NajNajNaj

8 najlepših botaničnih vrtov na svetu

datum objave | 15. marec 2021
6389

Čeprav nisi najbolj talentiran vrtnar na svetu (vseeno upamo, da si se spomnil nekomu naročiti redno zalivanje rož med svojo odsotnostjo), te bo na potovanju obisk botaničnega vrta gotovo prevzel. Botanični vrtovi so s svojim zelenjem čudovita priložnost za umik od hrupnih ulic in ogledovanja mestnih znamenitosti.

Sestavili smo seznam tistih botaničnih vrtov, ki jih ne gre izpustiti, če boš v bližini.

1. Kraljevi botanični vrt Kew, London, Združeno kraljestvo

Vrtovi Kew hranijo največjo zbirko živih rastlin na svetu. Obišči toplo poslopje Temperate House, ki je največji viktorijanski rastlinjak na svetu. V Bonsai House si lahko ogledaš drevesa, stara 150 let. Razišči več kot 130 hektarov urejene krajine z visečimi potmi med vrhovi dreves in rastlinjaki ter oranžerijo, ki se nahaja v stavbi iz 18. stoletja. Kew je odprt vse leto – poleti si lahko ogledaš filmsko predstavo na prostem ali obiščeš koncert, v božičnem času pa se skozi razsvetljene vrtove vije praznična pot.

2. Botanični vrt v Riu de Janeiru, Brazilija

Botanični vrt v Riu de Janeiru je s svojimi vodnjaki, ki jih obrašča mah, predeli, poraščenimi z deževnim gozdom, ter ribniki, prekritimi z lokvanji, pravo tropsko zatočišče. Ustanovljen je bil leta 1808, v njem pa najdeš kar 6500 vrst eksotičnih rastlin (od tega kar 600 orhidej), tropske metulje, 20 vrst kolibrijev in opice. Nahaja se ob vznožju gore Corcovado, na kateri stoji slavni kip Kristusa Odrešenika.

3. Botanični vrt München-Nymphenburg, München, Nemčija

Münchenski botanični vrt obsega več kot 20 hektarov in se nahaja v predmestju Nymphenburg. Je eden najpomembnejših botaničnih vrtov na svetu. Letno ga obišče kar 350000 obiskovalcev. V njem domuje približno 16000 rastlin. V 15 rastlinjakih boš lahko občudoval tropski gozd, orhideje, kaktuse, puščavske, vodne in mesojede rastline ter tudi kulturne rastline.

4. Brooklynski botanični vrt, New York, Združene države Amerike

V znani newyorški industrijski soseski Brooklyn te bo morda presenetil eden najboljših botaničnih vrtov na svetu. Na 21 hektarih se razteza hortikulturna pravljica. Oglej si tisoče vrtnic in se potopi v njihov omamni vonj v Cranford Rose Garden, obišči japonski vrt, ki je prava paša za oči, in Steinhardt Conservatory, kjer se nahaja več paviljonov z različnimi klimatskimi pogoji, ter umetnostno galerijo.

5. Čikaški botanični vrt, Združene države Amerike

Čikaški botanični vrt se razteza na devetih otokih v Cook County Forest Preserves. Razdeljen je v 27 vrtov (npr. otroški vrt, kjer se bodo otroci lahko srečali z vrtnarjenjem, prerija, vrt vrtnic, vrt dediščine, posvečen Carlu Linnaeusu, ipd.) in obsega kar 155 hektarov zelenih površin. Ko boš tam, obvezno obišči japonski vrt, ki se razprostira čez tri ločene otoke. Tu najdeš zbirko 185 različnih primerkov bonsajev.

6. Narodni botanični vrt Kirstenbosch, Cape Town, Južnoafriška republika

Južnoafriška republika je znana po svojih poljanah divjega cvetja – seveda je razumljivo, da te zato vabimo občudovat naravne lepote okolice Cape Towna. Za zanimivo ozadje poskrbi ploščata Mizasta gora, ti pa lahko raziščeš več kot 7000 avtohtonih vrst, ki jih ohranjajo v botaničnem vrtu Kirstenbosch. Tu najdeš grmičevje rooibos (fynbos) in drevesa kafrovce, ki se spomladi odenejo v živahne cvetove, obiščeš pa lahko še vrt vonjav, vrt skulptur, vrt uporabnih rastlin … Med novembrom in aprilom boš imel ob nedeljah tudi priložnost poslušati koncert ob sončnem zahodu.

7. Singapurski botanični vrt, Singapur

Tudi singapurski botanični vrt je eden najbolj zanimivih botaničnih vrtov te vrste. V njem si lahko ogledaš 20000 orhidej, razdeljenih v barvna območja, očarljiva jezera, divje opice, želve, evolucijski vrt in obsežna območja deževnega gozda. Vrt je bil ustanovljen leta 1859, pred kratkim pa ga je UNESCO razglasil za območje svetovne dediščine. Obsežnih 74 hektarov botaničnega vrta se nahaja v zgodovinskem delu mesta, zato si privošči kakšen dan za občudovanje tropske flore in favne.

8. Montrealski botanični vrt, Kanada

Še enega od najboljših botaničnih vrtov na svetu ti moramo predstaviti – montrealski botanični vrt obsega 75 hektarov tematskih vrtov in rastlinjakov. Ogledaš si lahko 10 razstavnih rastlinjakov, več kot 30 vrtov z barvami in vonji z vsega sveta ter več kot 22000 vrst in podvrst rastlin. Privošči si umik od mestnega vrveža in se sprehodi skozi japonski zen vrt z mnogimi bonsaji ter razišči načela jina in janga kitajskega vrta, ki je urejen po načrtih dinastije Ming iz 14. do 16. stoletja

Res, včasih se moraš celo na potovanjih nekoliko umakniti od mestnega betona in botanični vrtovi so lahko čudovit kraj za sprostitev.