustvaril več kot 200 svojih del, tudi znamenite “Sončnice”. Doživi lepoto te pokrajine skozi oči slavnega umetnika.

cafe van gogh arles francija

6. Romantična francoska mesta 

Marseille, drugo največje mesto Francije, je odlična priložnost za izkusiti avtentično Francijo. Staro pristanišče je največje pristanišče Francije in obenem tudi simbol obmorskega mesta ob Azurni obali. Znamenitost vredna obiska je Notre Dame de la Garde, katoliška bazilika, ki je domačinom znana kot la Bonne Mere in se nahaja na hribu s pogledom na mesto in morje.  

Namig: Če nameravaš v mestu preživeti več dni, ti priporočamo Marseille City Pass, ki so veljavne za od enega do treh dni in omogočajo neomejen dostop javnega transporta.  

Avignon je zgodovinsko mesto, ki je bilo nekoč papeška prestolnica. Ravno Papeževa palača je stavba, ki je najbolj znana v Avignonu. Stavba, ki je grajena v značilnem gotskem stilu, je danes zaščitena pod Unescovo dediščino in predstavlja eno najbolj znanih atrakcij v Franciji. Avignonski most je zgrajen le do polovice, a je umeščen v Unescov seznam kulturne dediščine. Sprehodi se po starem delu mesta in se skušaj uživeti v srednjevaški čas, ko so se tu sprehajali vitezi. 

Namig: Ogled Avignonskega mostu in mesta z druge perspektive omogoča vožnja po reki 

Aix en Provence je nekdanja prestolnica regije in eno od najstarejših letovišč na Azurni obali. Čez celotno mesto se nahajajo fontane v različnih oblikah in velikostih, pravzaprav jih je toliko, da mesto poimenujejo tudi mesto tisočerih fontan. Raziščeš lahko mestno središče, kjer obiščeš Aix Katedralo (Cathedral Saint Sauveur).  

Namig: Za raziskovanje mesta lahko uporabiš turistični vlakec, ki te v 45 minutni vožnji popelje do glavnih znamenitosti, zraven pa poslušaš posneto razlago, kjer lahko izveš veliko o dediščini kraja. 

old bridge and cathedral in beziers france

7. Občutek umirjenosti in zadovoljstva

Provansa je res nekaj posebnega saj tukaj si res lahko nahraniš dušo na najboljši način, se prepustiš tišini in miru. Zjutraj si privoščiš “cafe au lait” na enem od glavnih trgov majhne vasice, poslušaš domačine s tistim romantičnim francoskim naglasom, vohaš čudovite vonjave iz bližnje pekarne in preprosto uživaš.

 

old french village houses

Kdaj je najboljši čas za obisk?

Provansa je odlična ideja za spomladanski oddih ali poletni dopust. Če si želiš ogledati čudovita cvetoča polja sivke od blizu, so za to potrebni poletni meseci. Zaradi tega je takrat tudi največ obiska in gneče.  

A brez skrbi, dežela skriva mnogo drugih znamenitosti in zanimivosti, ki so vredne obiska. Če si želiš spoznati deželo in se izogniti gneči, ti za obisk raje priporočamo pomladanski ali jesenski čas. Z več kot 300 sončnimi dnevi v letu in prijetnimi temperaturami je obisk te regije tudi takrat naravnost odličen.  

Pridi z nami, 24. 6. 2023 in bomo skupaj odkrivali lepote Provanse.