Vodniki

8 razlogov, zakaj obiskati Bolgarijo

datum objave | 14. oktober 2020
12368

Marsikdo je že slišal za smučarsko središče Bansko in seveda za letovišča na obali Črnega morja, ampak Bolgarija je še mnogo več kot le to.

Izbrali smo osem razlogov, zakaj se čim prej odpravi v Bolgarijo, seveda pa boš kakšnega odkril tudi sam.

1. Narava

Če si ljubitelj narave, si na pravem mestu. Obišči bolgarska sedmera jezera: Rilska jezera te bodo osupnila. So tudi mnogo bolj dostopna kot slovenska – na planoto, kjer se nahajajo, se lahko povzpneš z udobno žičnico. Osvojiš lahko tudi vrh Balkana – Musala je s svojimi 2925 metri dokaj enostavno dosegljiva gora (pohod bo sicer dolg, a nezahteven, skrajšaš ga lahko z žičnico ali pa prespiš v eni od koč na poti). Če nimaš časa za potepanje, pa lahko skočiš na dvatisočak Vitošo, ki se dviga nad Sofijo.

aleksandra a 61ilua7pgn8 unsplash

2. Kultura

Bolgarsko zgodovino so zaznamovali nenehni pretresi in menjavanja oblasti. To se odraža v kulturi, arhitekturi, verski strpnosti (v Sofiji so tako na enem trgu pravoslavna ter katoliška cerkev, sinagoga in mošeja). Bolgarijo sta močno zaznamovala tudi Ciril in Metod (namig: celo najbolj turistične informacije boš včasih našel zgolj v cirilici, zato ne bo škodilo, če pred odhodom malo povadiš).

Treba pa je priznati, da s kulturno dediščino ne delajo ravno najbolje – tako se boš v Plovdivu spotaknil ob ostanke rimskega amfiteatra, za katere niso bili prepričani, kam točno sodijo, delček sofijskega amfiteatra si lahko ogledaš v pritličju enega od hotelov, kar nekaj rekonstrukcij je opravljenih z levo roko … No, morda tudi to doda nekaj čara. 🙂
Priporočamo še obisk srednjeveškega samostana v gorovju Rila (pozor, Rilskih jezer si od tod ne moreš ogledati).

3. Eno najstarejših neprekinjeno naseljenih mest

Plovdiv je neprekinjeno naseljen že vsaj od 6. tisočletja pred našim štetjem, kar ti gotovo pove, da je zanimivo mesto. Oglej si mestne griče (bilo jih je 7, kot v Rimu, a so z enim od njih tlakovali mestne ulice, kot bi naredilo vsako pametno mesto ;)), rimske ostaline (med njimi tudi prekrasen in lepo rekonstruiran amfiteater, kjer še vedno potekajo prireditve), spomenik mestnemu posebnežu, ki te bo vedno poslušal, in še marsikaj. Ker se bo treba tudi nekoliko povzpeti, obuj udobne čevlje.

Nato se odpravi na kavo v simpatično sosesko Kapano – ime dobesedno pomeni past in nekoč je bil to kar ustrezen opis za ozke, prepletene ulice, kjer so še pred nekaj leti kraljevale zapuščene in uničene stavbe. S pametnim načrtovanjem pa je to postala prijetna umetniška četrt z galerijami, trendovskimi restavracijami in zanimivimi kavarnami.

Leta 2019 je bil Plovdiv evropska prestolnica kulture.

4. Sofija

Tudi glavno mesto Bolgarije se ponaša z bogato zgodovino. Čez dan razišči rimsko Serdico, oglej si nenavadni kip svete Sofije in ugotovi, zakaj Bolgari tako radi zamujajo (namig: včasih to lahko reši življenje kakšnemu kralju, ki zamuja na pogrebno slovesnost). Lahko se udeležiš tudi sprehoda po lokalih ali kakšne druge aktivnosti, s katero boš spoznal Sofijo – namig najdeš v nadaljevanju.

Zvečer si privošči koktajl na katerem od mestnih trgov, obišči koncert na prostem ali pa prepleši vso noč v katerem od klubov.

bolgarija sofia

5. Črno morje

Bolgarija leži ob Črnem morju in tu najdeš letovišče za vsak okus. Od žurerske Sončne obale, bolj družinam prijazne Zlate obale do očarljivih mestec skoraj na turški meji. Črno morje je zaradi obilice sladkovodnih pritokov manj slano kot Jadransko.

Zanimivost: v Sozopolu so našli več »vampirskih« grobov – med arheološkimi izkopavanji so odkrili trupla, prebodena z železnimi koli.

6. Cene

Bodimo iskreni, tudi cene so pomembne. Bolgarija nima evra, ampak uporabljajo leve (leve imajo tudi sicer zelo radi, čeprav boš lahko ponekod opazil, da niso vedno vedeli, kako so videti). En evro je vreden približno dva leva. Cene so prijazne našim žepom – v Sofiji se boš najedel že za 5 do 10 levov, pivo stane v lokalu 2–3 leve, na ulici boš odštel le enega leva. Drugod so cene še nekoliko nižje.

Enosmerna vozovnica za podzemno železnico v Sofiji stane 1,60 leva, celodnevna vozovnica pa 4 leve. Ugodne so tudi cene namestitev.

7. Hrana

V Bolgariji ne boš lačen, ne glede na to, kaj najraje ješ. Gotovo poznaš šopsko solato pa pečene paprike, priporočamo pa še tarator, okusno hladno kumarično juho z jogurtom.
V mestih boš našel restavracijo za prav vsak okus – od hitre prehrane do veganskih lokalov, v manjših krajih pa boš obsojen na lokalno picerijo.

bolgarija hrana

8. Ljudje

Bolgari so neverjetno prijazni in gostoljubni ljudje. Z veseljem te bodo povabili v svoj dom in poskrbeli, da se boš vedno dobro počutil.

Smo te prepričali, da je Bolgarija vredna obiska? Tisti, ki so jo že obiskali, se redno vračajo tja.

Če potrebuješ pomoč pri organizaciji, pa obišči našo poslovalnico v Ljubljani ali Novi Gorici in pripravili ti bomo super potovanje po Bolgariji!

Oddaj povpraševanje